Dosar Eva. Scandalosul divorț al Nigellei Lawson, femeia care adoră să stea la cratiță

Charles Saatchi (70 de ani) a strâns-o de gât, într-un restaurant londonez. Acum o acuză că a luat cocaină zi de zi, timp de zece ani, împreună cu fiica ei.

Nigella Lawson, regina bucătăriei engleze, a avut o viață agitată. S-a îndrăgostit de jurnalistul John Diamond în 1986, pe când scriau amândoi la The Sunday Times. S-a măritat cu el în 1992, la Veneția, și au avut doi copii. John a fost diagnosticat cu cancer la gât, în 1997, iar patru ani mai târziu, s-a stins din viață, la 47 de ani, lăsând în urma sa un mesaj emoționant pentru soția lui: "Ce mândru sunt de tine și de ceea ce ai devenit!".

Moartea lui John era gata-gata să-i taie aripile Nigellei. Aflată pe punctul de a se scufunda în depresie, ea l-a întâlnit pe Charles Saatchi. Se întâmpla în septembrie 2003, iar după doar nouă luni de la moartea soțului său, Nigella se muta în casa lui, o mișcare intens criticată de ziarele de scandal și care, peste ani, avea s-o coste scump.


Secretul murdar al vedetei

Pe 31 iulie 2013, Lawson și Saatchi au pus punct mariajului lor de zece ani. N-a fost un divorț liniștit. A fost mai degrabă un război nemilos. Scandalul a început în iunie, după ce Saatchi a fost pozat de paparazzi în timp ce o strângea de gât pe Nigella, la restaurantul Scotts of Mayfair, din Londra. Poliția s-a sesizat și a deschis o anchetă.



Cei doi aveau un proces cu fostele asistente ale vedetei TV, pe care le acuzaseră că le furaseră o sumă farte mari de bani. Ajuns în fața instanței, Charles a pus pe masă toți așii. El a spus că a aflat că fosta soție se droga. Nigella Lawson era atât de "dusă" din cauza cocainei, încât le-a permis celor două asistente ale sale "să spargă" 680.000 de lire sterline pe taxiuri, bilete de avion și haine, a dezvăluit el. Asta n-ar fi fost nimic dacă n-ar fi acuzat-o că și-a otrăvit fiica în vârstă de 19 ani, Cosima (Mimi, cum îi spun ei), cu droguri, "murdărindu-i viața". Saatchi a spus că Nigella a fost dependentă, timp de un deceniu, de cocaină, cannabis și de medicamente prescrise.

Evident, era mai mult decât se așteptau să audă magistrații de la Isleworth Crown Court, din West London, care se pregăteau să le audieze și pe asistentele vedetei de televiziune, acuzate de furt. Charles a divulgat secretul murdar al Nigellei pentru a se răzbuna pe ea, după ce a fost pus la zid pentru ieșirea lui violentă, și se pare că și-a jucat bine cărțile: detaliile despre legătura vedetei TV cu drogurile fac deliciul tabloidelor, care au început să scrie despre scandalul "Hi-gella".

Nigella, care e martor al acuzării, nu-l are acum pe cap doar pe Saatchi. Fostele asistente, surorile italiene Francesca și Elisabetta Grillo, o acuză de rele tratamente, în speranța că vor obține achitarea. Ele susțin că Nigella le-a lăsat să cheltuiască sume mari de pe cardul de credit, atât timp cât îi ascundeau soțului faptul că ea și fiica sa se drogau. Saatchi a spus instanței că el le consideră nevinovate.
Curtea a primit spre examinare și o scrisoare a lui Charles către soția sa, în care o anunța că își face griji pentru că, în timp ce ea era sub influența drogurilor, și-a lăsat asistentele să cheltuie bani în scopuri personale. Totodată, el își exprima îndoiala că Nigella mai este capabilă să gândească normal, din cauza drogurilor. "Nigella, surorile Grillo vor spune că tu și Mimi erați atât de drogate, încât le-ați lăsat să cheltuiască banii pe orice le plăcea. Și da, cred fiecare cuvânt pe care l-au scris. Ele doar au furat bani. Dar în schimb, tu, Nigella, ți-ai otrăvit fiica cu droguri și i-ai murdărit viața. Câtă eleganță!", i-a scris Saatchi fostei soții într-un e-mail.



Apărarea a cerut renunțarea la acuzația de fraudă împotriva surorilor Grillo, considerând că acestea sunt doar niște țapi ispășitori în disputa celor doi foști soți.

Când Saatchi a depistat "gaura" din cont, italiencele i-au povestit de droguri.

Saatchi a depistat gaura din contul său în luna mai, din întâmplare. Într-o zi, el a fost enervat de un taxi care claxona enervant, de mai multe ore, în fața casei sale din cartierul londonez Chelsea. Așa a aflat că mașina fusese rezervată de firma lui și trebuia să le ducă pe surorile Grillo la un meci de polo. Charles a mirosit că se întâmplă ceva necurat și a aflat că din contul lui se făceau cheltuieli imense. Una din asistente, Elisabeta (41 de ani), a fost angajată de Nigella în urmă cu 14 ani, pentru a avea grijă de fiica sa, Cosima, și de fratele ei mai mic, după moartea primului soț.
Nigella n-a renunțat la ea după ce s-a căsătorit cu Saatchi, ba mai mult, acum zece ani a angajat-o și pe sora acesteia, Francesca, în vârstă de 35 de ani. Elisabeta era plătită cu 2.083 de lire sterline pe lună, iar Francesca primea 2.333 de lire.



Saatchi și-a pus contabilul să afle toate cheltuielile, iar acesta a descoperit că banii s-au dus pe drumuri cu taxiul, călătorii în străinătate și haine de firmă, de la Prada, Miu Miu, Chanel, Louis Vuitton, Christian Dior și Vivienne Westwood. Asistentele au dat, de pildă, 2.500 de lire sterline pentru un zbor spre New York, cu Virgin Atlantic. Cu totul, paguba ar fi de 680.000 de lire, din care Elisabeta a cheltuit între 5.000 și 15.000 de lire, scrie Daily Mail. Cele două surori au fost concediate în iulie, exact în luna în care Saatchi a strâns-o de gât pe Nigella. Acum e clar de ce.

 

Trădarea confidentelor

Se spune că în spatele fiecărei mame de succes care are o carieră stă o bonă care muncește din greu. Surorile Grillo asta au făcut. Venită din sudul Italiei, Elisabeta, Lisa cum i se spune, i-a rezolvat toate problemele Nigellei și a devenit confidenta ei, făcea parte din familie. I-a câștigat încrederea, obținând un statut important. Apoi a venit la Londra și sora ei, Francesca. Au primit voie să stea în apartamentul din Eaton Square în care Nigella și Saatchi au locuit până în 2010 și au început să meargă la petreceri organizate de italienii din capitala Angliei. Obișnuiau să posteze des pe Facebook imagini cu ele distrându-se scrie Daily Mail.

Nigella avea mare încredere în ele, era prietena lor. În cartea "Cum să fii o zeiță casnică", care a făcut-o celebră, Nigella i-a dedicat o rețetă angajatei sale, scriind: "Aceasta este o rețetă de pizza așa cum e făcută în casa din Calabria a zeiței mele casnice, Lisa Grillo". Într-o altă carte, le evocă pe ambele surori, despre care scrie că sunt esențiale pentru ea: "Fără munca lor, eu n-aș putea să lucrez."

Elisabetta a avut și o apariție într-una din emisiunile ei despre gătit. Cele două surori nu sunt căsătorite și locuiesc acum într-un apartament din centrul Londrei. Potrivit ultimelor informații, ele ar fi cheltuit de fapt 680.000 de lire sterline. În medie, cam 76.000 de lire, a explicat în fața judecătorului contabilul lui Saatchi. Francesca cheltuia, în medie, 48.000 de lire lunar, iar Elisabetta - 28.000 de lire, în timp ce Nigella avea cheltuieli lunare de 7.000 de lire.

Cele două asistente s-au plâns în instanță că au fost tratate mai rău decât niște sclave din Filipine, pentru că Saatchi le-a pus în vedere că vor rămâne să lucreze pentru el și își vor plăti salariile, dar vor trebuie să renunțe la 1.000 de lire (Francesca) și 250 de lire (Elisabetta). "Au devenit agitate. Se simțeau ca și cum ar fi trebuit să muncească tot restul vieții pentru Saatchi", a spus contabilul.

Cheltuielile lunare ale lui Saatchi, incluzându-le pe cele două surori, trei alți membri ai staf-ului său și pe Nigella, se ridicau la 100.000 de lire, echivalentul a 1,2 milioane pe an.

Aveau și de unde: Saatchi are o avere de 100 de milioane de lire sterline, în timp ce Nigella Lawson are peste 20 de milioane.

Rahul Gajjar a spus instanței că surorile au primit carduri de credit pentru a cumpăra bunuri necesare întreținerii locuinței. După ce poziția lor în casă a avansat, Nigella l-a sunat pe contabilul familiei pentru a le mări linia de credit. "Lucrurile pe care le luau ele erau pentru familie, n-aveam cum să-mi dau seama dacă o pungă de la Chanel era sau nu OK. Nu era treaba mea să știu dacă Nigella poate avea 25.000 de rochii. Cheltuielile erau personale, nu erau pe firmă", a explicat angajatul lui Saatchi. Așa se explică de ce puteau cele două surori să facă prăpăd în contul milionarului.
Primele semne de întrebare au apărut când Francesca a început să cheltuiască lunar 40.000 de lire. Între 1 ianurie 2008 și 31 decembrie 2012, surorile au furat abuzând de pozițiile lor, folosind în scopuri personale un card de credit al firmei lui Saatchi.

Charles a spus la proces că a fost ideea Nigellei să le dea asistentelor sale carduri de credit. El a explicat că datoriile erau plătite de firma lui, Conarco Partnership, înainte ca el să le ramburseze din contul său personal.

Când Saatchi s-a căsătorit cu Nigella, surorile Grillo se ocupau și de fiica lui, Phoebe, acum în vârstă de 19 ani, dar rolurile lor s-au schimbat după ce copilul a crescut. "Făceau de toate. Se ocupau de casă, cumpărături, se ocupau de curățenie, făceau ordine. Fata le adora, iar Nigella avea foarte multă încredere în ele și eu mă bazam pe ele", a spus omul de afaceri.


Mielul sacrificat

Chiar dacă au fost date în judecată, italiencele au încercat să-și țină gura și la începutul procesului n-au pomenit nimic de droguri. În octombrie, însă, ele au dat o declarație în care invocau abuzul regulat de droguri al Nigellei Lawson. Vedeta a amenințat că nu va mai colabora în acest proces, dar s-a răzgândit după ce Saatchi a avertizat-o că-i va cere în instanță 500.000 de lire sterline pentru frauda comisă de asistentele ei și pentru cheltuielile de judecată.

Prinsă între ciocan și nicovală, Nigella Lawson, femeia frumoasă care adoră să gătească și să mănânce, a fost luată prizonieră de fostul său soț, hotărât să se răzbune. Nevoită să continue procesul împotriva surorilor, ea le-a forțat să facă mărturisiri despre consumul de droguri. Pactul lor a încetat.



Surorile Grillo au negat că avocatul lor ar fi luat legătura cu echipa care îl reprezintă pe Saatchi pentru a cere renunțarea la acuzația de furt în schimbul mărturiei despre droguri. Dar faptul că Saatchi a spus că se bazează pe nevinovăția lor asta indică. "Credem că domnul Saatchi vrea ca acest proces să meargă înainte pentru a da posibilitatea ca doamna Lawson să fie examinată separat. O va folosi pe post de miel de sacrificiu", a declarat avocatul Anthony Metzer, avocatul Elisabettei Grillo.
Acuzațiile trebuiau făcute auzite pentru că Nigella este o persoană publică și se bucură de celebritate în întreaga lume.


Răzbunarea lui Saatchi

Nigela Lawson se va prezenta miercuri în fața instanței și rămâne de văzut ce mai poate face pentru a ieși cu fața curată din acest scandal. Un lucru e clar: Saatchi vrea s-o distrugă. După incidentul de la restaurant, el a spus că a fost doar o ciondăneală amicală și a acceptat să fie chestionat de polițiști pentru atac. Nici el, nici ea, n-au vorbit despre ceea ce s-a întâmplat atunci. Totul a ieșit la iveală la tribunal. "În timpul căsniciei nu știam că Nigella consuma droguri.

Am aflat abia după ce ne-am despărțit, cred că prin iunie 2013, cam în perioada incidentului foarte cunoscut de la restaurantul Scotts, mi-a spus fiica mea, Phoebe și mi-au confirmat și angajații", a declarat el în fața instanței.



Mariajul cu Charles era deja compromis când neînțelegerile dintre ei au răbufnit. Cu mai bine de un an înainte ca despărțirea lor să devină publică, ea a părăsit palatul de lângă King's Road din Chelsea pentru a sta într-o reședință în valore de 1,4 milioane de lire, din Battersea, a spus în instanță Rahul Gajjar, directorul financiar al galeriilor de artă deținute de Saatchi. "La un moment dat, ea a plecat din casă", a declarat contabilul, fără să explice de ce a făcut asta și pentru cât timp.
Nigella a revenit în casa familiei, alături de Charles Saatchi, unde au camere și birouri separate, apoi a părăsit iar noua locuința, după incidentul de la restaurant.
Vedeta TV locuiește acum împreună cu cei doi copii, într-o casă din centrul Londrei.


Drogurile îi amenință cariera

Povestea cu cocaina pică prost pentru viitorul profesional al Nigellei. Șansele ei de a cuceri piața americană a show-urilor de gătit sunt în pericol să se dezumfle ca un souflle nereușit, sunt de părere experții citați de Daily Mail.
Veștile au trecut imediat Atlanticul, acolo unde Nigella s-a remarcat în rolul de jurat la emisiunea "The Taste", alături de Ludo Lefebvre, Marcus Samuelsson și Anthony Bourdain.
În timp ce televiziunea americană ABC a anunțat că a doua serie a concursului va fi difuzată așa cum a fost prevăzut, în ianuarie, o sursă din cadrul postului susține că șefii dezbat dacă o mai invită pe Nigella să participe. "Dacă acuzațiile vor fi dovedite și consistente, atunci cariera ei în televiziunea americană e încheiată", a spus sursa citată de New York Daily News, adăugând că ABC are "toleranță zero" față de droguri și că publicitatea negativă va face ca nicio producție a postului să n-aibă vreo legătură cu ea.



Sursa amintită a mai spus că Nigella Lawson primește peste 200.000 de dolari pentru fiecare episod. Formatul a fost cumpărat și de postul britanic Channel 4, care va difuza show-ul anul viitor, iar vedeta și ceilalți jurați filmează și pentru această producție.


Zeița casnică

Născută la Londra, Nigella Lawson provenea dintr-o familie de politicieni cu rădăcini iudaice, renumită în epocă pentru stilul de viață luxos. Părinții ei, Nigel și Vanessa Lawson, au divorțat în 1980 și fiecare și-a refăcut apoi viața, recăsătorindu-se. Mama vedetei a murit la vârsta de 48 de ani, răpusă de cancerul la ficat. Această avea să-i răpească o soră, Thomasina, care a murit în 1993, din cauza cancerului la sân. Nigella mai are o soră, Horatia, și un frate, Dominic, fost editor la ziarul The Sunday Telegraph.

Nigella a povestit că a deprins de mică secretele bucătăriei, fiind inspirată de mama sa, care gătea cu plăcere. Ideea de a scrie cărți culinare i-a venit după ce a văzut cum gazda unui dineu a izbucnit în plâns din cauza unei creme de zahăr nereușită. Primul ei volum, "How to Eat/Cum să mănânci", publicată în 1998, care conținea secrete culinare și sfaturi pentru a câștiga timp în bucătărie, s-a vândut în 300.000 de exemplare în Marea Britanie. "The Sunday Telegraph" a numit-o "cel mai valoros ghid culinar publicată în ultimul deceniu".



Următoarea carte, "How to be a Domestic Goddess/Cum să fii o zeiță casnică", publicată în 2000, s-a axat pe coacere și fierbere.

A fost un alt bestseller. În ciuda criticilor feministelor, titlul a fost vândut în 180.000 de exemplare în  patru luni. Lawson a primit în 2001 prețiosul titlu de "Autorul anului" la British Book Awards, învingând în competiție scriitori celebri, precum J. K. Rowling.
Cărțile sale au fost publicate și în Statele Unite, iar ea a fost angajată pe post de comentator de cotidianul "The Observer".

Nigella Lawson a devenit apoi o vedetă a emisiunilor culinare. A început cu propriul show, "Nigella Bites/Mușcăturile Nigellei", difuzat din 1999 până în 2001 de Channel 4 și premiat de mai multe ori. Felul în care Nigella vorbește și gătește, formele ei generoase și faptul că nu se abține să mănânce au consacrat-o în rândul publicului. Victor Lewis-Smith, cunoscut pentru comentariile sale acide, a spus despre ea că este "formidabil de charismatică". Emisiunea a condus la lansarea unei alte cărți, cu același nume, "Nigella Bites", care a depășit 300.000 de exemplare vândute în Marea Britanie.

Nigella a cucerit și America, deși a fost acuzată peste Ocean că în emisiunile ei "flirtează" cu telespectatorii. "Rotunjimile sale sexy, îngemănate cu tehnica ei rapidă și diabolică fac ca o cină gătită de Nigella să arate ca un preludiu la o orgie", a scris un editor de la The New York Times. În 2002, ea a început să scrie pentru acest prestigios cotidian american, apoi a creat o linie de mobilier de bucătărie, "Living Kitchen", apreciată de retaileri.

În 2003, Nigella Lawson a supervizat meniul și pregătirile dineului oferit de premierul britanic de atunci, Tony Blair, în onoarea înalților săi oaspeți, președintele SUA, George W. Bush, și soția lui, Laura Bush.

A cincea carte lansată de Lawson, în 2004, a generat vânzări de trei milioane de lire sterline în Marea Britanie. În total, ea a vândut peste trei milioane de cărți în toată lumea.
Trei ani mai târziu, ea a realizat o emisiune de mare succes la BBC, intitulată "Nigella Express", în care prezenta idei pentru meniuri simple și ușor de făcut.

Influența sa asupra publicului a fost demonstrată încă o dată când un vin Riesling a înregistrat vânzări cu 30% mai mari în Marea Britanie după ce ea l-a inclus în rețeta Coq au Riesling, prezentată la "Nigella Express". Același lucru s-a întâmplat cu lichiorul Advocaat, pe care ea l-a folosit în emisiune.
Multe din programele sale pot fi urmărite și în România, la postul TV Paprika.



La 53 de ani, Nigella Lawson, frumoasa pofiticioasă care gătește tot felul de bunătăți și te învață cum să combini tot soiul de ingrediente, e în impas. Mariajul cu omul de afaceri Charles Saatchi, cu 17 ani mai în vârstă decât ea, s-a dovedit o capcană dureroasă, din care nu a izbutit să iasă fără să sufere mult.
Greșelile trecutului au ajuns acum la scadență. Va avea Nigella puterea de a inventa rețeta salvatoare, care să scape din acest război surd, purtat cu cel care i-a fost soț?


Foto: Hepta, AFP/Mediafax, Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
1 Decembrie 2013
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod