Dosar Eva. Misterul dispariției unei vedete: Gabrielle revine în muzică după 20 de ani

Au trecut 20 de ani de când piesa cu care s-a lansat, "Dreams", devenea un hit care "rupea" topurile. Și au trecut cinci ani de când n-a mai cântat deloc. Astăzi, Gabrielle se pregătește să-și reia cariera, iar Jane Gordon, de la Daily Mail, a stat de vorbă cu ea și a aflat ce a ținut-o atât de mult departe de scenă când toată lumea era la picioarele ei.

Ar fi putut deveni un superstar. Cu vocea, cu stilul, cu piesele ei, ar fi dominat copios industria muzicală și ar fi fost altceva, o alternativă sănătoasă la dominația de acum a Rihannei, care-și promovează agresiv "selfie-urile" pe internet pentru a se menține în centrul atenției. Dar Gabrielle n-a vrut mai mult; a ieșit din joc, iar viața a mers mai departe.

Cu toate astea, pentru cine n-ascultă muzică de factură comercială de ieri, de azi, cântăreața britanică nu e o necunoscută totală. Chiar și acum, cei care o urmăreau înainte de anii 2000, pe vremea când MTV încă mai difuza muzică, își amintesc de ea pentru că purta un petic peste ochiul drept. De fapt, a purtat banda aceea doar nouă luni, dar, pe lângă vocea ei deosebită, oamenii au remarcat acest detaliu. Gabrielle a obținut două trofee la Gala Premiilor Muzicale Britanice, pentru cel mai bun debut, în 1994, și cea mai bună cântăreață, în 1997, iar viitorul ei muzical părea că stă sub semnul certitudinii. Era pe punctul de a deveni ceea ce este Rihanna acum, desigur lăsând la o parte excesele comportamentale ale artistei originare din Barbados: Gabrielle avea o voce extraordinară, iar muzica ei a prins imediat.

 

Destinul ei era să devină un star, fără să fie nevoită să se dezbrace sau să provoace scandal din nimic - muzica ei și ochiul acoperit o făcuseră deja celebră. Dar...

...dar după succesul cu "Rise", Gabrielle și-a luat foarte în serios rolul de mamă și a socotit că fiul ei este mai important decât cariera. N-a fost un abandon brusc: a mai scos două albume, în 2004 și în 2007, dar a simțit că nu mai are "scânteia", pasiunea pentru a face muzică. O "pasăre cântătoare" pe care "n-a ucis-o" nimeni. A dispărut singură.

"Am luat o pauză pentru a fi o mamă bună, dar acum, că fiul meu face 18 ani, viața mea se rezumă din nou la mine", a explicat ea pentru ziarul britanic. "Să înregistrez și să merg în turnee m-ar fi ținut prea mult departe de familie. Am avut noroc că mama mea m-a ajutat când eram departe, dar au fost momente când mă întrebam <<Oare Jordan știe măcar că sunt mama lui?>>. Am ajuns în punctul în care doream să renunț la muzică și să fiu doar mamă."

 

În următorii ani, Gabrielle nu a mai avut dorința de a face muzică. E drept, nici nevoia n-o împingea de la spate: potrivit Daily Mail, în 2001, ea s-a numărat printre artiștii cu cele mai mari venituri din înregistrări, aproximativ 75 de milioane de euro.

Artista a izbucnit în râs când a auzit-o pe Jane Gordon pomenind o asemenea sumă, dar a recunoscut că banii obținuți din muzică i-ar fi ajuns ca să trăiască fără griji tot restul vieții.
Și probabil că asta ar fi făcut mult și bine dacă acum un an producătorul muzical britanic Shahid Khan, cunoscut cu numele de artist Naughty Boy, n-ar fi rugat-o să înregistreze o piesă cu el, pentru albumul său, "Hotel Cabana". "Faptul că această persoană uimitoare și un alt producător foarte tare, Syience, m-au căutat mi-a reaprins pasiunea. Lucrând la înregistrarea piesei <<>Hollywood> cu Naughty Boy, am realizat că muzica mi-a lipsit", a povestit ea.

Succesul acestei colaborări i-a dat artistei impulsul de a se întoarce în studioul de înregistrări și astfel a terminat noul ei album, "Now and Always: 20 Years of Dreaming", care reunește câteva piese noi, dar și o reinterpretare radical diferită a hitului ei, "Dreams", împreună cu Naughty Boy. "S-a întâmplat la timpul potrivit. Și pentru că am stat atât timp deoparte, muzica mea e proaspătă din nou și o iubesc", a explicat Gabrielle pentru Daily Mail. Recunoaște că afecțiunea sa și-a pus amprenta asupra ei, dar spune că a învățat să trăiască cu asta. La 43 de ani, se simte mai sigură pe ea decât la 23.

Născută la Londra, pe 19 iulie 1970, Louisa Gabrielle Bobb a avut-o trecută în certificatul de naștere doar pe mama sa, Patricia, originară din Republica Dominicană, dar a ținut legătura cu tatăl ei. Patricia era îngrijitor social și i-a crescut pe cont propriu pe Gabrielle și pe cei trei frați vitregi ai ei. "A fost și mamă și tată pentru noi", își amintește artista. Deși banii nu le ajungeau niciodată, copilăria ei a fost plină de iubire, iar ăsta a fost marele ei noroc.



Gabrielle și-a descoperit talentul când profesoara i-a cerut să scrie prima sa poezie. Iar poezia s-a transformat în cântece. Apoi a început să cânte. Ca artist, a fost inspirată de muzica pop a anilor '80: Madonna, Culture Club, Haircut 100, Duran Duran, Adam and the Ants și Wham!. Când era tânără, Gabrielle a fost o mare admiratoare a lui Michael Jackson - a avut un poster uriaș cu el, pe vremea când megastarul arăta extraordinar, iar muzica lui electriza toată planeta.

Primele ei albume de studio au purtat influențe de soul clasic desprinse din muzica lui Marvin Gaye, Barry White și Bobby Womack, dar și din pop-ul britanic al anilor '80, precum Soul II Soul, Lisa Stansfield și Mantronix.

Al treilea album, "Rise", vorbea despre "optimism, romantism, ardoare și instinct de supraviețuire". Odată cu "Play To Win", Gabrielle a abordat și influențe country, o zonă diferită de ceea ce cânta până atunci.

Copilăria artistei a fost însă marcată mai mult de faptul că ea suferea de Ptoza palpebrala, ceea ce înseamnă că avea pleoapa căzută (coborârea pleoapei superioare, ca urmare a unei leziuni congenitale sau dobândire a musculaturii ochiului), iar asta o transforma în ținta răutăților colegilor de școală. "Întotdeauna oamenii diferiți sunt hărțuiți, iar pleoapa mea căzută atrăgea atenția, uneori din punct de vedere negativ. Dar am învățat să mă întăresc singură. Îmi amintesc că m-am întors la școală după o operație la ochi și le-am povestit dinadins toate detaliile. Știu că mulți au zbughit-o de acolo dezgustați, iar asta m-a făcut să mă simt puternică. Nu m-a împiedicat să-mi fac prieteni și să mă distrez", a povestit cântăreața.



Cu toate acestea, peticul care-i acoperea ochiul i-a afectat încrederea în șansele sale de a se impune în industria muzicală. La început, a purtat banda neagră în videoclipuri și pe scenă, dar apoi a ales să poarte ochelari fumurii. Acum, părul ei este special aranjat pentru a masca ceea ce ea numește "imperfecțiunea" sa. Gabrielle a mărturisit că tocmai datorită acestui defect ea vede frumusețea acolo unde alte femeie nu reușesc. "Îmi doresc ca femeile să se susțină mai multe unele pe altele. Cred că este destulă nesiguranță în rândul femeilor, care le face să fie critice și competitice când văd o altă femeie cu un corp superb, purtând o rochie scurtă care e sexy, dar nu provocatoare. Dacă nu-și arată fundul, care-i problema? Îmi place să văd femei care arată excelent. Asta nu mă face să nu-mi mai placă cum mă îmbrac", a spus ea în interviul publicat de ziarul britanic.

Chiar dacă scutură neîncrezătoare din cap când Jane Gordon îi spune că arată superb, Gabrielle mărturisește că se simte mai bine la 40 de ani decât când avea 20. "Poate că ar trebui să încerc să mai dau jos câteva kilograme până la lansarea albumului. Am ținut diete drastice înainte, dar nu mai pot să mai fac așa ceva acum. Obișnuiam să spun despre mine că singurul lucru de măsura opt pe care îl purtam erau pantofii mei, dar acum nici asta nu e valabil, acum port măsura nouă!", se autoironizează ea.



E greu de crezut că această femeie, înzestrată cu o voce minunată și cu un simț deosebit al umorului, a fost nevoită să se lupte cu o tulburare obsesiv-compulsivă (OCD).

"Se vorbește atât de mult despre asta în zilele noastre, dar când eram tânără nu exista așa ceva. Tulburarea mea includea o listă de lucruri, de la curățenia excesivă până la obsesia socotelilor. Nu beam decât din paharul meu, din ceașca mea, așa că dacă plecam de acasă eram deshidratată, ceea ce îmi afecta vocea. Și nu-mi plăcea să ating alți oameni sau să le strâng mâinile", a mărturisit Gabrielle. "Dar când am înaintat în vârstă am început să recunosc că afecțiunea mea nu era unică și era o parte din mine pe care trebuie s-o țin sub control. Anxietatea a jucat rolul ei în ritualurile mele, iar privind spre cauză am reușit să o tratez. Când eram tânără, mă simțeam înlănțuită de toate aceste lucruri care îmi conduceau viața, dar acum, după ce am învățat să mă descurc cu ele, mă simt eliberată", a adăugat artista.

În ciuda anxietății cu care s-a confruntat, Gabrielle e o fire deschisă, o persoană foarte volubilă. Singurul lucru pe care îl regretă este că în trecut a vorbit prea mult despre viața ei personală. Îi pare rău că a adus în atenția publicului dificultățile pe care le-a traversat când partenerul ei de atunci, Tony Antoniou, cu care a avut o relație de trei ani, a părăsit-o a doua zi după ce l-a adus pe lume pe fiul ei, Jordan. La câteva luni după aceea, Tony și-a ucis cu bestialitate tatăl vitreg.
Când jurnalista de la Daily Mail a adus vorba despre acest eveniment, Gabrielle a spus că-i înțelege nevoia de a menționa problema în articol, dar a refuzat să vorbească despre această perioadă din viața sa. A spus doar că habar n-are dacă Tony și-a terminat sentința primită acum 16 ani. Nici ea, nici fiul ei nu l-au mai căutat vreodată.

Gabrielle n-a vrut să spună mare lucru nici despre băiatul ei. Nu pentru că nu i-ar face plăcere, dimpotrivă, dar, înainte de a pleca de acasă în ziua în care artista a primit-o pe Jane Gordon, acesta i-a pus în vedere să nu cumva să aducă vorba despre el, fiindcă nu vrea să citească în ziar ceva despre vreo prostie pe care a făcut-o în copilărie. Dar, Gabrielle n-a rezistat: "E fantastic că băiețelul meu a devenit un bărbat uimitor. Pentru mine, ca părinte, este ceva frumos și sunt atât de mândră. A început cursurile la universitate, dar nu pot spune ce studiază, doar că e o pasiune a lui și că nu este muzica."

Cel mai important lucru pentru Gabrielle este că a meritat să se oprească din ceea ce făcea pentru a-și crește copilul.
Ca mamă, sfatul ei pentru a avea un copil bine crescut este să-i vorbești: "În fiecare seară stăteam în jurul mesei, mâncând și discutând - e fabulos. Cred că problemele unor familii este că nu vorbesc și nu mănâncă împreună, pentru că dacă faci asta afli ce face fiecare. Iar să vorbești cu copiii când sunt mici despre subiecte precum alcoolul, drogurile, aspectul fizic sau despre cum trebuie să se poarte îi poate face mai rezistenți la presiunea negativă a societății atunci când se măresc", explică ea.

Cu câțiva ani înainte, Gabrielle spunea că a renunțat să mai creadă în dragoste și că partenerul ei cel mai bun erau "mâncarea și ciocolata". Din fericire, s-a răzgândit: "Mă văd cu cineva acum și sunt foarte fericită, dar n-aș vrea să fie cu deochi. E ceva ce aș vrea să țin doar pentru mine - ce va fi, va fi", spune ea superstițioasă. Așa că discuția revine la muzică, cu o temă interesantă: ce părere are despre "X Factor" și despre genul ăsta de show-uri. Iar Gabrielle dă un răspuns neașteptat: "Cred că e o scenă foarte bună pentru descoperirea talentelor și îmi place să mă uit, dar dacă ar fi fost așa ceva acum 20 de ani, n-aș fi avut tăria de a merge la audiții. M-ar fi dat afară și mi-ar fi spus <<Nu ești pregătită>> sau <<Nu renunța la job-ul tău, dragă!>>". Și izbucnește într-un râs zgomotos, amuzată de această ipoteză.


Noul ei album, "Now and Always: 20 Years of Dreaming" a fost lansat în Marea Britanie pe 25 noiembrie, iar specialiștii din industria muzicală cred că va avea un succes fenomenal.

Specialiștii din industria muzicală britanică prevăd că albumul ei de revenire va fi un succes. Janet chiar i-a spus că ar prinde-o tare bine postura de jural la un show muzical: "Mi-ar plăcea, dar nu cred că Simon Cowell m-ar lua! Dar să-ți zic ceva, mi-am redescoperit ambiția, așa că cine știe ce va urma?". Cu talentul ei, cu spiritul său amuzant și cu melodiile sale scrise din inimă, talentata Gabrielle este, categoric, pregătită să strălucească din nou, conchide Daily Mail. Pentru cine vrea un pariu pe care n-are cum să-l piardă, Gabrielle e omul potrivit: o astfel de voce trebuie să ne (în)cânte din nou.


Foto: Daily Mail

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
5 Ianuarie 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod