Dosar Eva. La limita penalului: Oana Zăvoranu, între lege şi fărădelege

Vedeta a avut mai multe probleme cu Justiţia. După "Dosarul vrăjitoarelor", în care a fost martor denunţător, ea a fost reţinută în flagrant pentru şantaj.

Personaj monden din tagma "mahalalei TV", o entitate nou dezvoltată și întreținută de posturile de televiziune pentru a obține audiența publicului care gustă un spectacol atât de sordid, Oana Zăvoranu a fost mereu un subiect bun pentru presa de scandal. Dacă numeri pe degete vedetele din showbiz-ul autohton capabile să stârnească un scandal din orice, atunci socoteala începe cu "Zăvo".

Puține sunt personajele capabile să-i facă față la nivel de tupeu și limbaj grosolan, iar cei care s-au încumetat au simțit din plin cu cine au de-a face. Între două drumuri pe targă la Urgențe, scandalurile cu Pepe, dar și cu "mentorul politic" Vadim Tudor, i-au galvanizat "blazonul" de "războinică".

Mereu pusă pe harță, Oana Zăvoranu a ajuns și la intersecția cu limitele Codului Penal. Protagonistă în "Dosarul vrăjitoarelor", vedeta și-a jucat perfect rolul de victimă sub acoperire, "punându-și în cap" fără probleme întreaga breaslă a ghicitoarelor, vindecătoarelor și magicienelor. Trebuie să recunoaștem, ce-i al ei, e doar ei: acolo unde mulți s-ar opri, refuzând să intre în mocirlă chiar și cu cizme de cauciuc până la brâu, "Zăvo" e capabilă să sară zâmbind, ca un star rock în mulțime. Pentru ea, procesul vrăjitoarelor a fost un rol de superproducție, în care s-a simțit în largul ei.


Vânătoarea de vrăjitoare


În noiembrie 2012, Oana Zăvoranu a povestit în faţa unui judecător de la Tribunalul Ilfov cum a fost înşelată de vrăjitoarele Rada Ştefan Mincă şi Roxana Lider - Melissa şi Vanessa - care au obţinut de la ea sume mari de bani şi un autoturism de lux, sub pretextul că doar aşa poate scăpa cu viaţă după ce i s-ar fi făcut farmece.

Vedeta a relatat cronologic cum a fost contactată de vrăjitoare şi cum ar fi reuşit acestea să o determine să le cedeze bunuri şi bani. Ea a povestit că, fiind deprimată în urma despărţirii de fostul ei soţ - Ionuţ Pascu, alias Pepe-, a fost contactată de vrăjitoarea Vanessa. Aceasta i-ar fi spus Oanei că o place şi vrea să o ajute să iasă din starea de depresie, după ce aflase de la televizor de problemele acesteia în căsnicie. În timpul discuţiilor dintre cele două, Roxana Lider i-ar fi spus Oanei Zăvoranu că printre clienţii ei se numără Mihaela Borcea, fosta soţie a lui Cristi Borcea, Corneliu Vadim Tudor şi alte persoane publice.



Zăvoranu a mai spus că, iniţial, a refuzat să beneficieze de serviciile vrăjitoarei, însă, ulterior, a acceptat să o viziteze pe aceasta, pentru a i se ghici. Cu această ocazie, a mai relatat Zăvoranu în faţa instanţei, vrăjitoarea Vanessa "a descoperit" că ea ar avea farmece făcute chiar de către mama ei, Mărioara Zăvoranu, care ar fi intenţionat să o omoare cu ajutorul unei vrăjitoare foarte puternice - Melissa. În aceste condiţii, Vanessa i-ar fi intermediat o întâlnire cu Melissa, care ar fi avut loc chiar în curtea acesteia din localitatea Ghergani. Pentru a impresiona, vrăjitoarea avea în curte mai mulţi căţei cu ochii scoşi şi păsări mutilate, a mai spus Zăvoranu.

În urma întâlnirii respective, Melissa i-ar fi spus Oanei Zăvoranu, după cum a relatat tot aceasta, că o poate ucide pe loc şi că, dacă vrea să scape cu viaţă, trebuie să-i dea sume mari de bani. În plus, Melissa i-ar fi explicat că trebuie să-i predea şi autoturismul, împreună cu toate actele, pentru a o incinera, pe motiv că maşina respectivă este blestemată, nefiind altceva decât "un coşciug pe patru roţi".

În plângerea înregistrată pe 2 noiembrie 2011 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, Oana Zăvoranu reclama că în perioada februarie - octombrie 2011 a fost şantajată şi înşelată cu mai multe sume de bani, bunuri mobile şi imobile. "Aceasta considera că a fost înşelată şi şantajată, întrucât prin starea de temere şi frică care i-au fost permanent insuflate, prin ameninţări referitoare la integritatea sa fizică şi psihică, precum şi prin manopere dolosive, a fost deposedată de autorii infracţiunilor de mai multe sume de bani, de un autoturism marca Porsche Cayman, dar şi determinată să înstrăineze două imobile situate în municipiul Bucureşti, de a căror contravaloare în bani nu a beneficiat niciodată, prejudiciul total fiind estimat de către aceasta la suma de 450.000 de euro", se arăta în rechizitoriu.


Forțele malefice nu au fost probate

În decembrie 2011, Tribunalul Buftea a dispus, însă, eliberarea vrăjitoarelor reținute, întrucât victimele înşelăciunii, printre care se număra şi Zăvoranu, cunoşteau serviciile oferite de acestea şi că în schimbul serviciilor li se vor pretinde diverse bunuri sau sume de bani, astfel că ele ştiau ce fac.


Judecătorul care a decis ca cele patru persoane să fie cercetate în stare de libertate a arătat în motivarea deciziei că din probele adunate la dosar nu reiese înşelăciunea, aşa cum este ea definită de articolul 215 din Codul penal, în sensul că pe de-o parte victimele ar fi ştiut clar natura serviciilor de magie oferite de cele două femeie, iar pe de altă parte vrăjitoarele nu au invocat calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase.

În urma analizării probelor de la dosar, instanţa a tras concluzia că victimele vrăjitoarelor Rada Mincă Ştefan şi Roxana Lider nu aveau de ce să se simtă şantajate de ameninţările cu ritualuri vrăjitoreşti nocive adresate lor, iar Oana Zăvoranu ştia ce face când şi-a dat casele vrăjitoarelor, nefiind probate forţele malefice.



Tribunalul Buftea a constat, din cuprinsul înscrisurilor depuse la dosarul cauzei, că Oana Zăvoranu i-a cedat vrăjitoarei Rada autoturismul aflat în patrimoniul firmei al cărui administrator este, în schimbul a 21.000 lei. De asemenea, ea i-a vândut apartamentul proprietate personală inculpatului Sava Craiff Buzea, în schimbul a 50.000 de euro. Vedeta a împrumutat de la Ion Constantin 174.800 de euro, garantând cu apartamentul proprietate personală situat în Iancu de Hunedoara. "Toate cele trei convenţii, dintre care ultimele două autentificate de notarul public, fac, în lipsa unor probe concludente, dovada deplinului acord de voinţă al părţilor, susţinerile părţii vătămate Ioana Zăvoranu că ar fi contractat sub influenţa unei forţe supranaturale malefice nefiind pertinente şi neavând suport probatoriu", a conchis judecătorul care le-a eliberat pe cele două vrăjitoare şi pe complicii lor.


Shakira, Beyonce, Inna, țintele vrăjitoarelor

Despre Oana Zăvoranu se pot spune multe, nu şi că e o persoană uşor de prostit. Iar când te duci la vrăjitoare, nu poţi decât foarte naiv sau disperat. Oana a jucat însă alt rol. Judecând după poziţia ei în acest caz, de martor denunţător, ea a fost omul anchetatorilor, care strângeau probe solide pentru a le înfunda pe vrăjitoare. Cu toate păcatele ei, e de neconceput ca Oana să fi renunţat la un apartament şi o maşină de lux pentru praful de pe tobă.



În faţa vrăjitoarelor, vedeta şi-a intepretat perfect partitura. Ea s-a dus la Roxana Lider, zisă şi Vanessa, cu o decizie a Curţii de Apel Bucureşti într-un proces civil în care nu i s-a dat dreptate şi a cerut ca magistraţii care au pronunţat soluţia să sufere, a declarat în faţa completului de recurs avocata vrăjitoarei. "Oana Zăvoranu s-a prezentat la clienta mea cu o decizie a Curţii de Apel Bucureşti pe care erau subliniate numele judecătorilor care au pronunţat soluţia în defavoarea sa şi a vrut ca aceşti magistraţi să sufere", a declarat avocata Lorette Luca în faţa judecătorilor. "Oana Zăvoranu i-a spus că vrea să fie vedetă de Hollywood şi că vrea ca mama ei să moară, iar clienta mea cu inteligenţă exploata aceste dorinţe. Da, lua sume de bani, dar modice, nicidecum cele vehiculate", a mai spus avocata.
"Nu te poate induce o fată în eroare când tu te duci singur la ea. Ea îţi spune ce vede în cărţi, iar tu te duci şi a doua oară şi a 99 - a oară să-i dai bani. Consider că nu sunt îndeplinite condiţiile constitutive ale infracţiunilor de înşelăciune şi şantaj"
, a spus avocatul vrăjitoarei Rada Mincă, adăugând că ar fi înţeles că aceasta să se fi aflat în faţa instanţei mai curând pentru evaziune fiscală.



Instanţa a stabilit că vrăjitoarele Roxana Lider şi Rada Mincă îşi făceau publicitate în presă şi prin bannere susţinând că sunt cele mai mari clarvăzătoare şi cereau clienţilor bijuterii, bani, miere, icoane şi păpuşi, iar apoi îi supuneau unor ritualuri în cimitire şi îi ameninţau că vor dezvălui detalii din viaţa lor.
Vrăjitoarele Vanessa şi Melissa i-au contactat pe Mircea Geoană, Anna Lesko, Mihaela Borcea, Alina Vidican, încercând prin reţele de socializare să le racoleze pe Shakira, Beyonce sau Inna. "Printre persoanele publice, pe care inculpatele Mincă Rada şi Lider Roxana pretind că le-au contactat, aspecte relevate în emisiuni televizate, prin articole în presa scrisă cât şi pe reţelele de socializare, putem exemplifica pe: Mihaela Borcea, Alina Vidican (actuala soţie a lui Cristian Borcea), Mircea Geoană, Mariana Moculescu, Anna Lesko, o prietenă a Amaliei Năstase, două persoane cunoscute de-ale lui Irinel şi Monica Columbeanu, dar şi pe Oana Zăvoranu", consemna rechizitoriul întocmit de procurori.



De asemenea, prin intermediul reţelelor de socializare, vrăjitoarele au încercat şi contactarea unor vedete internaţionale, cum ar fi Shakira, Beyonce sau Inna.
Vrăjitoarele Mincă Rada şi Lider Roxana le cereau victimelor la început, pentru iniţierea ritualului, diverse bunuri sau obiecte, cum ar fi articole personale de îmbrăcăminte, păpuşi, piroane (cuie mari), cuţite, iconiţe, miere de albine etc., ulterior, pentru desfăşurarea ritualului care se prelungea în timp sub diferite pretexte, inculpatele pretindeau obiecte de valoare (bijuterii, autoturisme) şi diverse sume de bani din ce în ce mai mari.

"Este şi cazul părţii vătămate Zăvoranu Ioana, care a fost determinată în acest mod să încheie mai multe contracte de vânzare a unor bunuri mobile şi imobile sau contracte de împrumut cu garanţie imobiliară, la un preţ subevaluat în raport cu valoarea de piaţă a acestora, în realitate regăsindu-ne de fapt în faţa unei activităţi de cămătărie disimulată", au notat procurorii.
Investigaţiile au relevat faptul că numai în perioada 5 noiembrie 2010 - 7 decembrie 2011, inculpatele Mincă Rada şi Lider Roxana, s-au aflat în contact cu încă 14 persoane, posibile părţi vătămate.


"Victima colaterală" a Oanei

Dosarul a luat o turnură complicată odată cu arestarea procurorului învestit iniţial cu soluţionarea cazului vrăjitoarelor, Maximilian Bălăşescu. Acesta a fost reţinut, pe 1 februarie 2012, pentru că ar fi cerut 300.000 de euro de la un denunţător, pentru a-l cerceta pe acesta într-un dosar disjuns în care ulterior să adopte o soluţie de scoatere de sub urmărire penală. Bălăşescu a fost prins în flagrant delict, în timp ce primea de la denunţător, prin intermediar, suma de 90.000 lei şi 80.000 euro.

"Victimă colaterală" a Oanei Zăvoranu, Bălăşescu și-a semnat singur sentința în momentul în care și-a negociat mita. Oana a fost audiată de anchetatorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ca martor în dosarul procurorului și a declarat tot ce știa în această cauză.

Practic, în tot acest dosar, Oana a jucat de partea legii, iar personajele negative din "distribuție" au picat unul câte unul. La finalul telenovelei judiciare, Zăvo jubila: ținuse capul de afiș la televiziuni și în ziare, ea era eroul pozitiv în această poveste și capitalizase și aprecierea persoanelor care nu-i gustă stilul de mahala, dar care își doreau din tot sufletul să vadă măcar două vrăjitoare "arse" pe "rugul dreptății".



În februarie 2012, Oana se lăuda cu "recolta" ei, explicând pentru ziarul Ring cum a decurs activitatea sa "sub acoperire" atunci când a purtat tehnică de înregistrare pentru a dovedi felul prin care vrăjitoarele şi complicii acestora reuşeau să înşele personalităţi din showbiz, sport şi politică.
Vedeta brava chiar, susţinând că a păstrat înregistrări spectaculoase cu toţi cei implicaţi în reţea, inclusiv cu denunţătorul procurorului care a instrumentat acest caz, Max Bălăşescu, și îi atenționa în stilul caracteristic pe toți cei implicaţi în "Dosarul vrăjitoarelor": "Atenţie, baragladinelor, am nişte înregistrări pe care nu le are nici DNA, nici poliţia. Mă voi gândi dacă voi face nişte emisiuni cu ele sau dacă le voi da unor ziare".
Vedeta le-a explicat jurnaliştilor ce s-a întâmplat cu aceste înregistrări: "Eu, practic, am lucrat cu materialul clientului. Am înregistrări şi interceptări ale baragladinelor din puşcărie, în care recunosc totul între ei. Sunt înregistrările telefoanelor în care recunosc: «Bă, am luat 200.000 de euro de la Oana!» sau «Bă, v-am zis s-o lăsaţi pe româncă în pace!». Mai mult, eu am înregistrările mele. Sunt înregistrări date de când purtam tehnică pe mine. Eram un fel de «Agentul 007». Voi, ziariştii, credeaţi că sunt pe la Bamboo şi eu aveam tehnică pe mine."



Doi ani mai târziu, Oana a ajuns în celălalt colț al ringului. De data aceasta, ea se află în corzi și rămâne de văzut dacă va reuși să scape neșifonată și din acest clinci cu legea.


Flagrantul și șantajul

Oana Zăvoranu a fost reținută, joi, de poliţiştii bucureşteni, după ce a luat 10.000 de euro de la un medicul estetician Marek Vâlcu pe care l-ar fi şantajat. Ea i-ar fi cerut banii doctorului care i-a făcut o operaţie la sâni, pe motiv că este nemulţumită de rezultatul intervenţiei chirurgicale.
Oana Zăvoranu l-ar fi ameninţat că va dezvălui presei informaţii presupus compromiţătoare despre acesta, dacă nu primeşte banii ceruţi. Ea l-ar fi şantajat pe medic că va da în vileag probe ce ar dovedi implicarea acestuia în dosarul operaţiilor estetice de la Spitalul de Arşi.

Conform unor surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, Zăvoranu stabilise să primească banii de la medic în cursul zilei de joi, la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, apoi a schimbat locul de întâlnire, dorind să se vadă cu medicul în apropierea spitalului, la sediul unei clinici private.

Medicul a depus plângere la Poliţie, unde a arătat mesajele primite de la Zăvoranu.

În urma plângerii, poliţiştii bucureşteni au prins-o în flagrant pe Zăvoranu după ce doctorul i-a dat acesteia 10.000 de euro. După ce vedeta a primit banii, anchetatorii au aşteptat-o să urce într-o mașină şi să plece, împreună cu o prietenă, apoi au oprit-o în trafic, iar anchetatorii au găsit banii asupra ei.


"Michael n-a murit"

După patru ore de audieri la Secția 12 de Poliție din Capitală, vedeta a fost eliberată sub control judiciar, o decizie surprinzătoare, ținând cont că în alte cazuri de flagrant s-a dispus reținerea suspectului pentru 24 de ore. Polițiștii i-au deschis dosar penal, sub acuzația de șantaj, care va trebui să fie dovedită de procurori.

Oana Zăvoranu a plecat bine-merci acasă, nu înainte de a da câteva declarații pe un ton ironic. "Iubesc poliţia română!", a strigat ea, la ieşirea din secţia 12 de Poliție. Vedeta părea că nu este afectată de acuzaţiile grave care i-au fost aduse. "Michael n-a murit. E clar!", a glumit Oana. Ea a spus că banii pe care i-a primit de la Marek Vâlcu reprezintă de fapt o despăgubire pe care a primit-o pentru operaţiile estetice nereuşite.



Avocatul vedetei a spus că Zăvoranu a mers să discute cu medicul, în prezenţa unui mediator, şi că i-ar fi cerut lui Marek prejudicii pentru şase operaţii greșite. "Se fac cercetări privind infracţiunea de şantaj. Oana e acuzată că ar fi cerut de la medicul Marek Vâlcu o sumă de bani. Oana a vrut să-şi recupereze banii cheltuiti ca urmare a 6 operaţii nereuşite. Parchetul are altă viziune. Oana a uzat de procedura medierii. Consiliul medicilor trebuie să-şi spună punctual de vedere privind operaţiile realizate ulterior. Lângă Oana era un mediator în timp ce a luat banii", a declarat avocatul Alexandru Murărescu.

Medicul are însă versiunea lui. "Oana nu are motive să se plângă. Eu m-am apărat legal. Ea m-a ameninţat să îi dau 10.000 de euro şi că dacă nu îi dau banii ăştia, ea din două emisiuni îi face. Nu am pretenţii de la ea. Eu am operat-o acum 5 ani ultima oară. Nu s-a plâns niciodată de nimic până acum. Nu avea motive să se plângă. Totul a fost în regulă cu ea", a spus Marek Vâlcu pentru Libertatea.

"Justiţia este cea care hotărăşte ce se întâmplă de acum încolo. Eu nu am nimic de comentat. Totul o să se afle la vremea potrivită, nu acum", a spus doctorul Marek Vâlcu, după audieri, la ieşirea de la audieri.

Ajunsă acasă, Oana Zăvoranu a postat pe Facebook un mesaj pentru fanii săi: "Sunt fffff bine şi ştiu că acolo sus cineva mă iubeşte. Mulţumesc avocatului meu de suflet Alexandru Morarescu şi ştiu că nu îmi ajung 3 vieţi să îl pot recompensa pentru tot binele făcut. Vreau să mulţumesc tuturor oamenilor de Stat cu care am intrat azi în contact... şi ştiu dânşii cine sunt, pentru felul în care am fost tratată. A fost o zi interesantă şi încă o dată Cel de Sus ţine cu mine şi mi-a arătat-o... Vă mulţumesc vouă tuturor pentru susţinere, acum am ajuns acasă cu maşina mea cu care nu am putut pleca de la Poliţie pentru că nu era posibil să trec de presă:)))... m-am simţit azi Michael Jackson, am avut senzaţia că el nu a murit:)))... la câtă presă şi tv am văzut afară...", a scris ea.

De acasă, vedeta a ajuns în platorul emisiunii "Wowbiz", de la Kanal D, unde a recunoscut că e obișnuită cu astfel de situații: "Nu e plăcut să fi audiat, dar eu sunt super obişnuită cu aceste lucruri. Aşa a fost să se întâmple să fiu în diverse scandaluri de-a lungul timpului."

Avocatul vedetei a precizat că deocamdată autoritățile dispun doar de dovada medicului. "Parchetul are în momentul de faţă doar dovada administrată de domnul doctor. Momentan există cuvântul ei împotriva cuvântului domnului Vâlcu. Domnul Marek i-a pus silicoane made în China şi care erau de cea mai proastă calitate", a spus apărătorul Oanei.

Ea a dezvăluit ce ar fi făcut dacă ar fi luat banii de la doctorul Marek Vâlcu: "Aş dona cei 10.000 de euro unui aşezământ de căţei. Asta, evident, dacă ar fi fost să îi iau."


Mediere sau șantaj

Marek Vâlcu susține că nu a avut loc nicio mediere, iar el n-a primit nicun act pe acei bani.

Mediatorul prezent în momentul în care Oana a primit banii nu ar fi făcut nimic din ceea ce îl obligă legea, spune medicul. "Acel mediator trebuia să îşi anunţe în scris intenţia de a participa la aşa ceva. Veneam şi eu cu avocaţii mei: dom'ne vreau să ştiu şi eu de ce, care sunt problemele, nu s-a ajuns niciodată la aşa ceva. Mediatorul se uita ca la tenis, când la mine, când la Oana. S-a făcut schimbul de bani. Era spectacol acolo, ce mediator", a spus Marek Vâlcu.

Medicul estetician a mai spus că în trei ani de zile, vedeta nu şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu silicoanele puse de el. Zăvoranu a făcut declaraţii publice despre calitatea intervenţiilor chirurgicale din trecut abia după ce a apelat la un alt chirurg.



Dacă acuzaţiile se dovedesc reale, Oana Zăvoranu ar putea sta până la 7 ani după gratii. Articolul 194 din Codul Penal prevede clar pedeapsa pentru șantaj: "Constrângerea unei persoane, prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani".
Pentru circumstanțe agravante, care par să corespundă cu situația Oanei, pedeapsa crește: "Când constrângerea constă în ameninţarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromiţătoare pentru persoana ameninţată, pentru soţul acesteia sau pentru o rudă apropiată, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani", se precizează în articolul 194 din Codul Penal.

Rămâne acum ca autoritățile să stabilească dacă ceea ce s-a întâmplat între Oana Zăvoranu și Marek Vâlcu a fost mediere sau șantaj. Deocamdată, Oana continuă să jongleze periculos cu legea. O dată i-a ieșit. Va reuși și de data asta?


Foto: Mediafax

Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
25 Mai 2014
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod