Dosar Eva. Ducesa de Alba, la 87 de ani: Viața senzațională a unei prințese

A refuzat șansa de a fi muza lui Picasso, a fost rudă cu Winston Chruchill și Prințesa Diana și deține mai multe titluri decât Regina Angliei. Cu toate că trăiește pe picior mare, Ducesa de Alba obișnuiește să spună că n-a avut o viață ușoară. Existența uimitoare a acestei aristrocrate excentrice e o înșiruire de imagini grandioase.
N-o judecați după cum arată acum, la 87 de ani! Ochii ei încă mai pătrund lumile care s-au înălțat și s-au scufundat în negura istoriei, în mintea ei tot strălucesc oamenii imenși pe care i-a întâlnit, în suflet poartă un ghem de amintiri. Prima nuntă, primul copil, războaiele, Jacqueline Kennedy, căsătorii, baluri, palatul familiei, înmormântări - toate sunt cuibărite acolo, în mintea și în sufletul unei femei uscățive, cu chipul zbârcit de vreme. Cândva era tânără și frumoasă, astăzi e de neoprit. "O să vă îngrop pe toți!", glumește ea, ca o promisiune că mai are mult până când va închide ochii.

Câteva crâmpeie din viața ei lungă și plină de evenimente au apărut în a doua ei carte autobiografică, publicată la doar doi ani de la lansarea primului volum. "Ce m-a învățat viața" este o continuare a cărții "Yo Cayatena", iar Ducesa scrie că acum cel mai mult își dorește să aibă parte de sănătate.
 
María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, pe numele ei întreg, este cea mai bogată femeie din Spania, dar și persoana cu cele mai multe titluri nobiliare recunoscute din lume.
 
 
 
Conducătoare a Casei de Alba, a 18-a ducesă a acestei familii, ea deține castele, palate, reședințe la țară și terenuri în întreaga Spanie, "perla" acestui imperiu imobiliar fiind Palatul Liria, din Madrid. Aici s-a născut Ducesa, dar palatul e renumit și pentru că adăpostește 249 de picturi în ulei, semnate de artiști renumiți, precum Rembrandt, Goya, Van Dyck și Rubens, precum și Biblia Alba, datând din anul 1430, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Ducesa este descendentă a Regelui James al II-lea al Angliei, pe linia fiului ilegitim al acestuia, James Fitz-James, duce de Berwick. De asemenea, ea a fost înrudită cu Sir Winston Churchill și Prințesa Diana. 

Nașa Ducesei de Alba a fost Regina Victoria Eugenia a Spaniei, iar pe lângă titlul cu care s-a consacrat, ea mai deține alte 44 de titluri nobiliare și 150 de ordine ereditare. Are șapte titluri de ducesă, 19 de contesă și 23 de marchiză.
 
 
 
La un asemenea palmares, te gândești că această femeie a trăit toată viața numai în puf. N-a fost chiar așa. În ciuda trecutului ei privilegiat, prințesa a scris în noua ei carte că viața ei n-a fost ușoară. A trecut prin Al Doilea Război Mondial și prin Războiul Civil, care a izbucnit în 1936, pe când ea avea doar zece ani, și s-a încheiat în 1939.

Cea mai dificilă sarcină din viața ei, mărturisește Ducesa, a fost reconstruirea palatului familiei, din Madrid, după ce edificiul a fost aproape ras de pe fața Pământului în timpul Războiului Civil.

Astăzi, Ducesa e mai cunoscută pentru aparițiile ei excentrice și pentru operațiile estetice, nu foarte reușite, despre care ea nu a dat niciodată detalii. Bisturiul nu i-a fost aliat, dimpotrivă, i-a schimonosit chipul, tranformând-o într-o sperietoare. Dar înăuntrul acestui trup sălăsluiește un suflet zglobiu, plin de viață, dornic să trăiască și să se bucure de fiecare clipă. Bătrânețea i-a furat chipul angelic, dar nu i-a învins spiritul.

În tinerețe, Ducesa era o frumusețe răpitoare. Atât de irezistibilă, încât marele Picasso i-a trimis vorbă, rugând-o să-i fie muză, dar ea nu s-a lăsat înduplecată. "Cred că m-ar fi epuizat", spunea ea, în 2009, într-un interviu pentru ziarul spaniol de limba engleză The Local. "Nu l-am întâlnit niciodată pe Picasso. Mesajul lui a ajuns la mine prin intermediul toreadorului Dominquin", a povestit Ducesa.
 
 

N-a regretat niciodată această decizie, pentru că a fi model i s-a părut ceva foarte plictisitor, chiar oribil. Cu toate astea, nu se poate spune că n-a știut să se distreze. A avut o viață amoroasă trepidantă, împărțită în trei căsnicii, ultima începută în octombrie 2011, la 85 de ani, la brațul funcționarului Alfonso Diez, cu 24 de ani mai tânăr ca ea.
În mare parte, acest mariaj contestat chiar și de câțiva dintre copiii ducesei a fost posibil grație unei operații chirurgicale prin care Ducesei i-a fost implantată în creier o valvă care să stopeze declinul cognitiv de care suferea, relatează Daily Mail.

Primul ei soț a fost ofițerul de Marină Don Pedro Luis Martinez de Irujo y Artacoz, fiul Ducelui de Sotomayor, şi se spune că nunta din 12 octombrie 1947 a fost un eveniment costisitor care a eclipsat chiar şi nunta Reginei Elisabeta a doua cu Prinţul Philip, care a avut loc o lună mai târziu. Nu degeaba cotidianul The New York Times a numit-o "cea mai scumpă nuntă din lume". Ducesa a păşit atunci în biserică într-o rochie opulentă care seamănă frapant cu celebra creaţie semnată de designerul Alerxander McQueen şi purtată de Kate Middleton la nunta ei, în 2011.
 
 
 
Ducesa avea atunci 21 de ani, iar cuplul a avut şase copii. Don Pedro Luis Martinez a încetat din viaţă în 1972.
 
 
 
În 1978, Ducesa de Alba a provocat un scandal imens în Spania, căsătorindu-se cu un preot iezuit caterisit, fostul ei duhovnic Jesús Aguirre y Ortiz de Zárate, care a murit în 2001. 
 
 

Ironia sorţii, Ducesa de Alba l-a întâlnit pe al treilea ei soţ, Alfonso Diez, în urmă cu 30 de ani, prin intermediul celui de-al doilea soţ, şi au început să se întâlnească după ce s-au regăsit din întâmplare la cinema. 
 
A urmat nunta. Miercuri, 5 octombrie 2011, Ducesa era pentru a treia oară mireasă. 
 
 
 
 
 
 
 
  
Şi de data aceasta a fost un eveniment memorabil: în picioarele goale, prinţesa miliardară a dansat fără reţinere un flamenco improvizat, fiind aclamată de zeci de admiratori adunaţi în faţa palatului ei din Sevilia.
 
 
 
 
 
"Trăiască ducesa!", a strigat mulţimea în momentul în care ea a aruncat de trei ori buchetul de mireasă, de culoare roz pal, asortat cu rochia sa cu volane şi dantele, o creaţie a casei de modă spaniole Victorio & Lucchino. 
 
 

Pentru a pune capăt clevetirilor de tot felul, soţul ei a semnat un document prin care renunţă la averea Casei de Alba, iar titlul nobiliar va fi transferat celui mai mare fiu al ei, Carlos, atunci când ea va muri. Dovedind că, în ciuda aparenţelor, încă e stăpână pe ea, Ducesa s-a pregătit deja pentru acest moment: ea şi-a împărţit imensa avere, estimată între 600 de milioane şi 3,5 miliarde de euro, între cei şase copii şi opt nepoţi, pentru ca aceştia să n-aibă de ce se teme în privinţa moştenirii.

Cu toate acestea, femeia e pusă pe şotii şi le tot dă emoţii pretendenţilor la avere. Luna trecută, în timpul unei vacanţe romantice la Roma, petrecută cu soţul ei, Ducesa a alunecat şi s-a ales cu o fractură de femur, fiind operată imediat.
 
 
 
 
 
Cuplul a ales capitala Italiei pentru că aici şi-au petrecut prima lor vacanţă împreună, pe vremea când erau doar prieteni, dar se pare că cineva, acolo, sus, n-a fost prea încântat de această idee. 
 
 

Într-un fel, strania poveste a Ducesei de Alba seamănă cu strania poveste a lui bejamin Button. Doar că ea întinereşte doar pe dinăuntru. "Mărturisesc că mă gândesc să rămân în viaţă. Numai aşa mă pot bucura de expresia de pe feţele oamenilor când mă uit la ei şi le spun: <<O să vă îngrop pe toţi>>", a spus Ducesa recent.


Foto: Hepta / Daily Mail
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
23 Iunie 2013
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Mary pe 25 Iun 2013, 12:40
    simika

    Cu banii si pozitia ei si tu ai avea pofta de viata si ai apuca 100 de ani. E bine sa traiesti mult, dar nu oricum. Stai linistita ca in Romania astia nu vor sa apucam pensia, ca nu au de unde sa ne-o dea la cat au furat. Ce sa faca cu noi daca traim 80-90 de ani? Sa ai o viata frumoasa!

    5
    0

  • simika pe 25 Iun 2013, 09:19
    foarte tare baba!

    Asa pofta de viata vreau si eu....probabil a facut operatii estetice sperand ca exteriorul sa reflecte interiorul, insa varsta e necrutatoare... Bravo ei! Eu ma rog sa apuc macar 60 de ani!

    6
    2

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod