Datoare propriei glorii

Prietenii actritei recunosc faptul ca imaginea de blonda fara minte nu avea prea multe in comun cu ceea ce Marilyn era, de fapt, in realitate. Celebritatea i-a placut doar pana la un anumit punct. Apoi s-a simtit amenintata de enorma sa faima si de multimea adulatoare ce se stransese in jurul ei. In cercurile familiare, actrita sexy redevenea ea insasi: o tanara modesta care se simtea minunat alaturi de prieteni, careia ii placea sa rada si sa glumeasca, sa se comporte firesc, care stia sa planga si sa alinte. Din pacate, tocmai aceasta fata a ei a ramas aproape nevazuta. Cum de nu i-a reusit aceasta mare incercare celei care devenise, intre timp, icoana travestitilor si a feministelor?

Marilyn a ramas, pur si simplu, datoare propriei glorii, si a cautat implinirea intr-o existenta paralela, lipsita de stralucire si construita din iluzia drogurilor.
Viata ei a inceput sa se imparta intre absente de la filmari si crize de singuratate, sarcini pierdute si aventuri amoroase de o noapte. "Something's God to Give", cel de pe urma film al ei, ramas neterminat, avea sa fie o prevestire a sfarsitului. Marilyn a avut, cu siguranta, un dar dumnezeiesc, pe care prea putini au stiut sa-l inteleaga si sa-l impartaseasca. In aceasta ultima incercare ea a pus, parca, tot ce a fost mai puternic si mai dureros in viata sa. Pana si Tippy, cainele pe care il avea in film, isi mostenise numele la catelusul din copilaria lui Marilyn. Astfel de subtile detalii biografice, sustinute de intensitatea maxima a trairilor, definesc pe deplin firea pasionala a actritei. Iar disparitia ei brusca, la numai 36 de ani, in urma unei supradoze, a lasat, pentru o clipa, lumea fara cuvinte.

Apoi, toate personalitatile vremii si-au exersat arta oratoriei in discursuri omagiale.
Unii si-au amintit de senzatiile primei intalniri cu diva, altii au tinut sa povesteasca scurte istorii de dragoste in bratele lui Marilyn. Fiecare isi raporta existenta la trecerea prin lume a celei mai celebre blonde din toate timpurile. Fiecare purta in el o urma din cea care devenise simbolul unei epoci. Au fost date in vileag detalii carora nu li se daduse nici o atentie pana atunci. Astfel s-a aflat ca Marilyn prefera, in materie de cosmetice, produsele Nivea si Lux si ca se spala pe fata de vreo cincisprezece ori pe zi. Ba chiar, sustin cei din anturajul actritei, la un moment dat, s-a pus problema casatoriei sale cu Printul Rainier de Monaco. Nu au lipsit nici micile rautati. Cei din preajma ei povestesc ca, prima data cand a dat un autograf, Marilyn nu stia daca numele sau se scrie cu "i" sau cu "y". Fotografii au scos la iveala poze ale divei inca nemaivazute pana atunci.
Si, in ciuda speculatiilor conform carora singurele poze care o avantajau erau cele din profil dreapta, toti au cazut de acord ca Marilyn a fost figura cea mai fotogenica a secolului.

Totusi, nimeni pana acum nu a descoperit marea taina a farmecului sau rar. Iar cele mai frumoase si mai simple cuvinte care au fost spuse vreodata despre Marilyn apartin fostului ei profesor de actorie, Lee Strasberg. "Marilyn avea un dar aparte, o combinatie inedita de intelepciune si naivitate copilareasca, de stralucire si tristete... Toti cei care o cunosteau erau, pana la urma, iremediabil molipsiti de persoana ei." "Maladia" Monroe pare a fi imposibil de vindecat. Anii trecuti de la disparitia divei aproape ca nu conteaza. Dupa jumatate de secol, oamenii isi amintesc integral stralucitoarea legenda. Nu insa si detaliile lipsite de glorie.
Stiu cu totii ca, la moartea ei, Marilyn a lasat o avere uriasa pentru acea vreme, de peste un milion si jumatate de dolari. Totusi prea putini isi mai aduc aminte ca, pentru prima sa slujba de model, a primit doar cinci dolari. Inca si mai putini stiu ca in timpul filmarilor la "Niagara" era platita ca un actor oarecare, asa ca salariul ei nu ajungea nici macar la valoarea celui pe care il primea make-up artistul. Chiar daca li s-a dat prea putina atentie, toate aceste "nimicuri" n-au facut decat s-o ambitioneze mai tare. Marilyn le-a luat ca pe niste provocari si nu i-a fost frica sa se arunce in viata cu toata puterea si pasiunea.

Marilyn Monroe

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod