Cristina (Impact): "Muzica pe care o cant acum reprezinta un compromis"

A absolvit liceul de muzica si Conservatorul din Timisoara, la sectia de vioara. In adolescenta exersa cate sase ore zilnic, incat ajunsese sa aiba taieturi la degete din cauza corzilor viorii. Astazi Cristina ne provoaca, cu Impact, dansand in corset pe scena (ai vazut-o la Mamaia?) si, de cele mai multe ori, desculta. Pentru ea, muzica pe care o canta acum reprezinta un compromis; daca ar putea alege, stilul sau ar fi inspirat de cel al formatiei Queen. Daca vrei sa o cunosti mai bine, nu trebuie decat sa citesti interviul pe care ni l-a acordat si sa asculti "Babe" - versurile, scrise de ea, vorbesc despre sentimentele ei pentru omul pe care il iubeste...

Mi-am dat intalnire cu Cristina Haios la Mall si ne-am dus sa mancam ceva. Maioul pe care il purta m-a lasat sa intuiesc foarte usor ca, probabil, merge frecvent la sala (intuitie pe care mi-a confirmat-o, putin mai tarziu). Am mers pe o pista falsa gandindu-ma ca talia ei trebuie sa fie rezultatul unei diete draconice, pentru ca si-a comandat un meniu destul de consistent. Trebuie sa recunosc ca, pe alocuri, a "pus umarul" la realizarea interviului Anca, de la formatia Class, buna ei prietena. Ne-am intalnit cu ea dupa masa, in parcare - astfel incat ultima parte a interviului s-a desfasurat in masina. Asa se explica faptul ca la unele dintre intrebari a raspuns Anca...

- Care este povestea fondarii trupei Impact?
Povestea a inceput in anul 1999, cand eu cantam solo la balurile bobocilor si alte asemenea manifestari (de exemplu, la Festivalul Berii) si Rares (n.r. - Rares Timis) era DJ la radio. Ne-am intalnit de mai multe ori si astfel ne-am cunoscut. Ulterior, el a organizat un casting in vederea constituirii trupei Impact, iar eu m-am prezentat si am fost admisa.

- Cat de lung a fost drumul de la primul album, "Atinge-ma" si pana la "Babe"?
Foarte lung... sunt totusi sase ani. Am luat-o treptat si am progresat incet, dar sigur. Nu am fost o explozie peste noapte, sa avem dintr-o data un succes fulminant precum formatiile Andre sau N&D - si sunt mai multe astfel de exemple. Dar cred ca este mai bine ca s-a intamplat asa, ca ne-am pus bazele succesului actual in timp, pentru ca nu riscam ca totul sa dispara.

- In ce mod consideri ca s-a schimbat stilul de muzica pe care-l abordati?
Categoric, s-a schimbat fundamental in bine. Am inceput sa fim mai comerciali, mai pe intelesul tuturor, ceea ce a fost benefic, pentru ca nu multa lume intelegea si aprecia muzica house, iar Rares a inteles ca nu putem ajunge departe daca am fi continuat in stilul acela.

- Ai spune deci ca v-ati adaptat rigorilor de ordin comercial?
Normal, dar nu imi pare deloc rau. Nu ai cum sa ai regrete in momentul in care esti solicitat, ai concerte si castigi bine. In afara de manele, as canta orice ar avea succes la public - inclusiv latino, cu toate ca nu-mi place prea mult.

- Care consideri ca este elementul de noutate pe care il aduce muzica ta?
Faptul ca noi am introdus genul de muzica house. De fapt, au mai fost si cei de la Activ, cu putin timp inaintea noastra, asa ca noi si ei am fost primii care am cantat house in Romania. Melodia noastra, "As da zile" constituie si astazi un reper pentru muzica house. Tin sa precizez ca nu este o manea, este o piesa lautareasca, preluata din folclorul nostru. In rest, nu cred ca am adus vreun element nou, pentru ca este foarte dificil, in momentul in care esti puternic influentat de muzica occidentala. Nici nu prea avem cum sa fim noi originali, pentru ca nu avem cultura muzicii dance, nu am format-o noi - muzica romanilor este cea usoara si cea populara. In rest, totul a fost importat: rock, house, dance, R & B - care nu prea merge - latino...

- Ce anume te-a determinat sa alegi o cariera in domeniu?
Intotdeauna am fost atrasa de muzica si am stiut de copil ca asta este ceea ce vreau sa fac in viata. Nu spuneam, ca alte fetite, ca vreau sa fiu medic, avocat sau profesor, ci cantareata.

- Care a fost primul concert sustinut? Ce amintiri pastrezi de atunci?
Un concert de care-mi amintesc intotdeauna cu placere - desi nu este primul - a avut loc in anul 2000, impreuna cu formatia 3 Sud-Est, care erau pe val atunci, aveau mare succes. Eram foarte emotionata si a fost o mare realizare pentru noi, tinand cont de popularitatea de care se bucurau atunci cei de la 3 Sud-Est.

- Ai trac?
Nu, am emotii numai la festivaluri gen Callatis, Mamaia, unde stiu ca publicul este mai matur, mai pretentios si te priveste cu totul altfel.

- Daca tot a venit vorba... te-ar tenta sa participi la Eurovision?
Nu, si n-as vrea ca argumentele mele sa sune ca o placa stricata... Dar am convingerea ca la asemenea festivaluri de anvergura - Callatis, Mamaia, Cerbul de Aur, Eurovision - cartile sunt deja facute de catre anumite persoane, care au interese... iar daca nu reprezinti un anumit interes, de orice natura ar fi el (nu neaparat fizic), nu te baga nimeni in seama. Asa ca nu vom participa prea curand. Cine stie, poate, intr-o buna zi, daca vom crede sau daca ni se va spune ca avem o sansa...

- Care a fost prima distinctie obtinuta in muzica?
Am participat la multe concursuri de viola, de corzi grave la Constanta... Nu am participat la multe concursuri pentru ca nu prea ma atragea latura instrumentala. Dar atunci studiam cate sase ore pe zi, incat ma taiasem la degete din cauza corzilor de vioara... Cu Impact am castigat o prima distinctie la Timisoara, iar acum am castigat la Callatis trofeul la sectiunea "Cea mai buna trupa dance".

- Ai vreo superstitie?
Nu, pentru ca eu consider ca, daca ai superstitii, devii vulnerabil.

- Astazi, cand multe trupe se destrama uneori dupa numai cateva luni de la infiintare, care ai spune ca este secretul longevitatii trupei Impact?
Multa seriozitate, multa intelegere intre noi, tolerarea defectelor inerente. Sigur ca se mai intampla ca eu si Rares sa ne mai certam, dar niciodata nu au fost scandaluri si nu s-au spus cuvinte grele sau injurii. Ne certam constructiv. Este o relatie asemanatoare cu o casnicie, si impartim totul in mod egal. Multe formatii au un lider si asta poate fi un dezastru, mai ales in cazul trupelor compuse din fete, insa la noi nici unul nu este mai presus.

- Care sunt obiectivele tale pe termen scurt (studii, profesie, viata personala etc.)?
Saptamana viitoare voi incepe scoala de soferi, vreau sa-mi iau apartament si masina.

- Ce masina iti doresti?
Pentru inceput vreau sa-mi iau una la mana a doua pentru ca nu as vrea sa risc, incepator fiind, sa lovesc o masina costisitoare. Am convingerea insa ca voi fi un sofer foarte bun.

- Dar viata personala?
Nu am de gand sa ma marit, daca asta ma intrebi. Eu nu cred in casnicie ca institutie. Este o contradictie aici pentru ca e culmea sa te duci la biserica si sa spui "pentru totdeauna", cand tu de fapt stii ca este posibil ca intr-un an sa divortezi. Nu este "pana la moarte", ci este "pana te plictisesti". Si atunci, de ce sa ma marit? Eu consider ca, daca doi oameni se inteleg foarte bine, nu au nevoie de contractul acela matrimonial.

- E vorba ca majoritatea fetitelor se viseaza in rochie de mireasa...
Nu se pune problema asa. Ma pot imbraca oricand intr-o astfel de rochie. Chiar am si facut-o de fapt, cand am fost la o expozitie de rochii de mireasa. Aratam superb iar rochia era extraordinara...

- Care este cel mai mare compromis pe care ai fi dispusa sa-l faci pentru cariera ta?
Muzica pe care o cant este un compromis suficient, pentru ca nu asta mi-as dori sa cant. Nu ca nu imi place sau ca urasc muzica asta, dar - daca ar fi dupa mine - as canta ceea ce interpreta Queen candva.

- Dar ce nu ai face pentru cariera ta?
Nu as fi in stare sa ofer favoruri sexuale, pentru ca nu am stomacul suficient de tare pentru asa ceva. Si in nici un caz nu as renunta la dragoste pentru muzica, pentru ca iubirea ma implineste in plan sufletesc.

- Cum iti place sa-ti petreci timpul liber?
Merg cu bicicleta, ies la film, in oras cu prietena mea Anca de la formatia Class...

- Ce faci pentru a te mentine in forma?
Fitness. Ma ajuta foarte mult, atat din punct de vedere mental, cat si fizic. Am inceput de cateva luni si merg zilnic la sala. Nu pot spune ca tin o dieta, dar incerc sa am grija sa nu mananc multe grasimi, prajeli, sau dulciuri.

- In ce masura te regasesti in versurile melodiei "Babe"?
In foarte mare masura... versurile sunt profund personale, eu le-am scris si sunt inspirate din ceea ce traiesc si simt eu. Este vorba de sentimentele mele pentru persoana pe care o iubesc.

- Cum a fost primita de fani aceasta melodie? (N.R. - La aceasta intrebare a raspuns Anca).
Asa cum s-a vazut, a fost foarte bine primita de fani. Este o piesa pentru toate categoriile de varsta si sunt convinsa ca va prinde si in strainatate.

- Care a fost cel mai inedit concert sustinut / public de care ai avut parte?
Cel din Viena. Am sustinut un concert nu pentru diaspora, ci pentru publicul vienez - care nu stia nimic, cine suntem noi, de unde venim, ce cantam si asa mai departe. Am mai cantat si la Chisinau, dar moldovenii ne cunosteau cat de cat - in special melodia "Ingerul meu" fusese foarte promovata. Insa am reusit sa-i cucerim pe toti, mai ales ca noi intepretam si melodii foarte cunoscute, cum ar fi "What's up" a celor de la 4 Non Blondes sau "We will rock you" a formatiei Queen.

- Ce rol a avut familia in decizia ta de a deveni artista?
Un rol major. Daca nu m-ar fi incurajat si sustinut parintii mei, nu stiu daca as fi ajuns unde sunt astazi. La liceu mi-au cumparat instrumente, tatal meu mi-a platit niste negative cand eram in liceu... Ai mei sunt foarte mandri de mine si ma sustin in permanenta.
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Redinciuc pe 19 Mar 2015, 18:35
    Despre piesa uh,uh!

    Ascultand aceasta piesa mi-a placut f.mult,iar vocea cristinei deosebita,din pacate n-am prea vazut aparitii ulterioare cu vre-o piesa....pacat!

    0
    0

  • Redinciuc pe 19 Mar 2015, 18:35
    Despre piesa uh,uh!

    Ascultand aceasta piesa mi-a placut f.mult,iar vocea cristinei deosebita,din pacate n-am prea vazut aparitii ulterioare cu vre-o piesa....pacat!

    0
    0

  • Dinu Redinciuc pe 30 Apr 2013, 17:46
    Treimite...piesa....

    Uh uh...ca n-o dasesc nicaeri ,sau spune-mi unde

    0
    0

  • enossiretschi pe 8 Nov 2009, 12:31
    toateozeneurilecadouvoua

    delaminecelvechidezilecupomulmeuatomictvsirazboaiemondialein fatzapentruoriceatingeredelaiadvoua.indreptar.sifructeleceruluisile gumeleciclurilorleprimimdeladraciibalcananicicredinciosimiecareau incustodiesidracushorinuasacomplecsidariatadiavoliimilitzieicum ducsieibineinnirvanasiseagatadevietirele,retrogradealiens,auddela voicupupicisitratamenteterapiicaasteasadreselecelebune.vastept

    0
    0

  • manu pe 26 Sep 2008, 12:42
    cristina impact

    Cristina, nu este numai o buna voce, dar este o tipa inteligenta, daca cititi articolul se poate observa clar.Majoritatea sunt gasculite care vor cu orice pret celebritatea, dupa care platesc scump.Cristina, te iubim,esti deosebita.

    0
    0

  • Szots Tamas pe 28 Iun 2008, 23:06
    de la frmos

    de la frumos impact muzicile Te iubesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod