Coco Chanel, prima femeie care si-a taiat parul scurt

Nascuta saraca, Coco Chanel a incercat cu disperare sa-si ascundaoriginile. Adevarul despre primii ei ani de viata este scos la ivealade biografia lui Charles Roux. Pe numele adevarat Gabrielle BonheurChanel, celebra stilista s-a nascut la 19 august 1883, la Saumur, orasvestit pentru scoala sa de cavalerie. Este a doua fiica a negustoruluide maruntisuri Albert Chanel, si a croitoresei Jeanne Devolle.

Dupa ce mama ei se stinge din viata, la varsta de 33 de ani, Coco, dupacum o alinta tatal, este incredintata orfelinatului din Obazine (intre1895-1900).
Aceeasi soarta o asteapta si pe sora sa, Julia. Fiindcanu alege calea monahala, cand implineste 18 ani este data in grijacalugaritelor de la Moulins, care o invata meseria de croitoreasa. Dupa oscurta experienta de vanzatoare intr-un magazin de galanterie, isi facedebutul pe o scena de cafe concert, cu riscul de a fi catalogata femeieusoara. Incearca sa atace sansoneta. In ciuda unei prestatii modeste,devine repede preferata regimentului de cavalerie.

Il cunoaste pe Etienne Balsan - primul barbat din viata ei - un"gentleman" bogat, care o invita sa locuiasca la castelul dinRoyallieu.
Timp de un an invata cateva dintre secretele inalteisocietati, care o plictisesc. Are 18 ani si nu se simte in largul saunicaieri. Incepe sa-si coasa singura rochii si sa-si confectioneze palariipentru a merge la curse, unde lumea mondena isi etaleaza toaletele. Seface repede remarcata. Dupa ce se desparte de Balsan, pe care, de altfel,nu l-a iubit niciodata, se indragosteste de Arthur Capel, zis "Boy",un englez cu un trecut misterios. Unii spun ca ar fi fost fiul naturalal bancherului Pereire si ca a facut avere din transporturi de carbuni.

Noua ani de zile dureaza legatura cu "Boy", care, desi o iubeste, seinsoara cu o englezoaica vaduva, al carei singur merit este titlul debaron al tatalui.
In anul 1919, de Craciun, barbatul vietii ei sfarsesteintr-un tragic accident de circulatie. "Am pierdut tot prin pierderealui Capel", avea sa spuna Chanel, 50 de ani mai tarziu. "Boy" ii luasein serios veleitatile de creatoare si ii finantase deschiderea primuluibutic de modista - "Chanel Modes" - pe strada Cambon - la nr. 21, dinParis. Ajutata de el, in anul 1914 isi realizeaza primele modele. Imbracafrumoasele refugiate din Deauville. Elibereaza corpul si creeaza "nouasilueta", care ii va aduce reputatie.
Toate femeile isi dau silinta safie slabe precum Chanel, care isi taie pletele, pentru ca o "deranjeaza",si devine prima femeie din lume cu parul scurt.

Curtata de Paris si Hollywood
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod