Catherine Deneuve, invitata de marca la TIFF

Una dintre cele mai respectate actrite pe plan modial, Catherine Deneuve vine la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), care are loc in perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj-Napoca.
Una dintre cele mai respectate actrite pe plan modial, Catherine Deneuve vine la Festivalul de Film Transilvania (TIFF), care are loc in perioada 30 mai - 8 iunie, la Cluj-Napoca. In ultima seara, actrita va primi Premiul pentru Intreaga Cariera din partea Festivalului de Film Transilvania. Personalitatile care au mai primit de-a lungul anilor aceeasi distinctie au fost: Vanessa Redgrave, Franco Nero si Annie Girardot.

In onoarea marii actrite, organizatorii TIFF au programat pe data de 7 iunie, incepand cu ora 18.00, o proiectie de gala, unde cei prezenti o vor vedea si auzi pe Catherine Deneuve, inainte de a urmari un film de referinta din cariera actritei. Acest eveniment se va desfasura la Cinema Republica, din Cluj Napoca.

Viata personala


Catherine Fabienne Dorleac s-a nascut pe 22 octombrie 1943, la Paris. Ambii parinti au fost actori. Catherine are trei surori, actrita Francoise Dorleac (a murit intr-un accident de circulatie in iunie 1967), Sylvie Dorleac si Danielle Dorleac.

Actrita vorbeste fluent limba franceza, engleza, italiana si putina germana. Printre pasiunile sale se numara gradinaritul, scufundarile, moda, antichitatile si decoratiunile, ii place foarte mult sa citeasca romane si sa asculte muzica.

A fost o singura data casatorita, intre 1965 si 1972, cu fotograful David Bailey. In ciuda faptului ca au divortat, au ramas foarte buni prieteni. A fost implicata in relatii amoroase cu nume mari ale cinematografiei franceze: Roger Vadim, Francois Truffaut, Marcello Mastroianni si Pierre Lescure.

Catherine Deneuve are doi copii - actorul Christian Vadi, in urma relatiei cu Roger Vadim, si actrita Chiara Mastroianni, fiica legendarului Marcello Mastroianni.

Profesional vorbind...


Debutul cinematografic al vedetei a fost inregistrat in anul 1957, un film pentru copii, care a beneficiat de interpretarea adolescentei Catherine Deneuve.

In anul 1963, Roger Vadim i-a oferit un rol in pelicula "Vice et la Vertu", insa Deneuve a dat marea lovitura cu musicalul "Les Parapluies de Cherbourg", in 1964. Aici a interpretat exemplar rolul unei adolescente care iubeste un soldat, dar ajunge sa se casatoreasca cu un alt barbat, pentru care nu simte nimic.

Regizorul acestei pelicule a fost Jacques Demy, alaturi de care a mai avut ocazia sa lucreze, in anul 1967, pentru filmul "Les Demoiselles de Rochefort". Apoi a interpretat rolul unei ucigase schizofrenice, in filmul "Repulsion", regizat in anul 1965 de Roman Polanski, dar si cel al unei femei maritate, care lucreaza part-time ca prostituata, sub bagheta lui Luis Bunuel, in filmul "Belle de Jour", in 1967.

Brunel si Deneuve nu au avut o relatie profesionala pasagera, ei reintalnindu-se si in 1970, la realizarea peliculei "Tristana". Nu trebuie sa uitam, insa, un alt rol memorabil pe care l-a realizat actrita, in urma cu peste 39 de ani, in filmul "Sirene du Mississipi", regizat de Francois Truffaut. In aceasta pelicula, vedeta a jucat rolul femeii fatale frigide.

Anii '70 nu i-au adus succese rasunatoare lui Catherine Deneuve, insa totul s-a schimbat in 1980, odata cu pelicula "Le Metro", a aceluiasi Truffaut.

Prima nominalizare la Oscar, pentru Cea mai buna actrita, a primit-o in anul 1992, pentru rolul pe care l-a interpretat in drama "Indochine".

Catherine Deneuve este considerata a fi una dintre marile doamne ale scenei franceze, dar si a cinematografiei internationale, alaturi de alte nume mari, precum: Simone Signoret, Jeanne Moreau, Isabelle Huppert si mai tanara Juliette Binoche.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod