Bjork - craiasa zapezii

S-a nascut in tara ghetarilor, si-a inceput cariera muzicala lanumai 11 ani, iar talentul i-a fost rasplatit cu numeroase premiiinternationale. Bjork este, astazi, una dintre cele mai apreciate,dar si mai excentrice artiste din lume.

Desi este cunoscuta in toata lumea si are o cariera de invidiat,cuvantul vedeta nu i se potriveste deloc aristei islandeze. Ceea ce ocaracterizaza cel mai bine este originalitatea. Biografia, vocea, felulin care danseaza, chiar si vestimentatia ei stranie demonstreaza din plinacest lucru. Bjork Gudmundsdottir s-a nascut la Reykjavik, Islanda, pe21 noiembrie 1965. Talentul ei s-a manifestat inca din copilaria boema pecare a petrecut-o, alaturi de parinti, cele trei surori si cei trei frati,intr-o comunitate hippy. Primii ani au fost veseli si lipsiti de griji."Mult timp am crezut ca este extraordinar sa traiesc printre oameni carepetreceau ore in sir desenand, spunandu-mi glume sau povesti. Pe la sapteani mi-am dat seama ca nu asta imi doresc si le-am spus: De atunci am devenit mult mai activa. Mi-amdat seama ca am multa vointa". Pe cand avea doar noua ani, Bjork a fostremarcata, in timpul unei serbari scolare, de catre directorul celei maiimportante companii muzicale din Islanda.
Impresionat de maturitateavocii micutei Bjork , acesta i-a acordat sansa de a inregistra catevapiese. Astfel, in toamna anului 1977, ea isi lansa, la varsta de 11 ani,primul album solo, intitulat "Bjork". Albumul s-a bucurat de foarte maresucces in Islanda si a reprezentat inceputul carierei artistei.La varsta adolescentei, Bjork a facut parte din mai multe trupe,acumuland tot mai mult succes si castigand admiratia a mii de fani. Aabordat stiluri muzicale diverse (pop, new-wave), dovedind ca este oartista complexa, iar apoi a devenit adepta modei punk. Din acele vremuridateaza si tatuajul ei binecunoscut. Pe cand avea 17 ani, Bjork si ceamai buna prietena a ei si-au facut cate un tatuaj identic, un simbolantic - un compas stilizat. Aceasta este perioada rebela a cantaretei,dupa cum ea insasi o denumeste. Muzica ei avea, de asemenea, influenteanarhiste (punk jazz, post-punk sau rock alternativ), iar acuzatiile siscandalurile legate de consumul de droguri nu au ocolit-o. Artista si-avazut, insa, de drum si si-a continuat cariera, fara sa-si neglijezenici viata personala.

In 1984, Bjork il cunoaste pe Thor Eldon, de asemenea muzician, decare se indragosteste la prima vedere. Dupa doi ani se naste fiul lor,Sindri, iar apoi se casatoresc.
Mariajul nu a durat decat cateva luni,dar cei doi au ramas buni prieteni. Bjork si Thor fondeaza o noua trupa,"Sugarcubes", care i-a adus cantaretei succesul international. Intre1986 si 1992, grupul a lansat trei albume de succes, apreciate atat decriticii europeni, cat si de cei americani. In iunie 1992 cantareataparaseste trupa si isi incepe cariera solo. Albumul "Debut", lansat in1993, a fost un succes international, rasplatit cu un premiu MTV MusicAward, doua premii Brit Awards (dintre care unul pentru cea mai bunainterpreta) si zece milioane de discuri vandute in lumea intreaga. Carieramuzicala a artistei a atins apogeul in 1997, cu albumul "Homogenic"(al cincilea album solo al ei), ce contine piese electronice, romanticesi intunecate.

Talentul ei nu se opreste, insa, numai la muzica. In 2000, la Festivalulde la Cannes, Bjork a luat premiul "Palme d'Or" pentru interpretarefeminina, pentru rolul din filmul "Dancer In The Dark" ("Dansand cunoaptea"). Initial, ea a fost solicitata pentru realizarea coloanei sonorea peliculei. Regizorul, cunoscutul Lars Von Trier, a insistat, insa,ca ea sa interpreteze si rolul principal. Cantareata a acceptat imediataceasta propunere, pe care a vazut-o ca pe o provocare.
Filmul povestesteviata unei emigrante de origine ceha (Selma), care lucreaza intr-o uzinadin Statele Unite. Este, de fapt, o fabula neagra, ce ridiculizeazavisul american. Un film atipic, in care Bjork danseaza, canta, iubestesi sufera. Interpretarea rolului Selmei in aceasta productie a incantat,asadar, juriul festivalului de la Cannes. In afara de a juca in "Dansandcu noaptea", artista a realizat si coloana sonora a peliculei. Toatecantecele din film au fost adunate pe albumul intitulat "Selmasongs",lansat in anul 2000, in care Bjork si-a schimbat radical stilul. Ca sitema filmului, muzica lui Bjork este mai emotionanta, chiar patetica,aducand aminte de vechile music-hall-uri de pe Broadway.

Dupa succesul din "Dansand cu noaptea", Bjork revine la muzica. Inprimavara lui 2001, ea a lansat un nou album, intitulat "Vespertine",prin care cantareata islandeza declara ca isi exprima toate sentimentelesi trairile acumulate. Este un album plin de senzatii contradictorii:dragoste, ura, armonie sau meditatie. O muzica pe care cel mai bineeste sa o asculti seara sau chiar intr-o noapte rece de iarna. StilulBjork nu mai este, acum, zgomotos si rebel. Ci, dimpotriva, minimalist,liber, uneori chiar fragil, amintind de cantecul unui copil.
Ceea cedovedeste faptul ca noul album este o faza de tranzitie in cautarea denoi orizonturi muzicale. Cat despre filme, artista a anuntat ca renuntadefinitiv la cinema. "Singura mea ambitie este, acum, muzica. Numai instudioul de inregistrari ma simt in propria mea lume, imi traiesc visele,sunt numai eu si cantecele mele", spune ea.

In patria sa, Bjork este un fel de institutie, care "a facut mai multdecat orice altcineva pentru ca Islanda sa devina cunoscuta in lume",cum crede primul-ministru al tarii. Desi calatoreste mult intre MareaBritanie, Spania si SUA, artista scandinava nu si-a uitat niciodatasemenii: "Islandezii sunt mai deprimati decat alte popoare, pentru caaici, in nord, e foarte putin soare. Si cum arta e cel mai bun mod de aalunga depresia, iata de ce exista atatia artisti in tara mea", spune ea,mandra de originea sa scandinava. Idolul copilariei sale nu era nicidecumun artist rock, ci Albert Einstein. Astazi, ea adora romanele tropicalescrise de Garcia Marquez: "Sunt atat de departe de tara de unde vin,dar foarte aproape de sensibilitatea mea", spune Bjork. Artista esterenumita pentru tinutele ei extravagante, uneori chiar socante.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod