Audrey Tautou, micuta "Amelie" care a cucerit lumea...

Desi o actrita remarcabila, cu numeroase realizari profesionale pana la momentul lansarii filmului "Fabulosul destin al lui Amelie Poulain" (pe scurt, "Amelie"), din 2001, performantele ei actoricesti nu erau cunoscute publicului de pretutindeni. "Amelie" ramane insa pelicula care a prezentat-o pe Audrey Tautou lumii intregi. Chipul ei s-a identificat de atunci cu personajul sublim din filmul regizat de Jean-Pierre Jeunet. Actrita frantuzoaica, cu trasaturi delicate si valori morale foarte clar conturate, a reusit sa isi construiasca o reputatie exceptionala. O vei putea revedea intr-un nou rol, in productia cinematografica "Pas sur la Bouche" ("Nu pe gura"), din 2003, in regia lui Alain Resnais, ce va avea premiera in Romania in data de 10 iunie.

Pe langa premiile obtinute la festivitati cinematografice prestigioase si aprecierea criticilor, Audrey Tautou este si o persoana deosebita. Poate cel mai important lucru de spus despre ea este ca nu intra in categoria a ceea ce am putea numi "vedete". Este extrem de practica, cu picioarele bine infipte in pamant si a stiut sa faca alegerile potrivite chiar si dupa ce a atins faima mondiala.

Este usor pentru un artist cvasi-necunoscut sa se piarda cu firea odata ajuns in top. Exemplele ar putea fi numeroase in acest sens... Dar acest lucru nu a fost valabil si pentru Audrey Tautou. Desi "Amelie" i-a deschis porti pana atunci inchise si a primit oferte si roluri de la Hollywood, actrita a preferat sa lucreze mai departe in Franta, tara ei de origine, dedicandu-se exclusiv filmelor in care crede sincer. Declaratia ei este sugestiva in acest context: "Nu m-ar deranja sa joc intr-un film american, asa, de distractie, dar cu siguranta nu as vrea sa apar in 'Chestiuta Bla Bla 3', daca intelegeti ce vreau sa spun"...

Un inceput promitator...

Audrey s-a nascut in micutul oras Beaumont, in data de 9 august 1978, dar a fost crescuta in zona rurala a Montlucon, din centrul Frantei. Inca din adolescenta isi dorea sa devina actrita sau comedianta. Dupa ce a terminat liceul si a obtinut note excelente la bacalaureat, s-a mutat in Paris, orasul francez al tuturor posibilitatilor... Aici a urmat cursurile scolii de actorie Cours Florent si a obtinut o diploma in literatura franceza, la universitate.

La putin timp dupa absolvire, a primit roluri in filme realizate pentru televiziunea franceza TF1 si, de asemenea, in doua scurt-metraje care i-au pus in valoare talentul si frumusetea. Unul dintre aceste proiecte, intitulat "Casting: Archi-degueulasse", a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 1998. In acelasi an, a primit premiul pentru Cea mai buna tanara actrita la cea de-a noua editie a festivalului "Jeune Comedien de Cinema", din Bezier. In 1999, a fost desemnata castigatoarea unei competitii de tipul "in cautare de vedete", realizata de Canal +, primind premiul pentru Cel mai bun debut.

Primele semne ale unei maturitati actoricesti incepeau deja sa se vada, iar aprecierea publicului si a criticii a dus-o mai departe pe tanara actrita. Tautou a fost invitata la o auditie pentru un nou film, "Venus Beaute (Institut)" (1999). Insa nu a avut prea mare noroc - in acea zi s-a ratacit pe strazile Parisului si a intarziat mai bine de o ora la auditie. Audrey a declarat despre aceasta experienta ca a plans cu "lacrimi de crocodil" pentru prima oara in viata, auzind ca nu mai este acceptata sa dea proba...

Insa regizorul Tonie Marshall a fost cucerit de sarmul actritei, astfel incat i-a mai acordat o sansa. Acesta isi aminteste: "A venit, a trecut prin furcile caudine, s-a facut rosie la fata, avea urechi foarte haioase si parul... relaxat. In cinci minute, mi-a oferit 'inima' personajului, o fetita care isi dorea sa fie o doamna si va deveni femeie."

Bineinteles, rolul era al ei... Insa Tautou nu a fost convinsa de acest lucru nici macar in clipa in care a primit telefonul de felicitare: "Eram atat de sigura ca nu pot fi aleasa, incat i-am spus persoanei care ma sunase ca probabil formase gresit numarul." Pentru acest film, actrita a obtinut primul premiu Cesar (echivalentul francez al Oscarului) din cariera, pentru Cea mai buna actrita debutanta.

De aici mai departe, drumul ei nu putea fi decat incununat de succese. A jucat in mai multe filme in anul 2000: alaturi de Vincent Perez in "Epouse-Moi" si in comedia despre sex "Le Libertin", a interpretat rolul unei adolescente fugare in "Voyous Voyelles", si si-a demonstrat talentul si sarmul pentru filmele romantice in pelicula "Le Battement d'Ailes du Papillon".

"Amelie", rolul potrivit pentru o actrita de exceptie...

Nu a fost insa remarcata, la nivel mondial, decat o data cu rolul din filmul regizat de Jean-Pierre Jeunet, "Le Fabuleux Destin d'Amelie Poulain" (2001). O productie cinematografica ce avea sa ii schimbe existenta. Dupa ce actrita Emily Watson a renuntat la rolul principal (ea a fost prima alegere a regizorului), Tautou l-a fermecat pe Jeunet, care a rugat-o sa citeasca scenariul. Se pare ca atat regizorul, cat si producatorul au fost atat de incantati de prestatia actritei, incat i-au cerut sa rejoace anumite scene doar pentru placerea de a o privi...

Rolul unei chelnerite din Monmartre, care decide sa "repare" vietile celor din jurul ei, in timp ce isi neglijeaza propria viata, a devenit un succes de box-office in tara de origine a actritei. De asemenea, este filmul francez care a avut cel mai mare succes in SUA, reusind sa incante publicul american destul de "carcotas" atunci cand este vorba de filme europene... Pelicula a fost nominalizata la cinci premii Oscar, iar Tautou a fost nominalizata la opt premii pentru portretizarea acestui personaj, doua dintre acestea fiind castigate. Sa nu uitam faptul ca, pentru acest rol, Audrey a fost nominalizata din nou pentru Cesar...

Iata ce spune actrita, in general, despre realizarile ei actoricesti: "Arat, prin filmele mele, ca pot face si altceva. Dar intotdeauna interpretez personaje cu o vointa si o putere launtrica deosebite. Cred ca acest lucru se intampla pentru ca asa sunt si eu. Imi place la nebunie sa fiu eu insami."

Sper ca ai vazut filmul "Amelie"... Daca nu l-ai vazut, ti-l recomand cu foarte multa caldura. Audrey Tautou iti va ramane extrem de bine intiparita in minte, iar aceasta pelicula chiar s-ar putea sa iti afecteze viata, daca o lasi sa iti patrunda in suflet... Este o poveste de dragoste minunata, fantastica si aproape ireala si, mai mult decat atat, este un film despre bucuria lucrurilor mici ale vietii. Toate acele "nimicuri" pe care le-ai luat drept bune pana acum, fara sa zabovesti asupra lor, dar care fac deliciul fiecarei zile. Toate acele lucruri care te bucura si le duci dorul, pentru ca esti acaparat de teluri "mai inalte"...

Un film care iti va improspata viata si iti va reda increderea in omenire. Pentru ca, atata timp cat exista persoane pe acest pamant care simt si creeaza asemenea filme, atunci inca mai exista speranta ca nu am murit sufleteste... O pelicula ce iti va schimba perspectiva si te va "obliga" sa iti indrepti privirea si asupra celor din jurul tau, incercand sentimentul altruismului. Intr-o lume in care altruismul este doar un cuvant uzat...

O cariera in continua dezvoltare...

O data cu succesul fenomenal al lui "Amelie", Audrey Tautou a primit oferte de lucru de la Hollywood, preferand insa sa lucreze in Franta. In 2001 in "Dieu Est Grand, Je Suis Toute Petite", iar in 2002 si-a facut aparitia intr-un alt succes international, in rolul prietenei plangacioase a protagonistului din "L'Auberge Espagnole". Referitor la titlul filmului din 2001 si la credinta in Dumnezeu, actrita a declarat: "Cred in Dumnezeu, dar nu sunt sigura daca trebuie sa am incredere in El atat de mult."

Tautou avea sa spuna despre mirajul Hollywood-ului: "Hollywood-ul nu are nevoie de mine. Dupa 'Amelie', nu am primit oferte care sa ma intereseze. Am gusturi extrem de eclectice, dar este important pentru mine ca un film sa fie sensibil, inteligent si subtil."

Anul 2002 i-a adus si primul rol jucat in limba engleza, in pelicula nominalizata la Oscar a lui Stephen Frears, "Dirty Pretty Things". Filmul britanic ofera o imagine cu totul diferita despre Anglia anilor 2000, vorbind despre lumea imigrantilor din Londra, despre dependenta de droguri, prostitutie si vanzarea ilegala de organe. In 2003 a jucat in "Nowhere To Go But Up" (de asemenea, un film englezesc) si in pelicula ce va avea premiera in Romania pe data de 10 iunie, "Pas sur la Bouche".

2004 este anul care reuneste echipa de la "Amelie", respectiv Audrey Tautou si regizorul Jean-Pierre Jeunet. Rezultatul muncii acestei echipe este "Un Long Dimanche de Fiancailles" ("A Very Long Engagement"), un film pentru care talentata actrita a fost rasplatita cu salariul de 885.000 euro... De asemenea, realizarea acestui proiect i-a oferit sansa de a lucra alaturi de unul dintre idolii sai, Jodie Foster, intr-o revenire de exceptie pe marile ecrane.

In 2005, a jucat in "Les Poupees Russes", iar 2006 va fi un an de real succes pentru Tautou, o data cu aparitia sa in mult asteptatul si controversatul film "The Da Vinci Code", ecranizarea romanului omonim al lui Dan Brown.

Farmec si personalitate...

Faptul ca are o frumusete aparte a fost remarcat de toata lumea. Se spune chiar ca ar putea deveni urmatoarea Audrey Hepburn a cinematografiei... Sarmul ei il are, cu siguranta... Alura, look-ul si privirea patrunzatoare cuceresc pe oricine. "Toata lumea crede ca am o origine etnica si ca as avea trasaturi trase de undeva, din Africa de Nord sau din Asia, Italia sau Spania. Dar, din cate stiu eu, sunt suta la suta frantuzoaica", a precizat actrita.

In ceea ce priveste unul dintre aspectele cele mai importante pentru o femeie, imaginea, Audrey obtine punctaj maxim. Ei i se potriveste extrem de bine ideea ca "frantuzoaicele arata bine, oricum s-ar imbraca"... Silueta ei delicata este pusa in evidenta de negru, care ii accentueaza ochii mari, negri si parul de aceeasi culoare. Stilul vestimentar adoptat este distins si discret, nonconformist de cele mai multe ori. Rochiile lungi, cu dantele si broderii sunt, din nou, unele dintre preferatele sale.

Traieste viata la maximum, cu aceeasi candoare si prospetime pe care le infatiseaza publicului in filmele sale. O persoana optimista, care stie sa se bucure de familie si de prieteni, excluzandu-se categoric din nebunia mediatica: "Sunt un adevarat mormant cand este vorba despre viata mea privata. Nu as dezvalui nimic din viata mea personala, nici cat un fir de praf."

Premiile obtinute - un premiu Cesar si o nominalizare, 5 nominalizari la Oscar pentru filmul "Amelie", 8 nominalizari pentru Tautou pentru Cea mai buna actrita, dintre care doua castigate, un premiu BAFTA, un premiu Lumiere la categoria Cea mai buna actrita si un premiu Sant Jordi pentru Cea mai buna actrita straina, acestea doua din urma in 2002 - nu fac decat sa dovedeasca o data in plus ca Audrey Tautou mai are multe de aratat in actorie, pe marele ecran.

Criticii si publicul o apreciaza pentru devotamentul pe care il arata fata de rolurile jucate, pentru sufletul pe care il pune in conturarea fiecarui personaj. S-a spus chiar despre ea ca joaca atat de bine incat "dispare" in personaj...

Valori morale clar stabilite si un talent recunoscut de critica internationala. Aceasta este Audrey Tautou, o actrita care a intrat in inimile cinefililor si promite sa ramana acolo. Urmareste-i filmele si te asigur ca va fi imposibil sa nu te indragostesti de ochii ei mari si frumosi, de stilul ei de a da viata unor personaje si de a te "trage" dupa ea intr-o poveste care te va emotiona, intr-un fel sau altul...

Stiai ca?...

In copilarie, ii placeau foarte mult maimutele, iar prima ei alegere de cariera a fost aceea de a deveni cercetator stiintific al acestei specii de animale!

A fost interesata de genul comedie inca de la inceputurile carierei sale.

"Amelie" este filmul francez care a avut cel mai mare succes in Statele Unite ale Americii.

Aproape ca era sa piarda sansa de a interpreta minunatul personaj Amelie Poulain din filmul din 2001, avand in vedere faptul ca regizorul Jean-Pierre Jeunet "vedea" acest rol potrivit pentru actrita britanica Emily Watson.

Dupa ce Emily Watson a renuntat la acest rol, Jeunet a distribuit-o pe Tautou in pelicula dupa ce a vazut in Paris, in apropierea locuintei sale, un afis al filmului "Venus Beaute (Institut)" (1999), in care actrita a facut un rol exceptional, ce i-a adus primul premiu Cesar pentru Cel mai promitator debut.

Desi a fost invitata sa participe la vizionarea privata pentru "Fabulosul destin al lui Amelie Poulain", organizata de presedintele Jacques Chirac, Tautou nu a onorat invitatia. De ce? Avea un program stabilit anterior cu fratele ei...

Dupa lansarea acestui film, Audrey si sora ei au facut o excursie in Indonezia, fara sa fie recunoscuta de nimeni.

Este logodita cu scriitorul Lance Mazmanian.

A fost invitata sa se alature Academiei Artelor si Stiintelor Cinematografice (AMPAS) in iunie 2004. In prezent, este membra a acestei prestigioase institutii.

O mare parte dintre rolurile pe care le-a interpretat au fost obtinute fara ca macar sa mai dea proba pentru ele...

Agentul care o reprezinta este acelasi si pentru actorii francezi de renume international Catherine Deneuve si Gerard Depardieu.

Vorbeste excelent limba engleza si fluent germana.

A intrat pe locul 29 in topul revistei "Stuff" din 2002, "Cele mai sexy 102 femei din lume".

Candva, un clarvazator i-a spus ca va fi mama a doi gemeni la varsta de 30 de ani...

Mama ei este profesoara, iar tatal ei chirurg stomatolog.

A declarat ca idolii ei sunt Meryl Streep, Paul Newman, Juliette Lewis, Jodie Foster si Julianne Moore.

Autorii ei preferati sunt: Victor Hugo, Oscar Wilde si Paul Auster.

Poetii sai preferati: Charles Baudelaire si Tristan Tzara.

Compozitorii preferati: Ravel, Mozart si Frederic Chopin.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod