Ana Aslan, femeia care a invins batranetea

Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei si ai lui Margarit Aslan,Ana s-a nascut la 1 ianuarie 1897, la Braila. Provenit dintr-o familie cuvalente intelectuale, tatal ei isi risipeste averea din cauza inabilitatiiin afaceri si a patimii pentru jocul de carti. Mama - mai tanara cu 20de ani decat sotul - este o bucovineanca frumoasa, cu educatie aleasa.

Viitoarea cercetatoare urmeaza cursurile colegiului Romascanu dinBraila. La varsta de 13 ani isi pierde tatal. Familia Aslan parasesteorasul natal si se muta la Bucuresti. In 1915, Ana absolva ScoalaCentrala din Capitala. La varsta de 16 ani, viseaza sa ajunga pilotsi chiar zboara cu un mic aparat, tip Bristol - Coanda. In cele dinurma se decide sa devina medic. Declara greva foamei pentru a infrangeimpotrivirea mamei si se inscrie la Facultatea de Medicina.

In timpul primului razboi mondial, ingrijeste soldatii in spitalelemilitare din spatele frontului de la Iasi. Dupa intoarcerea la Bucuresti,in anul 1919, lucreaza alaturi de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Treiani mai tarziu, absolva Facultatea de Medicina. Este numita preparatorla clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul D. Danielopolu,care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, InstitutulClinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicaladin Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologiea Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecareal carierei ei de gerontolog.
Experimenteaza procaina in afectiunilereumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crizede artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidentiazaimportanta novocainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate devarsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate AcademieiRomane.

Faima internationala
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

 • lazar viorica pe 28 Iul 2011, 02:07
  faceti publicitate

  sunt extrem de suparata cind vad in sfirsit un om excelent care a descoperit ceva foarte important pentru intreaga lume ce sufera de boli pe care aceasta injectie fabuloasa ar da speranta atitor suflete nu numai la noi in tara dar si peste hotare,de ce nu exista o adresa a balneariului sau spa unde se fac tratamenta cu medicamenta Ana Aslan.eu am aflat de la o doamna spaniola care are o prietena care sa tratat acolo dar nu mai are contact cu ea si vrea sa afle doar o adresa daca mai exista centrul sau nu,am putea face o multime de bani rominii pe aceasta descoperire si crea multe locuri de munca darrrrrr oooooofffffffffff vai de noi.

  0
  0

 • ionela pe 24 Nov 2010, 13:05
  tratament

  Buna ziua! Am auzit din tinerete de descoperirea si tratamentele pe care le-a facut Dr. prof. Ana Aslan.Sunt interesata de aceste tratamente si pe aceasta cale va rog sa-mi scrieti cum, cat sunt costurile si daca as putea beneficia de un tratament impotriva reumatismului, de dureri ale articulatiilor (geninghi, umar, coloana), precum si de alte tratamente pe care le efectuati in institutul dv. Va multumesc

  0
  0

 • LE BEVILLON Anick pe 21 Mar 2010, 09:56
  alzheimer

  désire documentation sur soins dans clinique en Roumanie. URGENT. Merci

  1
  0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod