Ana Aslan, femeia care a învins bătrânețea

Cel mai mic dintre cei patru copii ai Sofiei și ai lui Mărgărit Aslan, Ana s-a născut la 1 ianuarie 1897, la Brăila.
Provenind dintr-o familie cu valențe intelectuale, tatăl ei își risipește averea din cauza inabilității în afaceri și a patimii pentru jocul de cărți. Mama - mai tânăra cu 20 de ani decât soțul - este o bucovineancă frumoasă, cu educație aleasă.

Viitoarea cercetătoare urmează cursurile colegiului Romașcanu din Braila. La vârsta de 13 ani își pierde tatăl. Familia Aslan părăsește orașul natal și se mută la București. În 1915, Ana termină Școala Centrală din Capitală.
La vârsta de 16 ani, visează să ajungă pilot și chiar zboară cu un mic aparat, tip Bristol - Coandă. În cele din urmă se decide să devină medic. Declară greva foamei pentru a înfrânge împotrivirea mamei și se înscrie la Facultatea de Medicină.


În timpul primului război mondial, îngrijește soldații în spitalele militare din spatele frontului de la Iași. După întoarcerea la București, în anul 1919, lucrează alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu. Trei ani mai târziu, absolvă Facultatea de Medicină.
Este numită preparator la clinică îI din București, condusă de profesorul D. Danielopolu, care o îndrumă și în alcătuirea tezei de doctorat.


Urmează o activitate didactică și spitalicească la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultății de Medicină din București, Clinică Medicală din Timișoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine șeful Secției de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din București. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimentează procaina în afecțiunile reumatice, în cazul unui student țintuit la pat din cauza unei crize de artroză.
Continuă cercetările într-un azil de bătrâni și evidențiază importanța novocainei în ameliorarea tulburărilor distrofice legate de vârstă. Obține rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Române.


 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • lazar viorica pe 28 Iul 2011, 02:07
    faceti publicitate

    sunt extrem de suparata cind vad in sfirsit un om excelent care a descoperit ceva foarte important pentru intreaga lume ce sufera de boli pe care aceasta injectie fabuloasa ar da speranta atitor suflete nu numai la noi in tara dar si peste hotare,de ce nu exista o adresa a balneariului sau spa unde se fac tratamenta cu medicamenta Ana Aslan.eu am aflat de la o doamna spaniola care are o prietena care sa tratat acolo dar nu mai are contact cu ea si vrea sa afle doar o adresa daca mai exista centrul sau nu,am putea face o multime de bani rominii pe aceasta descoperire si crea multe locuri de munca darrrrrr oooooofffffffffff vai de noi.

    0
    0

  • ionela pe 24 Nov 2010, 13:05
    tratament

    Buna ziua! Am auzit din tinerete de descoperirea si tratamentele pe care le-a facut Dr. prof. Ana Aslan.Sunt interesata de aceste tratamente si pe aceasta cale va rog sa-mi scrieti cum, cat sunt costurile si daca as putea beneficia de un tratament impotriva reumatismului, de dureri ale articulatiilor (geninghi, umar, coloana), precum si de alte tratamente pe care le efectuati in institutul dv. Va multumesc

    0
    0

  • LE BEVILLON Anick pe 21 Mar 2010, 09:56
    alzheimer

    désire documentation sur soins dans clinique en Roumanie. URGENT. Merci

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod