Alicia Keys - dovada ca muzica traieste

Am descoperit vocea minunata si talentul extraordinar al Aliciei Keys o data ce nebunia generata de succesul fulminant al piesei ei de debut, "Fallin'", a ajuns si la noi, in Romania. Si de atunci m-am indragostit ireversibil de frumusetea muzicii pe care o creeaza...

Ma intreb ce isi mai poate dori... Are 23 de ani (impliniti pe 25 ianuarie), o imagine foarte buna in presa (exceptand stilul ei vestimentar pe care criticii de moda nu prea i-l tolereaza; putem spune ca Alicia se incadreaza in categoria... excentric, asa cum este si ea, de fapt), o apreciere la nivel international a calitatilor sale de pianista, o frumusete deosebita si doua albume care i-au adus nenumarate premii (Grammy, MTV VMA 2001) si vanzari foarte bune (primul ei album, "Songs In A Minor" - 2001, este "multi-platinat", iar albumul "The Diary Of Alicia Keys" - 2003 merge pe acelasi drum...).

Si, cu toate acestea, Alicia nu se opreste aici. Pentru ca, dupa cum ea insasi marturiseste, munca ei reprezinta o expresie a propriilor experiente de viata. Si, in acest caz, trebuie sa creezi mai departe, o muzica ce reflecta personalitatea si modul tau de viata.

Alicia Keys este prima artista a carei participare a fost anuntata la concertul de muzica pop cu vedete internationale, concert numit "The Wall Of Hope - China 2004" ("Zidul Sperantei - China 2004"), care va avea loc in data de 25 septembrie, in fata Marelui Zid Chinezesc. Acest spectacol va comemora 20 de ani de la initierea proiectului de restaurare a Marelui Zid Chinezesc.

Evenimentul va marca, in premiera, sustinerea unui concert in fata marii minuni a civilizatiei chineze. Fondurile stranse vor fi donate Fundatiei Chineze pentru Copii si Adolescenti, iar participarea Aliciei nu inseamna altceva decat recunoastere, acceptarea talentului ei ca pe un punct de referinta pe harta muzicii internationale.

Iar planurile ei nu se opresc aici... Cantareata pregateste lansarea a doua carti si participarea intr-un film. Halle Berry a precizat ca Alicia va juca in primul ei film, incercand sa obtina astfel si succesul hollywoodian. "Filmul va fi produs de Halle Berry si vorbeste despre viata unei pianiste mulatre, de muzica clasica, Philippa Schuyler, care a crescut in Harlem", a explicat Keys. "Ea a incercat in permanenta sa se integreze in comunitatea careia, practic, ii apartinea. Cum si-ar fi putut propovadui si continua dragostea pentru muzica clasica daca oamenii din jur nu o acceptau? Este o poveste profunda si de-abia astept sa inceapa filmarile. Se afla inca in stadiul de scriere a scenariului, dar cred ca este unul din filmele minunate in care este grozav sa te implici", a adugat solista. Filmul, care deocamdata nu a primit un nume, este bazat pe romanul "Composition In Black And White: The Life Of Philippa Schuyler", semnat de Kathryn Talalay.

Alicia isi doreste, de asemenea, sa lanseze doua carti infatisand povestea vietii ei, dar nu inainte de finalizarea celui de-al treilea album. "Prima carte pe care o voi lansa se va numi 'Tears For Water' - imi place la nebunie", a relatat ea. "Va fi, de fapt, o colectie de poezii de-ale mele, versuri ale unor piese care nu au aparut si melodii inregistrate pe aceste prime doua albume. Se completeaza si cu povesti legate de lucrurile si experientele din viata mea care m-au determinat sa incep sa scriu ceea ce cititi voi. Este ceva foarte personal si intens si infatiseaza alte laturi ale personalitatii mele. Va fi foarte frumos, este o idee minunata pentru o prima carte si tin foarte mult la ea.

Cea de-a doua carte va merge mai mult pe linia jurnalului - vor fi inserate pasaje din jurnalele pe care le-am scris incepand de la varsta de 9 ani si pana in prezent", a continuat Alicia. "Va fi o carte mai mult documentara, urmarind, de-a lungul timpului, felul in care mi s-a conturat dorinta de a castiga si de a atinge un anumit taram intim, sacru, din interiorul fiintei. Cred ca acesta este un lucru in care se vor regasi foarte multi cititori."

Planuri mari, dupa cum se observa... Dar nu este nimic neobisnuit pentru Alicia. Inca nu este fixata o data pentru lansarea cartilor ei, dar filmarea peliculei inspirate din fapte reale probabil ca va incepe anul viitor. Cu alte cuvinte, lucrurile se pun pe roate, exact asa cum stie domnisoara Keys mai bine...

Poate ca toate acestea nu iti spun mare lucru. Trebuie sa o cunosti pe Alicia si sa ii urmaresti evolutia pentru a intelege de ce este atat de apreciata de critici si de ascultatorii de muzica (buna) din intreaga lume.

Inceputurile vietii... prin muzica

Alicia Augello Cook Keys s-a nascut in New York (oras pe care il poarta in suflet oriunde ar pleca in lume), dintr-o mama alba, Terri, si un tata de culoare, Craig. Mama sa este cea care a crescut-o, deoarece parintii s-au despartit cand Alicia avea doi ani. "Stiu ca lumea interpreteaza lucrurile astea, crezand ca tatal de culoare este cel care a fost de vina si a pierdut. Aproape ca preferam sa nu spun adevarul decat sa le dau oamenilor motive sa creada acest stereotip."

Momentan, cel mai bun lucru pe care il poate face tatal ei pentru ea este sa o lase sa petreaca tot mai mult timp impreuna cu fratele ei vitreg, Cole. Baiatul are 11 ani, iar Alicia il iubeste peste masura: "Este relatia pe care imi doresc cel mai mult sa o cultiv. Este sufletul meu."

Daca o intrebi, Alicia iti va spune ca este mulatra, dar, in adancul sufletului, ea simte ca are suflet... de culoare. "Este un pic ciudat, dar nu iesit din comun. Pana la urma, mama nu este suta la suta alba. Vreau sa spun, in interior, sufleteste vorbind. Intotdeauna a fost inconjurata de oameni diferiti, astfel incat si eu am avut in jurul meu oameni diferiti. Cei mai apropiati prieteni ai ei nu au fost niciodata albi. Erau afro-americani, hispanici, dominicani. Inca de la inceput m-am simtit in largul meu cu amandoi parintii mei. Nu am avut niciodata crize de identitate. Simteam ca pot face parte din oricare grup din lumea asta. Daca as ajunge intr-un cartier asiatic, m-as simti foarte bine."

Terri si Alicia locuiau intr-un cartier din Manhattan numit Hell's Kitchen ("Bucataria Iadului"). Din punctul ei de vedere, tot ceea ce nu se incadra in normal, se gasea aici - un "paradis" pentru hoti, proxeneti si dealeri de droguri...

Dar Alicia "isi facea veacul" mai mult prin Harlem. Era atrasa de stilul, de energia, de mirosul acestui cartier. "Harlem-ul m-a invatat, practic, cum sa ma descurc in viata. M-a invatat cum sa gandesc rapid, ce decizii trebuie sa iau, cum merg treburile, cum nu este cazul sa faci mofturi intr-un butic chinezesc; Harlem-ul m-a invatat cum sa ies din situatiile neplacute cu care te intalnesti in viata."

Harlem-ul i-a facut cunostinta cu Marvin Gaye si Biggie Smalls. "Nu trebuie sa inventezi. Totul este aici si am aflat asta de la ei. Apoi am avut chef sa descopar fiecare tip de muzica in parte, cum ar fi Donny Hathaway, Curtis Mayfield, Nina Simone, Miles Davis, Jimi Hendrix, Rakim, Prince. Toti cei care aveau acea veritabila emotie. Nu pentru distractie, nu pentru bani. Emotia reala. Asta am ascultat, cu asta am trait, de muzica asta m-am indragostit."

De mica Alicia a devenit o foarte buna pianista. De la varsta de 5 ani a inceput sa studieze pianul, la insistentele mamei sale, care i-a spus foarte clar ca lectiile de pian reprezinta singurul lucru la care nu ii permite sa renunte. Ceea ce pentru alti copii ar putea parea o pedeapsa, pentru Alicia s-a dovedit a fi o adevarata pasiune, pe care a continuat-o toata viata.

Este "croita" pe muzica clasica. Studiile sale muzicale se bazeaza foarte mult pe Beethoven, Chopin, Mozart, iar, in paralel, asculta Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., Jay-Z si Wu-Tang-Clan. In ciuda aparentelor unei educatii "de cartier", dragostea pentru clasici a ramas mereu in sufletul ei: "Gravitam in jurul lui Chopin... Preludiile sale! Aceste bucati atat de profunde, in care a pus atata pasiune, incat nu poti sa nu te intrebi 'Oare ce gandea el atunci? Ce simtea atunci cand compunea asemenea piese?'"

Este unica in felul ei: cantareata, compozitoare, o extraordinara pianista, care combina educatia clasica cu o mai veche sensibilitate pentru stilurile hip-hop si R&B ale zilelor noastre. Alicia considera ca munca ei, asa cum de altfel cred si Stevie Wonder si Prince (doi dintre artistii pe care ii apreciaza foarte mult), nu este altceva decat o calatorie spre desavarsire si nu o simpla colectie de piese, adunate pentru un album. Muzica ei - un amestec de soul, R&B, hip-hop, jazz, blues.

Pana la urma, Alicia s-a inscris la Professional Performance Arts School din Manhattan. A fost o eleva exceptionala la toate disciplinele, iar talentul ei nativ s-a dezvoltat si mai mult sub indrumarea unuia dintre instructorii de acolo. Acesta a ajutat-o sa isi exerseze vocea, ceea ce i-a permis sa se dezvolte ulterior pe mai multe planuri artistice.

La varsta de 16 ani, rezultatele academice deosebite ale Aliciei i-au permis sa absolve scoala mai devreme. Columbia University i-a oferit imediat o bursa, dar Keys s-a retras, alegand, in schimb, traseul muzical.

Cronica unui eveniment... anuntat si asteptat

La 15 ani l-a cunoscut pe Jeff Robinson, barbatul care a ajutat-o mai mult decat nimeni altul in cariera. Nu i-a permis Aliciei sa scoata pe piata un singur album de succes, pentru ca apoi, dupa ce i-a "innebunit" pe toti, sa dispara. Robinson crea artisti, nu papusi de carton...

Munca lui cu Alicia a reprezentat un complex de activitati care au dus la desavarsirea ei ca artist: pregatiri, repetitii, discutii, sfaturi, relatii, comunicare. A ajutat-o sa porneasca la un drum lung si plin de succese. Loialitatea profunda a lui Jeff este explicatia reusitei ei: "Jeff a fost intotdeauna langa mine. Mi-a fost alaturi cand aranjam piesele si inregistrarea lor. Atunci cand ma enervam ca lucrurile nu au iesit asa cum trebuie, cand stateam in pat, printre cuverturi, gandindu-ma la ce nu a mers bine, Jeff a fost mereu langa mine, incurajandu-ma. El si nimeni altcineva."

Lucrurile au inceput sa prinda contur, iar la 17 ani si-a cumparat primul apartament. In Harlem, evident... Avea nevoie de spatiu, nevoie sa stea singura, cu gandurile ei. Prietena ei, Kerry Brothers, care este acum co-proprietara a casei sale de productie, KrucialKeys, a sfatuit-o sa isi amenajeze un studio de inregistrari in apartament. Dar perioada de acomodare, achitarea facturilor, singuratatea, crearea unui nou album, au reprezentat un regim putin cam dur pentru Alicia.

Dar, treptat, s-au aranjat toate. Asa a aparut piesa "Troubles": "Toate lucrurile astea mici care se adunau in fiecare zi au dus aici. Aici, in apartamentul acesta, a inceput sa se 'asambleze' albumul. Stiam, in sfarsit, cum sa imi structurez si cum sa imi canalizez sentimentele. Incepeau sa capete sens si puteau fi 'traduse' si pentru ceilalti. A fost o perioada de schimbari. Dar m-a ajutat sa am mai multa incredere in mine."

Catre finalul procesului de creatie a acestui material discografic, a aparut si piesa care avea sa o prezinte pe Alicia lumii intregi, "Fallin'". O piesa care a facut diferenta si care a transformat muzica soul si R&B in... altceva - este o balada cantata la pian, pe fondul unui gospel care combina o scriitura clasica cu durerea unei povesti de dragoste.

Ideea acestei piese nu poate fi inteleasa daca nu tinem cont si de videoclip, care o infatiseaza pe cantareata in drumul ei spre inchisoarea in care se afla iubitul ei. Imagini care socheaza. Si care ar fi putut soca mai mult, daca ideea Aliciei ar fi fost pusa in practica: initial, vroia ca ea sa fie cea din spatele gratiilor, dar s-a considerat ca este un pic prea... mult pentru o artista care isi lanseaza primul clip.

In 1999, Keys se hotaraste sa se alature lui Clive Davis si noii sale case de productie, J Records. Davis a ajutat si a "crescut" numeroase nume celebre, printre care Janis Joplin, Bruce Springsteen si Santana. Keys a privit aceasta colaborare ca pe sansa de care avea nevoie, iar Davis, care a sesizat potentialul fantastic al solistei, a avut incredere in ea. Si nu s-a inselat...

Jeff Robinson a stiut ca Davis avea bagheta magica: "Cand a vazut-o pe Alicia, a imbratisat-o cu drag - stia ca ea este noua 'privighetoare' care facuse atata valva in jurul ei. 'Stiam eu ca avea sa vanda milioane de discuri?', a spus el. 'Nu stiam decat ca este unica si ca avea ceva special, ca era o artista completa. Am stiut eu ca Janis Joplin sau Springsteen aveau sa aiba atat succes? Nu stii niciodata, dar simti ca este ceea ce trebuie.'"

Alicia a participat si la "Tonight Show" si la "The Oprah Winfrey Show", iar "Fallin'" a facut "zgomot" la MTV inainte ca albumul sa apara pe piata. In prima saptamana s-au vandut 236.000 de exemplare, peste asteptari, avand in vedere ca este un prim album. Dar in a doua saptamana, expunerea mediatica (ce are rolul de a ridica sau de a cobori o celebritate) a fost atat de intensa, incat s-au vandut 450.000 de exemplare ale albumului "Songs In A Minor".

Albumul a intrat in topul Billboard direct pe locul 1. Desi este relativ noua pe scena muzicala, Alicia Keys a fost "incoronata" la categoria Cel mai bun debut la MTV Video Music Awards in 2001 si a devenit o minune a muzicii. "A Minor este una dintre cheile preferate in care imi place sa cant. Este o cheie... pretentioasa. Si, de asemenea, 'A' este si prima litera a numelui meu - practic, piesele sunt prezentate prin ochii mei", avea sa spuna solista despre titlul acestui album.

In decembrie 2003 si-a lansat un alt material discografic, "The Diary Of Alicia Keys". Keys avea sa spuna: "Ultimii trei ani nu au fost atat de dificili, pentru ca, pana la urma, sunt o tipa simpla. Si, mai important decat orice, ii tin alaturi de mine pe oamenii care au avut incredere in mine si m-au ajutat de la bun inceput. Asta este ceea ce ma ajuta sa ma concentrez. Sunt binecuvantata cu o familie deosebita si am prieteni foarte buni si optimisti, care au incredere in mine si nu ma lasa sa ma abat de la drumul drept."

Reflectand la acest al doilea album, Alicia a declarat: "Muzica mea nu are un sfarsit sau un inceput. Este continua. Nu m-am oprit din scris dupa ce a aparut primul album, iar toate piesele pe care le scriu isi au originea in experientele mele de viata, in calatoriile mele, in turnee, in confruntarea cu situatii diferite. Vezi, nu ma inchid intre patru pereti; vorbesc liber cu muzica mea. Stiam ca al doilea album va fi in mod natural diferit fata de primul, datorita maturizarii si dezvoltarii mele din acesti trei ani."

Fiecare piesa are povestea ei, dar poate una dintre cele mai frumoase este cea din spatele melodiei "Nobody Not Really": "Avusesem o zi lunga si eram destul de obosita. Eram la aeroport si am vazut un baietel care se plimba cu un carucior si vindea dulciuri. Era cu un prieten. Strangeau bani pentru nu stiu ce. I-am dat doua hartii de 5 $, una pentru el si una pentru prietenul lui, fara sa ma gandesc prea mult, iar ei au plecat. Apoi m-am oprit si am ramas putin pe ganduri. Remarcasem ca nu impartise banii cu prietenul lui, ii pusese in buzunar.

Nici macar nu-l intrebasem pentru ce strange banii. Am fost dezamagita de mine insami ca nu l-am intrebat acest lucru. Dar l-am vazut cand s-a intors cu caruciorul si l-am mai tinut de vorba. Am aflat ca, la scoala, urma cursuri de muzica. Si am realizat ca lucrurile mici pot face diferenta... Mi-am dat seama ca privim tot mai putin in jurul nostru, tot mai putin stam sa ne gandim la ceea ce se petrece, tot mai putin ii privim pe oamenii care trec pe langa noi, rareori ne oprim in loc, incercand sa ii intelegem, sa ii ascultam. Asa s-a nascut 'Nobody Not Really'."

Cu siguranta acesta este doar inceputul pentru Alicia Keys. Poate ca lucrurile au un fel al lor de a se aranja, poate ca trebuie si ajutate. Alicia a descoperit "reteta": talent, simplitate, profunzime, devotament, munca, pasiune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod