13 cu ghinion

Chiar daca esti sau nu superstitioasa, este imposibil sa nu fi auzit de ghinionistul numar 13. Vrei sa rezolvi ceva important astazi? Este 13, asa ca ar trebui sa te mai gandesti putin. Te-ai certat de dimineata cu iubitul? Cu siguranta, tot 13 a fost de vina. Te-a stropit o masina in drum spre serviciu? Nu este cazul sa te mai intrebi de ce: e 13! Lista poate continua, dar intrebarea este: de unde vine aceasta superstitie legata de numarul 13?

Ce spune religia

Este foarte interesant sa vezi cum societatea, care a evoluat de-a lungul timpului, a mostenit superstitiile fara sa se intrebe de ce sau de unde au aparut. Spre exemplu, Statele Unite a dezvoltat chiar o fobie in ceea ce priveste cifra 13. In majoritatea hotelurilor de acolo nu vei gasi apartamentul 13, iar zgarie-norii nu au etajul 13.


Exista mai multe teorii dezvoltate pe marginea acestui subiect. Radacinile acestor orientari in functie de superstitie, descoperite in analele religiei, sunt inregistrate inca din vremurile in care crestinismul influenta serios mentalitatea oamenilor.

Religia spune ca, la Cina Cea de Taina, chiar inainte de crucificarea lui Iisus, au participat 13 persoane. Cei 12 apostoli si Iisus, al 13-lea. Mai mult decat atat, se spune ca ziua crucificarii a fost vineri, 13. Pe de alta parte, numarul 13 era sacru pentu pagani si se presupune ca din aceasta cauza crestinii au declarat numarul 13, numarul diavolului. Pe de alta parte, in Italia, unde biserica romano-catolica are o influenta foarte mare, numarul 13 este considerat a fi cu noroc.

Altii spun ca aceasta fobie a numarului 13 se trage de la hindusi.
Acestia credeau ca 13 oameni stransi intr-o incapere aduce foarte mult ghinion. In cazul vikingilor, legenda spune ca, in cadrul unui banchet, Loki, zeul cel rau, l-a ucis pe cel de-al 13-lea invitat, Balder cel Bun, care venise nepoftit la acea reuniune.

Pe de alta parte, egiptenii considera ca numarul 13 aduce foarte mult noroc. Ei pleaca de la premisa ca, in afara celor 12 etape catre eternitate, exista o a 13-a care reprezinta trecerea peste moarte catre viata vesnica. Astfel, ei considera numarul 13 drept un simbol al fericirii vesnice.

Superstitii legate de numarul 13

Din generatie in generatie, s-au mostenit o serie de superstitii care mai de care mai infricosatoare. Fie ca este vorba despre pisica neagra, de intorsul din drum sau de intalnirea cu preotul, toate ne pun putin pe ganduri, chiar daca nu vrem sa recunoastem ca suntem superstitioase.
Insa, de departe, vedeta superstitiilor este numarul 13.

Sa nu inviti niciodata 13 oameni la masa sau sa nu te asezi niciodata cu 13 oameni la masa. Aceasta superstitie este strans legata de numarul persoanelor de la Cina Cea de Taina;
Daca 13 este vinerea sau martea, cu siguranta se va intampla ceva rau in ziua respectiva, iar daca mai este si vineri, 13 martie, chiar e de rau;
In cartile de tarot, cartea cu numarul 13 semnifica Moartea;
Se spune ca, daca intr-o camera sunt 13 oameni, cel care sta in dreptul oglinzii sigur va muri;
Sa nu incepi sa construiesti nimic intr-o zi de 13;
Daca numele tau este format din 13 litere, o sa ai ghinion toata viata;
Daca esti nascuta pe 13 ale lunii, este clar, esti ghinionista;
Nu planui niciodata vreo activitate pentru ziua de 13 ale lunii;
Se crede ca Tainicul este cea de-a 13-a zodie dintr-un zodiac cu 13 semne.
Acesta este asociat cu femeile, abilitatile psihice sau planurile pe care si le face cineva;
Multe persoane care au stat intr-o casa cu numarul 13, au cerut sa le fie schimbat in 12B.

Asa cum se mostenesc traditiile, obiceiurile, proverbele, din generatie in generatie, asa se vor mosteni si superstitiile. Pe de alta parte, vor fi multi cei care vor incerca sa gaseasca o explicatie logica. Daca esti superstitioasa si crezi ca toate acestea iti pot influenta viata in vreun fel, nu ai decat sa te ghidezi dupa ele. Esti libera sa faci ce vrei!
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Anca pe 13 Mar 2012, 17:54
    13

    M-am nascut intr-o zi de marti 13 si am numele format din 13 litere:>

    2
    0

  • Andra pe 22 Iun 2010, 12:20
    Nascuta vineri 13

    Si am un noroc incredibil. I-am uimit pe toti din jurul meu cu norocul pe care il am. La rummy , daca pun mana pe cei 2 jolly, inainte de a se imparti piesele, sunt convinsa ca cel putin unul dintre ei imi va veni (daca nu, ambii), si asta chiar si cand sunt 4 la masa. Asa ca nu am niciun stres. Sunt un om foarte norocos.

    0
    0

  • daniel de la adjud pe 13 Nov 2009, 09:40
    nr13

    ba in luna trecuta sau pe 13 octombrie un coleg deal meu de la scoala a fost calcat cu masina si acum traieste asta a fost pe data de 13 octombrie

    0
    0

  • sim pe 28 Oct 2009, 18:55
    nr 13

    inca nu am intalnit pe nimeni sa spuna ca este nascut in 13 si este o pers ghinionista. Eu sunt nascuta pe 13 si sunt o norocoasa.Cand e sa ai ghinion poate sa fie orice zi din saptamana si orice data. Nu cred ca o zi anume e cu ghinion si alta cu nororc si in plus saracutele pisicute negre sunt de-a dreptul deosebite si eu cel putin le consiter mai dragute decat restul( chiar intentionez sa achizitionez una :-D)

    0
    0

  • jigarov iulia raluca pe 3 Iul 2009, 19:45
    nr. 13

    desi este nr deavolului pt mine este nr meu preferat si cand il intalnesc sunt fericita si la fel cu pisica neagra . imi plac pisicile negre .

    0
    0

  • maylerry pe 28 Mai 2009, 22:20
    Numarul 13

    Tu nu trebuie sa fii , condus de o influenta negativa ,pentru ca este o cifra 13 .

    0
    0

  • Laura pe 21 Sep 2008, 18:29
    13...numar norocos

    Ceve e in neregula cu nr. 13 pentru mn, de foarte multe ori il intalnesc, mereu imi aduce noroc. De exemplu, am fost a 13 a la catalog, la unele concursuri sunt a 13 dupa lista, numele meu are 13 litere, stiam ca marti 13 e zi cu ghnion, da la mn e mereu cu noroc, in zilele de 13 eu am noroc, deci pentru mine e mai mult norocos...e ceva ciudat...are vreo explicatie....daca e considerat nr. diavolului, dc pe mine ma ajuta acest numar?

    0
    0

  • elena pe 11 Aug 2008, 22:52
    nr 13

    de 2 ani de cand mi-am pierdut catelusa ,vad mereu cifra 13....pe ceas(vad mereu cifra),nr masini,case,etc!In fiecare zi tot felul de coincidenteExista vreo explicatie sau e doar vorba de subconstient?

    1
    0

  • dana pe 14 Iul 2008, 13:10
    13

    mi se pare o prostie,eu sunt nascuta intro zi de 13 si pot spune k in fiecare luna,pe 13 mi se intampla numai lucruri frumoase,deci pentru mine este un numar norocos

    0
    0

  • Ionel pe 1 Mai 2008, 11:15
    Numarul 13

    Eu am ceva cu nr 13 peste tot unde ma duc intalnesc nr 13 si nam avaut niciodata ghinion cum ziceti voi de exemplu stau la etaju 3 camera 13 mam nascut pe 13 in catalog la scoala sunt al 13 lea la fotbal am nr 13 si toate acestea fara sa vreau si nu mio adus ghinion

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod