Dragoste de cumparaturi

Avem dreptul sa refuzam un cadou? Nu! Chiar daca nu ne place, un cadoueste un cadou si a-l refuza inseamna sa-l jignesti pe cel care l-aoferit. Aceasta regula are totusi o exceptie. Sunt cazuri in care uncadou poate fi interpretat drept mijloc de presiune sau de convingere,si daca il primesti inseamna sa accepti sa faci serviciul respectiv.

In acest caz trebuie sa-l refuzi sau, daca ti-a fost trimis, sa-linapoiezi.
Este desigur, dezagreabil pentru cel care il ofera, dar trebuie sainteleaga situatia si sa se supere numai pe el insusi si pe lipsa lui detact.
Functionarii nu se cade sa primeasca cadouri valoroase, mai alescand au o functie importanta. Cinstea si constiinta profesionala nu lelasa alta alegere.

Sa inapoiezi ulterior cadourile care ti-au fost facute nu este admisdecat in anumite cazuri. Cand cineva te calomniaza sau te jigneste, potisa i le restitui fara nici un cuvant, dar nu este obligatoriu. Dupa unvechi obicei, indragostitii care s-au despartit nu isi restituie unulaltuia cadourile.

Aceasta regula nu este absoluta. Daca unul dintre ei a adus graveprejudicii onoarei celuilalt sau daca darurile sunt foarte pretioase,ele se inapoiaza.
Buna cuviinta, pe care legea o sprijina in acest caz,cere sa se restituie obiectele de mare valoare. Toate aceste situatii nusunt insa fara exceptii. Un cadou primit este, de regula, numai aceluiacare l-a primit. Pentru a evita situatiile neplacute - cu care se ajungeuneori si la tribunal - este de preferat sa ne gandim bine ce daruim simai ales cui.

Mi s-a plans o prietena ca logodnicul ei i-a cerut inapoi ceasul (nuprea valoros) pe care i-l daruise. I-am inteles perfect supararea sim-am gandit ce noroc a avut ca nu s-a casatorit cu personajul respectiv.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod