Din lumea larga... traditii inedite de Craciun

Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului pentru toate tarile crestine si, bineinteles, cea mai asteptata. Oamenii de pretutindeni, altminteri atat de indepartati unii de altii prin asezare geografica, natie, rasa, limba, cultura si traditii, devin un tot unitar in aceasta perioada si traiesc impreuna bucuria Nasterii Domnului.

Craciunul este cea mai importanta sarbatoare a anului pentru toate tarile crestine si, bineinteles, cea mai asteptata. Oamenii de pretutindeni, altminteri atat de indepartati unii de altii prin asezare geografica, natie, rasa, limba, cultura si traditii, devin un tot unitar in aceasta perioada si traiesc impreuna bucuria Nasterii Domnului. Dar, asa cum spune o vorba din batrani, "cate bordeie, atatea obiceie", traditiile variaza in functie de specificul fiecarei tari si de istoria acesteia.

Filipine: "Ang Pasko ay sumapit!"

In cazul acestei tari, putem spune despre sarbatoarea Nasterii Domnului ca are durata cea mai mare - si aceasta pentru ca incepe in luna septembrie.

De ce tocmai septembrie? Simplu, pentru ca, in ordine calendaristica, este prima luna dinaintea Craciunului care are sufixul "brie", ca si decembrie - asa incat, pentru filipinezi, incepe numaratoarea inversa. La radio incep sa fie difuzate colinde, iar in magazine se comercializeaza deja brazi si decoratiuni de sezon.

De asemenea, localnicii incep sa-si impodobeasca locuintele in spiritul Craciunului. In intervalul cuprins intre lunile septembrie si decembrie au loc diverse festivitati, care marcheaza trecerea timpului si apropierea de sarbatoare.
Pana spre sfarsitul lunii decembrie, strazile sunt impodobite, iar Mos Craciun este pretutindeni. Majoritatea filipinezilor prefera sa se ocupe cat mai din vreme de cumparaturi, pentru a profita de reducerile de preturi si a evita aglomeratia din supermarket.

Clima tropicala nu le permite insa filipinezilor sa se bucure de ninsoare si nici sa iasa in curte pentru a face un urias om de zapada sau a se distra la o "bataie" cu bulgari. Dar, pentru a crea atmosfera specifica Sarbatorilor, se comercializeaza toate accesoriile de acest gen: ingerasi, stelute, clopotei, fulgi de zapada - majoritatea fiind concepute din plastic, hartie sau ramuri de brad (vorbim, bineinteles, despre brad artificial).
Asa cum se intampla pretutindeni, copiii se pregatesc pentru venirea lui Mos Craciun, in sania lui trasa de reni, si isi agata ciorapii la semineu in speranta ca dimineata vor gasi cadourile pe care si le-au dorit de-a lungul anului.

Pentru populatia din Filipine, simbolul traditional al Stelei din Bethleem este Parol - o decoratiune lucrata din bete de bambus, legate astfel incat sa formeze o stea si pe care se lipeste hartie colorata sau celofan. Dar tehnologia a evoluat inclusiv din acest punct de vedere - acum sunt concepute din sarma nu foarte groasa, cu beculete colorate care stralucesc intermitent.
Asa numitele "parol" sunt agatate, de obicei, deasupra ferestrei de la intrarea principala in locuinta.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod