Daruieste cadoul ideal!

De sarbatori, oferirea si primirea cadourilor constituie una din marilebucurii. Este o arta sa stii sa faci din fiecare dar o surpriza deosebita,indiferent daca daruiesti sau ti se daruieste!

Un cadou reusit nu trebuie sa fie neaparat costisitor, chiar daca avemo situatie materiala de invidiat. Nu este o dovada de bun-gust. Sepoate oferi orice obiect util, de la un deschizator de conserve panala o tigaie de teflon, uneori chiar si lucruri de mancare. Dar si aicise impune un minimum de tact. Nu-i vom aduce unei prietene mai sarace,de ziua ei, un kilogram de carne!

Insa niste cutii frumoase de branza frantuzeasca, sardele sau un pateu finde ficat pot fi foarte bine primite. Un cadou trebuie gandit, cumparat,ambalat, oferit. Trebuie sa fie frumos, util si sa provoace o adevaratabucurie celui care il primeste. Tocmai aceste eforturi dau valoare unuicadou, si nu pretul lui. Acesta va fi inlaturat cu grija. Exceptiefac discurile si cartile, de pe care pretul, daca e tiparit, nu sesterge. Cartea nu se atinge! Vom pune intre filele ei o hartie elegantasau o carte de vizita, pe care ne vom exprima gandurile bune.

Dedicatii si autografe pot fi date numai de catre autori, traducatori,ilustratori, editori.
Inainte de a pune o carte in biblioteca, fie caam primit-o sau ne-am cumparat-o singuri, ne semnam discret pentru a nuuita ca este a noastra. Cei foarte grijulii isi confectioneaza stampilespeciale.

Dupa ce am aflat sau am ghicit dorintele celor carora vrem sa le daruim unobiect oarecare, il cumparam din vreme si il punem bine. Vom evita astfelaglomeratia din magazine in preajma sarbatorilor si ne vom cruta multinervi, deoarece, ca un facut, tocmai lucrul cel mai banal pe care voiaisa-l cumperi... nu se mai gaseste! Nu se cumpara din vreme dulciurile,alimentele alterabile si florile.

Cel care primeste un dar il va deschide in fata musafirului si nu-iva strica bucuria protestand ca e prea scump, ca nu trebuia sau,mai rau... ca are oroare de bibelouri. Va multumi, se va bucura si vareveni cu comentarii in aceeasi seara. Daca un cadou nu ne place, ne vomascunde nemultumirea. In nici un caz nu vom spune: <Ce sa fac cu sampaniaasta? Mai am inca zece sticle!> Cand copilul nostru s-a straduit sa neaduca un ruj ce nu ni se potriveste sau un vas de flori care nu ne place,nu-i vom face atunci, pe loc, nici un fel de observatie. Vom deschide odiscutie pe aceasta tema cu alta ocazie si-l vom invata cum se cumparaun cadou.

Cel care a facut un dar nu va insista prea mult, incercand sa afledaca ne place sau nu.
Este firesc sa cumparam suveniruri atunci candcalatorim. Tot firesc este sa le oferim familiei si cunostintelor noastrela intoarcere. Atentie insa, de cele mai multe ori, aceste obiectesunt kitschuri! Ce facem cu gondola adusa pentru noi de la Venetia,cu turnul Eiffel adus de la Paris? Cu ursul de ipsos adus de la VatraDornei? Cu scoicile incrustate pe un papuc cumparat de la Eforie?! Nu nepoate obliga nimeni sa ne uratim casa si viata, uitandu-ne toata ziuala ele. Le vom pune toate la un loc intr-un dulap sau intr-o debara sila prima curatenie generala, ne vom lua inima-n dinti si le vom arunca.

Nu vom face cadouri obiecte din casa care nu ne plac. Daca au o oarecarevaloare, le putem darui celor apropiati, in cazul in care acestia si ledoresc - insa fara comentarii de genul: <Ma mir ca-ti place, mie mi separe oribil!> sau <Ia-l tu, ca eu tot il arunc!>

Nu daruim, daca nu ne pricepem, timbre unui filatelist, accesorii depescuit unui pescar, culori unui pictor. Ei cunosc in mod cert niste micimagazine specializate unde gasesc lucruri pe masura pretentiilor lor,pretentii pe care noi nu avem cum sa le ghicim.

Daca dorim sa ne aratam recunostinta fata de cineva care ne-a facut unbine: medic, avocat, profesor, etc., vom alege cadoul cu mare grija.
Estebine sa ne rezumam la albume de arta, cutii de bomboane, dulciuri facutein casa si bauturi fine. Daca ne gandim la un alt obiect, trebuie sa neasiguram ca nu e total nepotrivit. Nu vom oferi lucruri voluminoase careocupa mult loc si in nici un caz animale sau pasari, daca nu am intrebatin prealabil.

Nu vom oferi carti pe care nu le-am citit sau despre care nu am primitasigurari de la o persoana competenta ca merita sa fie citite. Oamenilorcu care cu care nu suntem in relatii apropiate nu le vom oferi obiectede imbracaminte sau de toaleta. Ne limitam la o esarfa, la un fular saula un parfum de foarte buna calitate. Nu cumparam farduri, colonii,spray-uri la intamplare, numai pentru a cumpara ceva. Orice om arepreferintele sale si, daca nu i le cunoastem, renuntam sa i le ghicim.

Nu-i ducem de ziua ei unei doamne doua sticle de plasic cu <Palinca deBihor>! In general, ar trebui sa daruim obiecte care ne plac si care nune induram sa le cumparam pentru noi. Cu putina perspicacitate, putemgasi bijuterii din argint (bratari, lantisoare, medalioane, brose) de bungust si relativ ieftine; pentru apropiati, vom lua acele cadouri care nesunt <sugerate> involuntar. Bunicii i s-au stricat ramele de ochelari,mama se plange ca i s-a terminat parfumul, fratele nostru ia mereu cuimprumut un stilou, iar prietena noastra isi doreste mult o vaza.

Din pacate, se raspandeste obiceiul de a darui bani in chip de cadou.
Darexista o mare diferenta intre banii pe care un parinte ii da la oaniversare copilului sau, pentru ca acesta sa-si cumpere o bicicleta,si banii pe care ii aduce in <dar> mamei lui tanarul inginer, proaspatcasatorit. Nu se face! Banii, daca tanarul considera ca trebuie dati,vor fi oferiti cu alta ocazie, iar la aniversare va aduce un cadou pe carel-a ales cu drag, dupa ce s-a gandit indelung la nevoile si preferintelemamei.

Un cadou valoreaza cat doua daca este oferit la timp, adica exactin ziua in care are loc evenimentul. Este foarte important sa oferimcadouri frumos impachetate. E bine sa avem intotdeauna in casa panglicisi hartie viu colorate, pe care le vom cumpara oricand se iveste ocazia,fara sa ni se para o cumparatura inutila.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod