Arta de a darui si a primi cadouri

A oferi un cadou nu este un gest obligatoriu, ci decizia celui care oface. Cadoul nu poate fi nici cerut, nici comandat, nici sugerat, desitotusi exista cateva exceptii.

A sti sa oferi mici daruri cu discretie si tact este un semn de nobletesufleteasca. Modul in care dam si primim cadouri se invata. Nu intamplatorin Japonia - tara politetii- se fac cursuri speciale pe aceasta tema. Estefoarte important cui si cand facem cadouri. Nu este greu de observatca o persoana care intra intr-o casa cu o floare in mana este privitacu mai multa simpatie decat musafirul ce se scuza de fiecare data cala florarie era inchis! Micile cadouri intretin prieteniile si producoricui mare placere - cu conditia sa fie date din suflet si dezinteresat.

A oferi un cadou profesorului la care copilul tau este amenintat decorigenta, sau medicului pentru un certificat de concediu neindreptatit,nu este un semn de politete, dimpotriva.
De asemenea, nu vom da cadouriunei cunostinte venite din strainatate, cu situatie materiala mai bunadecat a noastra, deoarece o vom obliga sa-si bata capul ce anume sane trimita sau ce sa ne aduca cu proxima ocazie. Cu atat mai neplacutva fi pentru cel care a primit un dar oarecare sa citeasca listade... comisioane pe care i-am pregatit-o!

Intre prieteni, in familie, intre indragostiti se pot face cadourioricand. Nu trebuie sa asteptam o zi festiva pentru a-i darui prieteneinoastre o pereche de manusi de bucatarie de care are mare nevoie saubunicii o pereche de papuci comozi pe care i-am gasit din intamplarela un mic magazin.
Am auzit intr-o casa o formula amuzanta: acesta e uncadou <de ne-ziua ta>!

In schimb, vom fi mai putin generosi cu odraslele noastre, pe care nu levom obisnui sa astepte in fiecare zi un cadou. Pretentiile lor nu se vortermina niciodata si vom creste niste egoisti si niste rasfatati. Maimult riscam sa ne puna in situatii delicate, intreband cu obrazniciemusafirii: <Ce mi-ai adus?>

Insa trebuie sa ne ferim de eventualii profitori, sau chiar sa devenimnoi insine unii. Daca am rugat pe cineva sa ne cumpere un obiect,oricat de mic i-ar fi pretul, ne interesam cat a costat si il achitamimediat.
Dar daca persoana care ne-a facut serviciul isi exprima dorintade a ni-l face cadou, nu prelungim discutia la nesfarsit. Multumim,acceptam si... tinem minte! Sa nu abuzam totusi de prietenii nostri,rugandu-i in permanenta sa ne faca mici cumparaturi, mai cu seama dacanu le putem face, la randul nostru, mici servicii. Sa cumperi ceva, maiales lucruri care se gasesc greu, necesita timp. Astfel pierzi - sau iifaci cadou celuilalt - cateva ore. Nu poti sa faci asemenea <cadouri> lanesfarsit, ca timpul poate fi, pentru el, deosebit de pretios. Treptat,astfel de persoane profitoare isi vor pierde simpatia celor din jur.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod