Adio epilat! S-a inventat gelul care stopează creșterea părului

Se estimează că, în medie, o femeie cheltuie, de-a lungul vieții, aproximativ 14.000 de euro pentru a avea o piele fină. Grație unei descoperiri științifice, operațiunea de epilare ar putea deveni o amintire amuzantă pentru femei, la fel cum bărbații ar putea scăpa de "chinul" bărbieritului.

Orice femeie își dorește să scape de povara migăloasă a epilatului, de ceară, de tratamente și proceduri costisitoare și mai ales de senzația de inutilitate a acestor eforturi, pentru că, orice ai face, părul crește la loc. Pentru bărbați e ca atunci când își spală mașina - o senzație de mulțumire în prima zi, apoi, invariabil, praful se așterne la loc. Dar ei măcar își pot lăsa barbă sau mustață, femeile, în schimb, trebuie să-și reia munca de Sisif...

În medie, o femeie cheltuie, de-a lungul vieții, aproximativ 14.000 de euro pentru a avea o piele fină, informează cotidianul britanic Daily Mail. Grație unei descoperiri științifice, operațiunea de epilare ar putea deveni însă o amintire amuzantă pentru femei, la fel cum bărbații ar putea scăpa de "chinul" bărbieritului.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a descoperit că un medicament folosit pe scară largă pentru tratarea infecțiilor la ochi, cidofovirul, ajută la oprirea creșterii părului nedorit.

Testele efectuate pe un grup de bărbați au demonstrat că produsul stopează creșterea părului de pe față timp de șase săptămâni. Potrivit jurnaliștilor britanici, savanții speră că vor putea dezvolta un tratament eficient pentru femei.

Grupul de cercetare de la University of Pennsylvania a urmărit, în primul rând, obținerea unor rezultate importante în cazul părului din zone deranjate pentru femei, precum părul facial, dar gelul va putea fi aplicat și pe picioare, astfel că doamnele vor scăpa de corvoada epilării cu ceară sau cu aparatul de ras.

Creșterea excesivă a părului la femei este provocată, de obicei, de un nivel prea mare al hormonului masculin (androgen), iar o cauză comună a acestui fenomen este sindromul ovarului polichistic. Părul de pe față, hirsutismul și sindromul pseudofolliculitis barbae, apar frecvent la femei, iar singurul medicament aprobat pe piața americană, Eflornithina, are o rată de succes de numai 32%, astfel că de obicei e nevoie de tratamente suplimentare.

Cercetătorii americani au vrut să verifice dacă un gel realizat cu cidofovir poate stopa total creșterea părului.

Cidofovirul este produs de mai bine de un deceniu și a fost folosit intensiv în tratarea SIDA. Medicii au observat însă că acest medicament provoca alopecia pe figurile bărbaților care erau injectați cu cidofovir, relatează Daily Mail.
 
În ultima fază a studiului, oamenii de știință au verificat dacă un gel cu diferite concentrații de medicament  - între 1% și 3% - poate stopa complet creșterea părului. Un mic grup de bărbați, 16 la număr, care de obicei aveau bărbi dense sau foarte dense, a participat la teste.
Zilnic, fiecare voluntar a primit un gel cu concetrație de 1% sau de 3% cidofovir și l-a aplicat într-un mic cerc pe un singur obraz. Pe celălalt obraz, ei au folosit un gel identic, dar fără concentrație de cidofovir, un fel de produs placebo.
Bărbații s-au ras zilnic, dar li s-a spus să nu se mai bărbierească cu 48 de ore înainte de a se prezenta la clinică pentru analizarea rezultatelor, astfel că medicii au putut observa clar efectele gelului.

Rezultatele, publicate de Archives of Dermatology, au arătat un rezultat minim în caxzul bărbaților care au folosit gel cu concentrație de 1%.
În schimb, voluntarii care au aplicat gel cu 3% conținut de cidofovir au înregistrat rezultate mult mai bune: în zonele în care a fost aplicat gelul puternic părul a crescut mai greu.

Cercetătorii vor încerca acum să găsească o formulă mai puternică, pentru îmbunătățirea rezultatelor. Nu este, totuși, la fel de ușor ca până acum, notează Daily Mail. Savanții trebuie să găsească balanța perfectă, întrucât doze prea mari de medicament pot avea efecte secundare precum dureri de cap, febră, greață sau neutropenia - scăderea numărului de celule albe din sânge.

"Concentrația de medicament de 3% poate ajuta la prevenirea creșterii părului", se arată în rapotul cercetătorilor americani. "A fost o doză sigură și bine tolerată, dar nu am observat o pierdere totală a părului, așa cum prevăzusem inițial, astfel că doza sau durata tratamentului au fost insuficiente pentru obținerea acestui efect.
E nevoie de concentrații mai mari și de teste mai lungi"
, menționează documentul.

Descoperirea savanților americani ar schimba major viața femeilor și a bărbaților, care ar scăpa de grija epilatului, respectiv a bărbieritului, dar ar avea impact și asupra industriei comsetice, relevă Daily Mail.

27 Martie 2012
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ela pe 1 Feb 2019, 08:11
    as dori sa stiu de unde pot cumpara acest gel

    as dori sami trimiteti un mesaj pe facebook ca nu imi merge email. multumesc

    0
    0

  • Broscatan Maria pe 18 Sep 2013, 17:55
    gel

    de unde se poate cumpara acest gel ?

    2
    3

  • elena pe 5 Mar 2013, 10:17
    buna

    asi dori si eu acest gel

    3
    2

  • laura pe 14 Iun 2012, 21:59
    Buna

    as dori si eu sa stiu de unde se poate comanda sau cumpara acest gel?

    5
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod