5 obiceiuri moderne de Crăciun. Cum s-a schimbat tradiţia?

Colindatul, mersul cu Pluguşorul sau cu Sorcova sunt doar câteva dintre lucrurile care au început să se piardă. Au fost înlocuite, uşor de cele preluate din Occident
Felicitările trimise online, tonurile de apel cu melodii de Crăciun în engleză şi Moşii Crăciun care sunt peste tot în marile magazine.

Îţi aminteşti, probabil, cum colindai în copilărie pe scara blocului sau, dacă ai avut bunici la ţară, de urările făcute din casă în casă, pe un ger de-ţi crăpau obrajii. Şi n-ai uitat, cu siguranţă, bradul de Crăciun împodobit în Ajun, mereu cu aceleaşi globuri din anii trecuţi, şi bomboanele pe care le desfăceai nerăbdător lăsând în pom doar ambalajul.

Ei bine, astăzi lucrurile nu mai stau chiar aşa.
Tradiţia s-a schimbat destul de mult şi obiceiurile s-au adaptat cerinţelor consumatorilor moderni. Magazinele sunt gătite de sărbătoare deja din octombrie, raioanele speciale cu ornamente şi decoraţiuni se amenajează când încă afară sunt 15-20 de grade, iar oamenii împodobesc bradul chiar şi cu o luna mai devreme.

Evident, fiecare are libertatea să facă ce vrea, dar tocmai despre obiceiurile moderne am ales să vorbim aici şi despre felul în care au schimbat ele tradiţia.


1. Felicitări online


În urmă cu 20-30 de ani, în preajma Sărbătorilor, cutia de scrisori se umplea cu plicuri în care se aflau felicitări primite de la prieteni sau de la rudele aflate în altă localitate. Şi noi le trimiteam bunicilor felicitări care aveau imprimată icoană Naşterii Mântuitorului.

Locul celor tipărite a fost luat astăzi de felicitările online.
Şi cum mai toată lumea are acces la Internet, sunt mult mai uşor şi mai rapid de trimis. În plus, nu costă nimic şi le găseşti deja scrise. Pentru nostalgici, impactul nu este însă acelaşi, cu atât mai mult cu cât mesajul este, de cele mai multe ori, unul impersonal.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod