10 secrete pentru a te bucura si mai mult de vacanta

Lasa totul in ordine la birou si curatenie acasa. Afla alte 8

Concediul este o necesitate, pentru ca organismul are nevoie de o perioada de minim zece zile, la fiecare sase luni, in care ritmul cotidian sa fie altul! Daca esti in situatia fericita de a te bucura de zile libere in aceasta vara, trebuie sa stii ca vacanta nu este o chestiune chiar atat de usoara precum pare.

Pentru reusita ei, pregatirile trebuie sa inceapa cel putin cu o saptamana inainte de a intra in concediu, dupa cum ne sfatuiesc specialistii citati de Psychologies.com : 

 1. Lasa ordine si curat acasa. Iti va face placere sa te intorci!
 2. Lasa in congelator ceva de mancare, ca sa ai pe ce pune mana cand te intorci. Te scutesti de un stres suplimentar.
 3. Nu desface bagajele in ziua in care te intorci acasa.
 4. Cand iti faci bagajele, pune deoparte pe cele de care ai nevoie, ca sa le gasesti repede si sa te poti ocupa de ele.
 5. Lasa acasa, gata pregatite, haine pentru prima zi de serviciu.
 6. In masura in care poti, nu face eforturi majore in prima zi de munca.
 7. Developeaza sau descarca pozele din vacanta la cateva zile dupa ce te-ai intors.
 8. Nu-ti programa intalniri importante in primele zile de dupa concediu.
 9. Fa-ti o programare la coafor, pentru ziua in care te intorci, inca de dinainte de a pleca in vacanta.
10. Inainte de a pleca, lasa niste bani pusi deoparte. Iti vor prinde bine!


 

Lasa treburile in ordine la birou!


Dincolo de detaliile biletelor de vacanta, de destinatia aleasa pentru concediu, pregatirile trebuie sa inceapa inca de la job. De ce? Din doua motive: 

- pentru ca absenta ta trebuie sa fie cat mai putin vizibila, ca sa nu te trezesti cu telefoane de la serviciu, cand ti-e lumea mai draga;

- pentru ca la intoarcere, problemele de la serviciu nu trebuie sa-ti consume energia acumulata in vacanta.

Informeaza-te despre locul in care mergi!


Din fericire, accesul la informatii este facil, asa ca iti va fi usor sa afli detalii despre locul in care vrei sa te duci. Intereseaza-te si noteaza-ti optiunile pe care le ai in zona, inclusiv curse alternative de avion sau tren, pentru situatii speciale. Cauta si noteaza-ti inclusiv alternativele de cazare, pentru ca oricand pot aparea incurcaturi. Ghideaza-te dupa principiul "Paza buna trece primejdia rea!"

Vacanta pasiva sau activa?


In functie de nevoile tale si de locul in care mergi, poti alege o vacanta activa sau una pasiva. O vacanta in care sa vizitezi si sa afli lucruri noi sau una in care scopul principal este odihna?

Daca vei alege o vacanta in care vei pierde toate noptile in club si vei dormi doar trei ore pe noapte, te vei intoarce la munca de zece ori mai obosita decat ai plecat. In cazul in care preferi o vacanta "odihnita", trebuie sa stii ca este obligatorie putina miscare, pentru ca este calea cea mai buna pentru a te mobiliza psihic si a-ti intretine buna dispozitie.

Vacanta, dar cu program...


Indiferent unde iti petreci concediul, trebuie sa respecti "Programul 8x3": 8 ore de somn, 8 ore de odihna activa si 8 ore de odihna pasiva. Orele de somn pot creste de la 8 la 10, adica 2 ore de siesta la pranz. Cele 8 ore de odihna activa pot insemna: miscare pe plaja, in valuri, drumetii, plimbari, dar si o iesire la discoteca sau un raid prin muzee.

Odihna pasiva inseamna tratamente spa sau leneveala pe plaja...

Placerile de vacanta...


In zilele obisnuite, din lipsa de timp, poti face foarte putine din lucrurile care iti fac cu adevarat placere: nu ai timp nici sa citesti, nici sa asculti muzica, nici sa te delectezi cu hobby-urile tale... Vacanta este insa momentul ideal sa nu-ti refuzi aceste placeri!

Pentru a capata si mai multa valoare, combina-le: asculta muzica in timp ce citesti, fa conversatii savuroase in timpul unei partide de tenis - este amuzant si daca ai ocazia merita sa incerci! Descopera noi placeri - picteaza, fa echitatie, joaca-te cu o roata de olar sau implica-te in treburile domestice ale pensiunii turistice in care te afli.

"Savureaza" timpul liber!


Nu te grabi! Nu face nimic pe fuga, nu "trage" de tine! Nu uita ca esti in vacanta - savureaza micul dejun, cafeaua, plimbarea, pranzul, cina... orice. Delecteaza-te la spa, bucura-te de valuri, de aer, de soare si de locurile noi. Traieste!

Uita de telefonul mobil, de mail, mess, calculator si alte obligatii! Repeta aceste cuvinte miraculoase: "La probleme ma gandesc in ultima zi de vacanta!" Ocupa-te cu seriozitate de lucrurile marunte, da aceasi importanta fiecarui lucru pe care il faci!
13 August 2009
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod