Doctor Strange

10 filme care îți deschid mintea spre noi posibilități



Snowden (din 18 noiembrie la cinema)

Povestea începe cu momentul în care Snowden dezvăluie într-o cameră din Hong Kong o mare parte din documentele referitoare la programele de supraveghere și spionare derulate de serviciile americane, programe despre care nici măcar Congresul nu avea cunoștință (sau nu oficial) unor jurnaliști, jucați de Melissa Leo, Zachary Quinto, Joely Richardson și Tom Wilkinson. (În urma acestor întâlniri, în 2014 apare Citizenfour - Oscar pentru cel mai bun film documentar).
Filmul continuă cu flashbackuri care compun trecutul lui Snowden și face spectatorul să înțeleagă evoluția spre acest punct ce a produs cutremur în rândul serviciilor secrete americane. Aflăm apoi că în 2013, Edward Snowden - agent secret al CIA și ulterior al NSA - își părăsește definitiv postul împreună cu un mare volum de documente. Zboară la Hong Kong, unde predă presei materialele apoi cere azil politic la Moscova, unde se află și în ziua de azi. Oliver Stone nu pune etichete, nu manipulează spectatorul, ci prezintă obiectiv datele.
Cu toate acestea și poate datorită acestora, filmul face portretul unui erou, nu unul de carton, ci unul care a luptat pentru libertatea individuală în fața unui regim politic și în fața propriului angajator. E admirabil curajul de care a dat dovadă acest Snowden. Joseph Gordon-Levitt face echilibrat portretul acestui tânăr apărător al libertății.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod