VOCES – cvartetul cu cea mai lungă tradiţie în România, în concert 100% HAYDN!

Miercuri, 19 noiembrie (19.00), Sala Radio va fi gazda unui recital 100% HAYDN susţinut de VOCES - cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiţie în România, o activitate extrem de bogată şi un palmares pe măsură în ţară şi peste hotare.
Parte a Orchestrelor şi Corurilor Radio România, ansamblul a aniversat în 2013 patruzeci de ani de activitate şi reuneşte astăzi patru muzicieni de valoare: Bujor  Prelipcean - vioara I, Vlad  Hrubaru - vioara a II-a, Constantin  Stanciu - violă şi Dan  Prelipcean – violoncel.

Repertoriul recitalului VOCES va fi unul dedicat în exclusivitate celebrului compozitor austriac Joseph HAYDN, un geniu al formelor perfecte în muzică. Deşi este supranumit adesea „părintele simfoniei” - a compus 104 simfonii! - Haydn este de asemenea privit ca cel mai important compozitor pentru cvartet de coarde, fiind cel care a semnat 83 de partituri de acest gen.
Se spune că cvartetele lui Haydn au fost atent studiate de mai tânărul său prieten, Mozart. În evenimentul de la Sala Radio veţi asculta Cvartelele op. 2, nr.4, 6 și op. 3 nr. 5.

În 1973, absolvenţi ai Conservatorului “George Enescu” din Iaşi au început frumoasa poveste a Cvartetului VOCES, formaţia impunându-se imediat prin valoarea sa. Membrii ansamblului au urmat studii de specializare în ţară cu W.G. Berger şi peste hotare în Israel, Italia, Ungaria, Germania. Premii prestigioase au confirmat nivelul artistic înalt al formaţiei muzicale: Colmar-Franţa (1974), Bordeaux-Franţa (1976), ”Karl Klinger” Hanovra-Germania (1979).
Repertoriul deosebit de vast al Cvartetului Voces reuneşte integrale clasice, romantice, opusuri româneşti şi universale ale compozitorilor secolului XX şi creaţii recente.

Cvartetul este adesea prezent la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth etc. Făcând parte din sistemul naţional al formaţiilor Societăţii Române de Radiodifuziune, VOCES susţine stagiuni permanente la Bucureşti, efectuează înregistrări radio şi de disc (Electrecord, Marco-Polo, EMI-Electrola).
Cvartetul a fost distins cu Premiul Criticii Muzicale în anul 1997. Membrii săi susţin şi o importantă activitate didactică în cadrul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, fiind şi profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj.  

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kiki pe 13 Nov 2014, 22:54
    toata admiratia !

    Sunt minunati .Si seriosi,nu numai talentati,si studiosi,si oameni de caracter,altfel s-ar fi destramat de mult formatia.. Pacat ca f putini tineri se mai apropie cu seriozitate de muzica de camera (nu doar pt participari neinteresante la diverse concursuri,pt CV)

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod