TIFF 2008 aduce filme de top

Facebook Twitter Comenteaza
TIFF 2008 aduce filme de top

Si anul acesta, Festivalul International de Film "Transilvania" ofera publicului clujean cele mai tari filme ale momentului. Una dintre sectiunile "veterane" ale TIFF-ului - Supernova - se mandreste cu peste 20 de titluri prezentate sau premiate in festivaluri de serie A. Astfel, cele mai laudate si apreciate productii din anul precedent si prima jumatate a lui 2008 sunt reunite de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, intr-o sectiune cu traditie, pentru spectatorii dornici sa ia pulsul cinematografiei internationale.

Selectia Supernovei cuprinde, printre multe altele, cele mai recente filme ale unor regizori consacrati precum Milos Forman ("Goya's Ghosts"), Todd Haynes ("I'm Not There" - premii si nominalizari la Oscar, Globurile de Aur, Festivalul de la Venetia, Independent Spirits Award, BAFTA si Premiile Asociatiilor de Critici din Las Vegas, Chicago, San Diego, Toronto), Ulrich Seidl ("Import Export" - Selectia oficiala a Competitiei Cannes 2007), Gus Van Sant ("Paranoid Park" - Selectia oficiala a Competitiei Cannes 2007) sau Anton Corbijn (celebru fotograf si autor de clipuri pentru Depeche Mode, printre altii, care debuteaza in regie cu "Control", prezentat si el la Cannes, anul trecut).

Cateva dintre aceste filme atrag si prin distributiile lor magnetice.
Ingenioasa idee a lui Todd Haynes de a avea sase actori diferiti in pielea lui Bob Dylan in "I'm Not There" ofera publicului intalnirea cu Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger, Marcus Carl Franklin si Ben Whishaw. Travestiul lui Blanchett, care seamana frapant cu Dylan, i-a adus nominalizari la premiile Oscar si BAFTA, Cupa Volpi la Venetia pentru Cea mai buna actrita si un Glob de Aur pentru Cea mai buna actrita in rol secundar.

"Goya's Ghosts" afiseaza nume precum Javier Bardem, Natalie Portman si Stellan Skarsgard, iar Alexandra Maria Lara si Sam Riley, cunostinte mai vechi ale TIFF-ului, sunt protagonistii din "Control".

La polul opus, Gus Van Sant propune o intalnire cu actori adolescenti (majoritatea aflati la debut) - Gabe Nevis, Taylor Momsen, Lauren McKinney, Winfield Jackson, intalnire care te pune pe ganduri si te asigura ca se intrevede o noua generatie de actori, vulcanica si determinata sa se impuna rapid.


Marele castigator al Berlinalei din acest an, "Tropa de elite", al brazilianului Jose Padilha, va fi aratat intr-o proiectie speciala, "la pachet" cu celalalt film distins cu Ursul de Aur (pentru scurt metraj), "O zi buna de plaja", de Bogdan Mustata.

Ultima seara a TIFF-ului va fi dedicata lui Woody Allen. Cel mai recent film al sau, comedia neagra "Cassandra's Dream", va inchide cea de-a saptea editie a festivalului, cu povestea a doi frati (jucati de Ewan McGregor si Colin Farrell), care semneaza un pact cu consecinte dezastruoase.
 
Intrebarea in jurul careia se construieste intriga filmului lui Woody Allen - Cat de departe ai merge pentru a-ti implini visul? - ar putea fi aplicata si debutantului clujean Doru Lupeanu, autorul scenariului de scurtmetraj castigator la traditionalul Concurs de scenarii HBO-TIFF de la editia precedenta.


Surpriza editiei din acest an este ca "Fatza galbena care rade" a devenit, intre timp, un film in regia lui Constantin Popescu, cu Luminita Gheorghiu si Teodor Corban in rolurile principale. Pe 30 mai, cel mai recent film al lui Michael Haneke, "Funny Games", va fi precedat de proiectia-eveniment a scurtmetrajului "Fatza galbena care rade", in prezenta scenaristului Doru Lupeanu.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod