Tamara Buciuceanu-Botez - omagiata la TIFF 2008

Facebook Twitter Comenteaza
Tamara Buciuceanu-Botez - omagiata la TIFF 2008

Tamara Buciuceanu-Botez, una dintre figurile legendare ale comediei romanesti, este sarbatorita TIFF-ului din acest an. In cadrul Galei de inchidere a festivalului, din data de 7 iunie 2008, ii va fi acordat "Premiul pentru intreaga cariera". Actrita va fi, totodata, protagonista unei proiectii speciale a filmului "Cuibul de viespi", productie a anului 1987, in regia lui Horea Popescu.

"Doamna comediei romanesti", asa cum a fost adesea supranumita, se afla in cel de-al 56-lea an al unei impresionante cariere in teatru si film.


Nascuta in 1929 la Tighina (Republica Moldova), Tamara Buciuceanu-Botez a absolvit cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti la clasa profesorului Ion Baltateanu in 1952, dupa ce isi incepuse studiile de actorie in 1948 la Institutul de Teatru "Vasile Alecsandri" din Iasi.

De la rolul Doicai din "Titanic Vals" (1964, regia Paul Calinescu) la rolul-cult al profesoarei acre Isoscel din seria "Extemporal la dirigentie", "Liceenii si Liceenii Rock’ n’ Roll", (r.
Nicolae Corjos), pana la recenta aparitie alaturi de  Victor Rebengiuc in filmul lui Horatiu Malaele, "Nunta muta", care va avea premiera pe marile ecrane in acest an, Tamara Buciuceanu-Botez reprezinta o imagine plina de viata pentru fiecare generatie de spectatori, fiind unul dintre acei actori fermecati a caror aparitie nu poate trece neobservata, fie ca e vorba de scenele marilor teatre din Romania sau de marele si micul ecran.

In al saptelea an al TIFF-ului, Tamara Buciuceanu-Botez se alatura altor actori de marca ai Romaniei omagiati in editiile precedente ale festivalului prin acordarea "Premiului pentru intreaga cariera" – Dorel Visan, Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinica, Stefan Iordache, Ioana Bulca si Irina Petrescu.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod