"Stop it!" - Campanie online interactiva pentru interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri

Facebook Twitter Comenteaza


Romania participa la prima campanie internationala pe care Fundatia pentru protectia animalelor VIER PFOTEN o va desfasura la nivel international in sase tari (Germania, Elvetia, Olanda, Ungaria, Romania si Marea Britanie) cu scopul de a interzice folosirea animalelor salbatice in circurile din Europa, sub sloganul: "Stopit!"

In Romania campania are doua directii principale de actiune: una informativa interactiva adresata opiniei publice si una de lobby, adresata institutiilor avizate.

Campania destinata opiniei publice doreste sa arate adevarul care se ascunde in spatele spectacolelor de circ. In acest sens, numeroase clipuri, fotografii si marturii ale specialistilor aflate pe site-ul campaniei (www.vier-pfoten.ro/stop-it)  informeaza despre suferinta provocata animalelor de conditii de viata si alimentatie necorespunzatoare, dresajul indoielnic si exerciile nefiresti si daunatoare carora le sunt supuse.


Thomas Pietsch, specialist in animale salbatice al fundatiei VIER PFOTEN, este de parere ca: "Animalele salbatice trebuie sa traiasca libere, chiar si cele nascute in captivitate avand nevoi similare cu cele ale semenilor lor din salbaticie. Nu vor putea fi niciodata domesticite si nu se adapteaza la viata in captivitate. Suprafata vitala a unui leu ajunge pana la 400 km2, iar leii de mare inoata pana la adancimi de 250 m. In circuri li se asigura conditii minime pentru supravietuire. Nicio companie de circ nu poate oferi acestor animale conditii pentru o viata normala, in concordanta cu nevoile lor native".

Suporterii sunt rugati sa se implice online aratand "Cartonasul Rosu" institutiilor si politicienilor care raspund de situatia animalelor din circuri si sa sustina campania "Stop it!" prin intermediul unor instrumente interactive precum incarcarea de filme si fotografii surprinse in circuri si care vorbesc despre conditiile in care sunt tinute animalele.
De asemenea, sub indemnul "Fotografia ta, declaratia ta", cei care doresc au posibilitatea sa se fotografieze cu semnul campaniei "Stop it!" si sa incarce fotografia pe site.

Reprezentantii VIER PFOTEN Romania declara, printre altele: "Un circ este un loc pentru rasete si vise. Dar animalele salbatice nu isi au locul aici. O alternativa graitoare in acest sens sunt circurile care se bucura de un success rasunator cu un program din care lipsesc reprezentatiile cu animale: circul german "Flic Flac" sau circul canadian "Cirque du Soleil". Pentru animalele salbatice viata de circ nu este o bucurie. In salbaticie niciun tigru nu ar trece printr-un cerc in flacari, niciun elefant nu ar sta in maini. Aceste scamatorii sunt intotdeauna rezultatul unor metode indoielnice de dresaj si nicidecum o bucurie, o relaxare sau evadare din viata sedentara pe care animalele o au la circ, asa cum multi cred in mod eronat."

Conform estimarilor in Europa exista aproape 1000 de circuri, majoritatea dintre acestea folosind animalele salbatice in spectacolele lor.
De la primate la zebre, un numar imens de animale salbatice sunt inchise si transportate in custi neincapatoare. Numarul acestora nu este cunoscut cu exactitate, estimarile indicand ca acesta s-ar situa in jurul a cateva mii. Leii, tigrii, leii de mare, elefantii si ursii sunt folosite cel mai adesea in circuri, dar si rinoceri, girafe, hipopotami sau alte animale isi petrec viata in custi in numele divertismentului.

La nivel international mai multe tari precum Austria, Bulgaria, Suedia, SUA  si altele au interzis deja folosirea animalelor salbatice in circuri, dar acestea sunt interdictii statutare nationale, la nivelul Uniunii Europene neexistand inca recomandari unionale concrete legate de pastrarea animalelor de circ.

In Romania, viata animalelor din circuri intra doar sub incidenta legii pentru protectia animalelor.
Deoarece aceasta lege are un caracter general si in lipsa unor alte norme specifice clare si obligatorii privind animalele de circ, acestora le sunt asigurate doar conditii minime de viata, cu mult sub standardele minime impuse gradinilor zoologice.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • kbotar pe 8 Nov 2009, 12:08
    fara animale salbatice in circuri

    Sunt absolut de acord cu interzicerea folosirii animalelor salbatice in circuri, dar chiar si tinerea lor in gradini zoologice, daca nu au conditii bune, daca nu sunt organizate in sistem de " parcuri safari" , unde au spatiu suficient si un fel de " semilibertate"

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod