Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra pericolelor din mediul online

de Nicoleta Tarantus, 8 Februarie 2011
Facebook Twitter Comenteaza
Salvaţi Copiii atrage atenţia asupra pericolelor din mediul online
Cu ocazia Zilei Europene a Siguranţei pe Internet, sărbătorită azi, 8 februarie, Salvaţi Copiii, coordonatorul naţional al programului Sigur.info, reatrage atenţia autorităţilor, părinţilor şi copiilor asupra posibilelor riscuri asociate utilizării Internetului.

În România, în perioada aprilie 2009 - ianuarie 2011, componenta Helpline a proiectului Sigur.info a primit peste 569 de apeluri şi sesizări din partea copiilor şi adulţilor, printre problemele semnalate numărându-se: hărţuirea şi abuzul pe Internet (189), furtul de date personale (125), cazurile de fraudă şi/sau spam (25), pornografie (20) şi şantaj (13). În ultimele luni, operatorii Helpline au sesizat o tendinţă crescută atât din partea copiilor, cât şi a părinţilor, de a apela la acest serviciu din dorinţa de informare cu privire la posibilele pericole existente în domeniul online.

Cu ocazia Zilei Siguranţei pe Internet 2011, au fost prezentate şi concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la iniţiativa Comisiei Europene în 25 de ţări europene în anul 2010.
Conform acestuia, jumătate dintre copiii şi adolescenţii cu vârste între 11 şi 16 ani îşi creează mult mai uşor o personalitate proprie online decât una în viaţa reală. Tinerii îşi petrec timp pe Internet deoarece acesta le oferă posibilitatea de a-şi exprima opiniile şi a-şi face prieteni:
•    Pentru 50% dintre copiii cu vârste între 11 şi 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil să fie ei înşişi pe Internet decât în relaţiile reale
•    45% dintre copii au subiecte de discuţie diferite  în mediul online decât în conversaţiile faţă în faţă
•    O treime dintre aceştia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decât în cadrul discuţiilor directe

Aceste procente sugerează că pentru jumătate dintre copii şi tineri Internetul este mai mult decât un joc, este viaţa lor, tema centrală a Zilei Siguranţei pe Internet la nivel european, precum şi cea a concursului naţional organizat cu aceeaşi ocazie.
În cadrul evenimentului, au fost premiaţi câştigătorii acestui concurs adresat copiilor şi tinerilor între 6 şi 19 ani. Structurată pe trei grupe educative (clasele I-IV, clasele V-VIII şi, respectiv clasele IX-XII), competiţia s-a bucurat de participarea a peste 1700 de copii şi tineri din toată ţara, cu 850 de proiecte multimedia care au ilustrat legăturile dintre viaţa reală şi cea virtuală precum şi implicaţiile pe care experienţele online le pot avea asupra activităţii de zi cu zi. În cadrul fiecărei categorii au fost desemnate trei proiecte câştigătoare, echipele fiind premiate de sponsorii şi suţinătorii Zilei Siguranţei pe Internet în România: Microsoft, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Kaspersky Lab, ECDL Romania, Euroaptitudini şi BitDefender.

„Ediţia din 2011 a Zilei Siguranţei pe Internet a dovedit că interesul copiilor şi adulţilor pentru tematica siguranţei online a crescut considerabil, dovadă fiind numărul triplu de echipe şi copii care s-au înscris în competiţie, faţă de anii trecuţi.
Salvaţi Copiii România va continua să susţină activităţi şi evenimente care facilitează exprimarea deschisă a copiilor faţă de un mediu caracteristic lor – Internetul. Este pentru prima dată în istorie când tinerii dovedesc mai multă abilitate decât părinţii lor în utilizarea unei tehnologii. Astfel, se impune să susţinem dreptul lor de a utiliza Internetul ca unealtă în dezvoltarea personală, beneficiind în acelaşi timp de o îndrumare responsabilă şi în cunoştinţă de cauză din partea părinţilor şi profesorilor”,
declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod