Programe pentru publicul adult la MNAR

Facebook Twitter Comenteaza
Programe pentru publicul adult la MNAR

"La inceputul modernitatii. Pictura romaneasca in secolul al XIX-lea" este tema programelor pe care Muzeul National de Arta al Romaniei le ofera publicului adult in luna iunie. Vizitatorii sunt invitati in Galeria Nationala pentru a se familiariza cu inceputurile picturii romanesti moderne.

Prezentarea va debuta cu "primitivii", pictorii romani si straini care au avut un rol important in introducerea portretului realizat in tehnica picturii in ulei. Printre pictorii straini care au venit sa lucreze in Principate, unii dintre ei stabilindu-se definitiv pe teritoriul romanesc, se numara austriacul Mihail Topler, cehul Anton Chladek, italienii Niccolo Livaditti si Giovanni Schiavoni sau croatul Carol Wahlstein.



Vizita in galerie va continua cu influenta Biedermaier (Mihail Topler), avantul romantic (Constantin Daniel Rosenthal, Barbu Iscovescu, Ion Negulici) si descoperirea academiilor franceze si germane (Constantin D. Stahi, Sava Hentia, Misu Popp).

Se vor aduce in discutie si primele momente ale invatamantului artistic romanesc. In Moldova, primul pas in aceasta directie s-a facut datorita lui Gheorghe Asachi, Academia Mihaileana fiind inaugurata in 1835. Pentru aceste cursuri au fost invitati profesori specialisti din afara tarii, printre care si pictorul Giovanni Schiavoni.


Intentia acestei incursiuni este de a surprinde despartirea picturii romanesti de traditia post-bizantina, adoptarea normelor artistice apusene si construirea genurilor picturii.

Programele se vor desfasura dupa cum urmeaza:

Un ceas pentru arta (vizita tematica cu ghidaj gratuit)
Vineri, 13 iunie, orele 17.00

Rendez-vous cultural (prelegere insotita de material ilustrativ si vizita in galerie)
Sambata, 21 iunie, orele 11.00

Opera sub clar de... lupa         
Vineri, 27 iunie, orele 17.00


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod