NexT si-a desemnat castigatorii

Facebook Twitter Comenteaza
NexT si-a desemnat castigatorii

Editia a doua a Festivalului International de Scurt si Mediu-Metraj NexT a ajuns la final. 30 de filme din 20 de tari, selectionate de directorul artistic Andrei Gorzo din peste 600 de scurt si mediu metraje inscrise in preselectia NexT, au concurat pentru premiile acordate de juriul alcatuit din delegatul general al sectiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului de la Cannes, criticul francez Bernard Payen, coordonatoarea sectiunii International Forum of New Cinema din cadrul Festivalului de Film de la Berlin, Anna Hoffman, distribuitorul de scurt-metraj din Franta Jean Charles Mille, regizorul canadian Jamie Travis si co-scenaristul filmelor "Marilena de la P7" si "California Dreamin'", Tudor Voican.

Trofeul NexT, oferit anul acesta de Institutul Cultural Roman, a revenit filmului "Visele unei femei de serviciu" / "Songes d'une femme de menage" (Belgia, 2007), in regia lui Banu Akseki.
In numele juriului, scenaristul Tudor Voican a motivat alegerea juriului prin "felul emotionant in care filmul surprinde singuratatea omului contemporan si falsitatea societatii contemporane".

Festivalul infiintat anul trecut in memoria regizorului Cristian Nemescu si a sound-designer-ului Andrei Toncu si-a onorat si in 2008 menirea de a pastra vie amintirea celor doi. Pe langa proiectiile din sectiunea speciala dedicata celor doi, trofeele pentru "Cea mai buna regie de film" si "Cea mai buna coloana sonora" poarta numele celor doi.

Astfel, Premiul pentru Regie "Cristian Nemescu" i-a revenit lui Bartosz Grudziecki pentru "Polska Road Movie" (Germania, 2007). Pe langa trofeul festivalului, studentul polonez de la Academia de Film din Munchen a primit pentru realizarea sa 2000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman.

Premiul pentru Coloana Sonora "Andrei Toncu", in valoare de 2000 de euro, oferit de asemenea de ICR, a fost castigat de David Bryant, autorul coloanei sonore a filmului canadian din 2007 "Madame Tutli-Putli", nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Scurt-Metraj de Animatie.

Juriul a decis sa acorde si o Mentiune Speciala pentru un film din competitie.
"Intre Ziduri" / "Zwischen Mauern" (Germania, 2007), scurt-metrajul regizat de Ana Felicia Scutelnicu la Academia de Film din Berlin, care trateaza problema spinoasa a migratiei ilegale dinspre Estul spre Vestul Europei.

Premiul pentru "Cel Mai Bun Film Romanesc" din competitia NexT 2008, constand in 500 de euro oferiti de ArCuB si pelicula in valoare de 1500 de euro, oferita de Kodak Cinelabs Romania, a revenit scurt-metrajului studentesc "Stefan", in regia Stancai Radu.

Filmul "Maimuta albastra" / "Der Blaue Affe", mediu-metrajul german regizat de Carsten Unger, a fost desemnat castigator al "Premiului publicului". Peste 800 de oameni au completat buletinele de vot pe parcursul celor cinci zile de proiectii si reluari ale filmelor din competitie.
Pe langa aplauzele publicului bucurestean, Unger a primit din partea partenerului oficial Sony o camera digitala HVR-A1E.

Alexandru Hoisan a castigat, prin tragere la sorti din sacul cu voturi pentru "Premiul Publicului", 5 bilete la cinema Cityplex din Bucuresti.

Inaintea aflarii castigatorilor NexT desemnati de juriul festivalului, unul dintre partenerii media ai evenimentului, revista "Dilema Veche", a acordat un premiu special, pentru "Cel mai amuzant film" din Competitia NexT 2008. Criticul de film Alex Leo Serban a desemnat castigator scurt-metrajul britanic Tokyo Jim, unul dintre preferatele publicului si criticilor prezenti la NexT.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod