Lansare Victor Ieronim Stoichiţă

Editura Humanitas va invită sâmbătă, 18 aprilie, ora 17.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Victor Ieronim Stoichiţă prilejuta de lansarea noului sau volum Cum se savurează un tablou şi alte studii de istoria artei.

Alături de autor, la eveniment vor participa prof. univ. Anca Oroveanu, Universitatea Naţională de Arte, prof. univ. Ruxandra Demetrescu, Universitatea Naţională de Arte, dr. Ioana Măgureanu, Facultatea de Istoria şi Teoria Artei, Universitatea Naţională de Arte şi dr. Cosmin Ungureanu, Muzeul Naţional de Artă al României.

„Ştim de mult timp că opera de artă este un obiect de plăcere. Paginile ce urmează nu-şi propun totuşi să dea reţete privitoare la «degustarea» unei opere de artă.

Ele au o ţintă mai degrabă polemică: se îndoiesc de posibilitatea de a «savura» un tablou în absenţa «înţelegerii» sale. Ele ilustrează modul în care atât «înţelegerea» şi percepţia, cât şi bucuria «înţelegerii» şi bucuria percepţiei pot aduce, împreună, desfătarea majoră oferită de exerciţiul cultural. Cartea reuneşte o serie de studii de caz, pornind de la o opera al cărei caracter erotic a fost declarat de la bun început: Sărbătoarea lui Venus, realizată de Tiţian pentru un nobil comanditar cu experienţă în desfătarea simţurilor.
Prin acest prim eseu, cartea vrea să atragă atenţia asupra forţei detaliului şi a bucuriei produse de descoperirea amănuntului revelator. Analizele care urmează oferă incursiuni multiple şi variate în lumea interpretării operei de artă, dezvăluind contexte, uneori nebănuite, care nu fac decât să mărească satisfacţia «savurării» dublate de înţelegere.“ (Victor Ieronim STOICHIŢă)

 

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod