La Digi24, reportaj-eveniment din lumea nevăzută a traficanţilor de persoane

Mărturii din infernul exodului, în premieră în România. Digi24 este singura televiziune din România care intră în lumea nevăzută a călăuzelor pentru refugiaţi şi prezintă declaraţiile celor condamnaţi pentru traficul de persoane. O echipă Digi24, formată din Dragoş Sasu şi Liviu Braşoveanu, a stat de vorbă cu 3 călăuze condamnate pentru că au îndrumat şi trimis ilegal din România mai mulţi refugiaţi. Este vorba despre doi pakistanezi şi un irakian care povestit cum au ajuns în inchisoare şi ce se află în spatele industriei în care marfa trasportată are suflet.
Reportajul va fi difuzat miercuri, 28 octombrie, in jurnalele de stiri şi integral la „Jurnalul de seară”.

Mărturia lui Shaker Jetin, una dintre calauzele condamnate care a venit în România cu un  pescador vechi şi ruginit alături de alte 129 de persoane, este una cutremurătoare. "La un moment dat, a intrat apă la sala motoarelor. Acolo era un turc, adjunctul comandantului,  care a venit să ne deschidă uşa şi să ne lase să urcăm pe punte. Toată lumea s-a dus doar într-o singură parte a vasului. Turcul ne-a întrebat cine ştie să traducă, ca să poată să se înţeleagă cu oamenii.
Eu am spus că ştiu araba şi kurda. Eu sunt turkman din Irak. Au fost arestate şi alte două persoane, căpitanul şi ajutorul căpitanului. Altcineva, nu", spune Shaker Jetin.

Ali Mohsin şi Muhammad Faisal Nazir sunt din Pakistan. Au fost trimişi după gratii pentru că se ocupau cu racolarea refugiaților cazați în centrele de azil, pe care apoi îi trimiteau în Austria. "Nu ştiu cine aruncă bombe, au murit multe persoane. Fac mulţi prostii acolo. Pun bombe pe copii şi îi trimit în misiuni sinucigaşe, fac BUM...Acolo, prima dată îi învaţă pe copii ce este pistolul.
Nu este viaţa bună", i-a mărturisit Muhammad Faisal Nazir lui Dragoş Sasu.

Pentru reporterul Digi24 experienţa a fost una unică. “Acest material șochează prin prisma faptului că cele trei persoanje și-au văzut moartea cu ochii pentru că, după cum susțin în declarațiile lor, au fost victime ale traficantilor de persoane. Una dintre călăuze mi-a dezvăluit că în drumul său spre Europa a trecut pe lângă zece refugiați care și-au pierdut viața într-o pădure. 2015 este cel mai negru an pentru refugiații care au încercat să ajungă în Europa cu bărcile.
Statisticile Agenției ONU pentru Refugiaţi arată că, până acum, 3700 de oameni au murit în Marea Mediterana  pe când încercau să ajungă în Italia şi Grecia”, spune Dragoş Sasu.

Materialul integral va fi difuzat miercuri de la ora 21:00, la Jurnalul de Seară. Imagini în premieră cu cele 3 călăuze pot fi accesate pe www.digi24.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod