Ideea simplă care încălzește un orășel din Norvegia: Oglinzile din munți aduc soarele acolo unde umbra domnea 5 luni pe an


Soarele lipsește timp de cinci luni pe an în Rjukan, un orășel din Norvegia ascus între munți. Localnicii îl aduc, însă, în casele lor cu ajutorul unei idei simple.
Soarele este esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră, precum și a speciilor de plante și de animale care depind de vitamina D. Tot mai mulți locuitori din marile orașe se confruntă cu pierderea accesului la razele solare. În țările nordice, unde nopțile sunt atât de lungi iarna, iar soarele încălzește mai puțin timp pământul, oamenii resimt puternic lipsa luminii naturale.

Sunt 3.386 de oameni în Rjukan, un orășel al cărui nume provine de la cel al cascadei Rjukan, cu o înălțime de 104 metri. Localitatea nu are acces direct la lumina solară din septembrie până în martie, din cauza munților care o înconjoară, ceea ce făcea viața aici destul de monotonă. Primăria a investit, însă, 500.000 de euro într-un sistem de oglinzi, amplasate la 450 de metri deasupra localității, pentru a devia lumina soarelui pe străzi, iar acum centrul este însorit ca un orășel din Spania, Italia sau Grecia.

Unul dintre cetățenii localității a declarat într-un interviu că oamenii din Rjukan se obișnuiseră să trăiască fără soare: "Ajungi să nu te mai gândești la asta, serios.
Dar treaba asta... te încălzește atât de mult. Nu doar fizic, ci și mental. Chiar te încălzește mental."


Ideea a provocat, însă, și critici - unii au spus că este o prostie și o cheltuială inutilă pentru părticică de soare. Acestea s-au diminuat, însă, când toată lumea a văzut că sistemul de oglinzi nu doar că le-a oferit soarele oamenilor, dar a și atras turiști, iar acum Rjukan este pomenit în tot mai multe țări.

Ideea oglinzilor solare a fost propusă pentru prima oară încă din 1913 de fondatorul localității, Sam Eyde.
El a înțeles importanța soarelui, dar nu a reușit să implementeze sistemul, scrie Bored Panda. Potrivit site-ului de turism VisitNorway, ideea a fost preluată în 2005 de Martin Andersen, un artist rezident în acest orășel. Oglinzile au fost instalate în 2013, la 100 de ani de la lansarea ideii.

Recomandă acest articol:

Facebook Twitter gplus

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te așteptăm și pe pagina noastră de Facebook!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod