Iana Matei - Europeanul Anului 2010

de Nicoleta Tarantus, 20 Ianuarie 2010
Facebook Twitter Comenteaza
Iana Matei - Europeanul Anului 2010

De la o adresa secreta din Pitesti, prin intermediul organizatiei sale, "Reaching Out", Iana Matei (50 de ani) isi dedica si isi risca viata pentru salvarea copiilor care cad victime traficantilor de fiinte umane. Pentru lupta ei neobosita impotriva acestei forme de sclavie moderna, juriul format din cei 19 editori europeni ai revistei Reader's Digest a desemnat-o pe Iana "Europeanul Anului 2010". Este pentru prima data cand laureatul este un roman.

Prin efortul ei de a salva multe tinere fortate sa se prostitueze, Iana Matei contribuie, astfel, la rezolvarea unei uriase probleme internationale. In cei 11 ani de activitate ai organizatiei "Reaching Out", Iana Matei a salvat si a redat o viata normala unui numar de 420 de victime.
Cele mai multe tinere, dupa ce trec de etapa de reabilitare din cadrul centrului, se intorc in societate si duc o viata normala. Multe au acum familii si copii, iar majoritatea pastreaza legatura cu salvatoarea lor.

Pentru munca pe care o depune pentru a salva victimele traficului de persoane, cat si pentru ajutorul pe care il ofera Politiei Romane si autoritatilor, Iana a fost declarata "Eroul Anului" de catre Departamentul de Stat al SUA, in 2006. In anul urmator a primit Premiul pentru Abolirea Sclaviei, decernat de Camera Lorzilor din Marea Britanie.

"Nu e vorba de curaj in ceea ce fac, ci de o furie, o revolta. Nu trebuie curaj, trebuie sa fii normal, sa realizezi ca nu sunt normale aceste crime impotriva umanitatii pe care le vezi si de aceea trebuie sa reactionezi.
Ma revolta incapacitatea de reactie a societatii, in general. Ma lupt pentru o implementare mai buna a legilor referitoare la traficul de fiinte umane, pentru ca nu este normal ca un traficant de droguri sa ia 20 ani de inchisoare, iar un traficant de fiinte umane, care fura suflete, sa ia maxim 7 ani"
, declata Iana Matei.   

Iana Matei este cea de-a 15-a detinatoare a distinctiei "Europeanul Anului", pe care juriul format din cei 19 redactori-sefi europeni ai revistei Reader's Digest o acorda unor personalitati remarcabile, care s-au dedicat cu generozitate servirii semenilor lor.

Iata-i pe cei din anii anteriori:

  • 2009, Joachim Franz: un muncitor dintr-o fabrica din Germania care a facut curse de rezistenta in jurul lumii, pentru a atrage atentia asupra flagelului SIDA;
  • 2008, Maria Nowak: pioniera franceza a micro-finantarilor ii ajuta pe nevoiasii din tarile sarace sa traiasca demn;
  • 2007, Dr. Ruedi Lüthy:  doctorul elvetian este singura speranta pentru multi bolnavi de SIDA din Zimbabwe;
  • 2006, Ayaan Hirsi Ali: fosta membra a Parlamentului Olandez si-a riscat viata pentru femeile musulmane din Occident;
  • 2005, Dr.
    Leonid Roshal: fie ca e vorba de cutremure, razboaie ori asedii, acest pediatru rus merge la fata locului ;
  • 2004, Peter Eigen: fostul director german al Bancii Mondiale lupta impotriva coruptiei globale;
  • 2003, Simon Panek: fundatia acestui ceh ajuta victimele catastrofelor din intreaga lume;
  • 2002, Eva Joly: acest magistrat a descoperit un sistem generalizat de spalare de bani, coruptie si evaziune fiscala din Franta;
  • 2001, Linus Torvalds: prin Linux, acest finlandez a creat un sistem de operare a computerelor care a revolutionat lumea;
  • 2000, Paul van Buitenen: olandezul care a descoperit coruptia si proasta administrare in cadrul Comisiei Europene;
  • 1999, Inge Genefke: doctorita daneza a facut pionierat in ingrijirea si reabilitarea victimelor torturii;
  • 1998, Pete Goss: un pasionat de yachting din Marea Britanie, care si-a riscat viata in timpul unei regate, pentru a salva un concurent;
  • 1997, Frederic Hauge: norvegianul lupta impotriva poluarii nucleare a Oceanului Arctic;
  • 1996, Imre Kozma: preotul maghiar ii ajuta pe saraci, pe batrani si pe cei fara adapost.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod