HORIA MIHAIL cântă Mozart la Sala Radio

Unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului, HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio cunoscut în întreaga ţară graţie turneelor naţionale în care este implicat – Pianul Călător, Duelul viorilor, Flautul de aur şi Vioara lui George Enescu la sate – va interpreta vineri, 8 aprilie (19.00), alături de Orchestra Naţională Radio, unul dintre cele mai romantice concerte semnate de Mozart.
Sub bagheta lui CRISTIAN OROŞANU, dirijor şi fondator al orchestrei Kamerata Kronstadt şi dirijor permanent al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail propune publicului de la Sala Radio Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră, compus de marele Amadeus în 1785 şi interpretat în premieră absolută în acelaşi an, la Viena, compozitorul însuşi regăsindu-se atunci în ipostază solistică. În această perioadă, Horia Mihail se află în cea de-a VI-a ediţie a turneului său naţional “Pianul călător”, intitulată anul acesta “ROMANTIC EXCLUSIV: CHOPIN” şi prezentată între 24 martie şi 21 mai în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

În a doua parte a serii veţi avea ocazia de a vă întâlni cu o celebră partitură a romantismului muzical: Simfonia fantastică, semnată de Berlioz, supranumită şi “episod din viaţa unui artist (în cinci părţi)” partitură care descrie o atmosferă de vis, de reveerie şi despre care se spune că a fost concepută de compozitor sub influenţa opium-ului.

Dirijorul CRISTIAN OROŞANU a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a.

În 2005, la finala Concursului de dirijat de la Malko, competiţie la care a câştigat locul doi, Cristian Oroşanu a avut ocazia să colaboreze cu Orchestra Simfonică Radio Danemarca.
În Japonia, are o relaţie deosebită cu Hyogo Performing Arts Center Orchestra, un ansamblu tânăr cu multe valenţe interpretative.

Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Fascinat de lumea operei, Cristian Oroşanu a avut colaborari deosebite cu ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti, Operei Române Cluj-Napoca, Operei Naţionale Iaşi, repertoriul său liric curprinzând peste 35 de titluri.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod