"Generatia Mortii" - un nou serial la HBO

28 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza


Inspirat de romanul non-fictiv omonim al lui Evan Right, un jurnalist prezent in primul Humvee al celui de-al doilea pluton de recunoastere al companiei Bravo, miniseria ofera o relatare precisa a primelor saptamani ale campaniei militare americane, din perspectiva celor din teren, adica ofiterii si comandantii de pluton ce au deschis drumul spre Bagdad.

In serial sunt relatate evenimente reale si sunt folosite numele adevarate ale celor implicati. Pe cat posibil, filmul foloseste exact dialogul consemnat de Wright, corespondentul Rolling Stone atasat pe langa primul batalion de cercetasi marini, in timpul ultimelor saptamani petrecute de acestia in Kuweit.

Creatorii miniseriei au facut tot posibilul sa dea viata cat mai exact relatarii lui Wright despre calatoria batalionului de la granita cu Kuweitul si pana in mahalalele Bagdadului.

Miniseria relateaza primele 40 de zile ale invaziei din 2003 in Irak, asa cum a fost ea vazuta de primul batalion de cercetasi marini, care au condus fortele americane pe lungul si pustiul drum spre Bagdad, de multe ori lucrand in conditii nesigure si slab protejati, cu exceptia Humvee-urilor lor usor blindate.

Fiind "varful de sulita" al invaziei, soldatii au dat piept cu ceea ce avea sa insemne invazia: provizii insuficiente, ordine contradictorii, strategie militara, inamic necunoscut, insurgenta si civili prinsi la mijloc.

Oamenii din compania Bravo si din compania-sora Alpha s-au adaptat situatiei prin indemanare, hotarare, umor subversiv, stoicism si, uneori, credinta oarba.

Reporterul Rolling Stone Evan Wright a fost atasat pe langa primul batalion de cercetasi chiar inainte de invazia americana in Irak, in primavara lui 2003. Vreme de sapte saptamani, el a calatorit cu cei din batalionul de recunoastere, mai tot restul reprezentantilor media se aflau la spatele convoiului, impreuna cu artileria grea.

Wright a scris trei articole despre cele trei saptamani petrecute cu puscasii marini din plutonul Bravo 2, si, mai tarziu, si-a dezvoltat relatarea in cartea "Generatia mortii", publicata in 2004.
Cartea lui Wright, care a castigat premiul Los Angeles Times, un premiu PEN Faulkner si premiul General Wallace M. Greene pentru cea mai buna relatare despre puscasii marini, e considerata una dintre cele mai importante relatari de razboi si a fost comparata cu tiluri clasice precum "Dispatches" a lui Michael Herr si "Martyr's Day" a lui Michael Kelley.

Noul serial va fi difuzat incepand cu data de 7 noiembrie, ora 20:00, in fiecare vineri, la HBO.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristian pe 23 Ian 2009, 20:50
    ciudat..

    am cautat pe internet niste episoade dar nu am gasit.Dak gaseste cineva il rog frumos sa imi dea accept la id-ul de yahoo : Riot_toni

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod