“Frontierele luminii”, primul documentar 100% romanesc despre laserul de la Magurele

Peste 2 ani de muncă, sute de ore de filmare, mii de ore de documentare şi o echipă de profesionişti. Toate acestea au făcut posibilă realizarea primului documentar românesc dedicat celui mai ambiţios proiect ştiinţific din România, Laserul de la Măgurele (ELI-NP).

“Frontierele luminii”, documentarul producţie proprie Digi World, care va fi difuzat vineri, 18 decembrie, de la ora 20.00, intră în culisele acestui proiect gigantic. De ce aveam nevoie de un Laser la Măgurele?  Ce vom face cu el? Care au fost provocările constructorilor? Dar ale oamenilor de ştiinţă? Zeci de întrebări îşi vor afla răspunsul cu ajutorul acestui documentar.

În România, la Măgurele, se dezvoltă un proiect de 300 de milioane de euro, unic în lume. Pentru echipa Digi World realizarea primului film documentar 100% românesc despre construcţia celui mai puternic laser din lume a fost o adevărată provocare.

Este un început. Este o promisiune a ceea ce vom face noi de aici înainte şi este un fel de promisiune a Institutului de Fizică Atomică, cel care va avea pe mână această supertehnologie”, spune Iulian Pană, producător general Digi World.

Documentarul Digi World a fost primit cu entuziasm de cercetătorii care se ocupă de proiect. Ei au apreciat, în unanimitate, calitatea producţiei. „Tocmai ăsta e talentul filmului. Imprimă un sentiment de calm în partea artistică, dar conţine şi o serie întreagă de informaţii despre laser, despre modul cum e realizat, despre istoria fizicii din România şi poate fi considerat un film educativ pentru tinerele generaţii”, spune Nicolae Zamfir, managerul proiectului științific.

    

În 2018 România va deveni centrul ştiinţific al lumii când cel mai puternic laser din lume va funcţiona lângă Bucureşti, la Măgurele.Echipa Digi World, care se ocupa de producţiile proprii pentru canalele de documentare din portofoliul RCS & RDS, este formată din: ANDREI DOBRESCU ( regie) , RALUCA UNGUREANU ( regie) ; Imagine: DAN ENE, GABRIEL NECȘULESCU, DRAGOȘ STOICA, ADRIAN DAMIAN, EUGEN ȘIMONIA, MIRCEA PETCULESCU, ANDREI CAPTARENCO; ANDREI DOBRESCU si ANCA GRĂDINARIU-Scenariu; Editori imagine: SERGIU MIHĂESCU, LAURENȚIU ENCULESCU, ALEXANDRU RUPA, CLAUDIU GRADEA; Voice Over: IULIANA DALICA; Producător: IULIAN PANĂ

După vizionarea de vineri, 18 decembrie, de la ora 20.00, fanii Digi World pot intra apoi pe pagina de  Facebook Digi World Romania şi participa la un concurs inedit.


    

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod