Fiul toboşarului de la Viţa de Vie, respins de grădiniţe pentru că are sindromul Down

Sorin Tănase vorbeşte despre drama de a avea un copil marginalizat de societate
Toboşarul trupei Viţa de Vie este tatăl unui băieţel în vârstă de 7 ani, diagnosticat cu sindromul Down. Sorin Tănase şi soţia lui, Gabriela, fac tot posibilul pentru ca fiul lor să fie integrat într-un colectiv de copii.

Ca şi alţi părinţi care au copii cu acest sindrom, Sorin şi Gabriela au fost refuzaţi de mai mulţi directori de grădiniţe atunci când aceştia au încercat să-şi înscrie copilul. "Am dat cu nasul în vreo 10 uşi de grădiniţă. Aveau locul până în momentul în care spuneam că fiul nostru are sindrom Down", a povestit Gabriela Tănase pentru emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe", care va fi difuzată de Digi 24, duminică, de la ora 13.30.

Când s-a născut copilul, muzicianul împreună cu soţia lui, medic stomatolog, nu au ştiut ce să facă.
"Bine, bine e copilul meu, îl iubesc, dar ce fac mai departe? Şi nimeni nu a ştiut. Îl iei şi îl creşti. Nimeni nu ne-a spus absolut nimic, unde să mergem, ce să facem, toată lumea se uita ciudat la noi! Ca şi cum asta e, ai securea deasupra capului, descurcă-te. Peretele ăsta imens de necunoaştere a părut din ce în ce mai înalt pe măsură ce noi încercam să aflăm mai multe informaţii despre cum ar fi mai bine să creştem un copil cu sindrom down", a povestit Gabriela.

Situaţia cu care se confruntă i-a determinat pe cei doi părinţi să lupte pentru alţi copii aflaţi în suferinţă, astfel că ei au înfiinţat fundaţia "UpDown", scrie cotidianul Evenimentul zilei.

Printre primii care i-au sprijinit cel mai mult au fost chiar colegii lui de trupă. Au organizat concerte caritabile şi au donat fundaţiei procente din vânzarea albumelor. "Am primit cel mai mare suport, eu personal, ca un tătic cu copil cu sindrom down din partea formaţiei. Ei au fost evident mai mult decât voluntari şi s-au implicat în orice fel de acţiune pe care am întreprins-o în folosul asociaţiei. Necondiţionat", a declarat Sorin Tănase.

Problemele familiei sunt departe de a se fi terminat. Deşi legea le dă dreptul copiilor cu sindrom Down să înveţe alături de ceilalţi, în realitate uşile unităţilor de învăţământ se închid, rând pe rând, în faţa părinţilor, notează ziarul citat.
"Când spuneam că are sindrom Down nu mai aveau locuri. Depinde de societate dacă noi evoluăm frumos, va evolua şi el frumos şi va fi integrat în societate. Dacă va fi ca până acum, nu îi văd un viitor şi nu le văd un viitor în această societate în care dacă te duci cu el în parc sunt părinţi care îşi iau copiii de lângă el să nu se îmbolnăvească. Sau se uită ca la poarta nouă. Cam aşa se uită unii", a explicat soţia lui Sorin Tănase.


Foto: Mediafax
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
14 Februarie 2013
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod