Festivalul National de Teatru 2008 la Bucuresti

Facebook Twitter Comenteaza
Festivalul National de Teatru 2008 la Bucuresti

In perioada 1-10 noiembrie, FNT isi desfasoara cea de-a 18-a editie. In afara de a sublinia noutatile teatrale, FNT incepe din 2008 sa prezinte tinerii regizori care au debutat in ultimul an si sa aduca spectatorul mai aproape de spectacol, organizand o serie de evenimente speciale.

Editia din 2008 a FNT este structurata pe trei categorii: Spectacole romanesti de top (Romanian Showcase), Spectacole invitate din strainatate (International Voices) si Debut (New Entry). In Spectacole romanesti de top/Romanian Showcase au fost incluse spectacole care pot reprezenta cu succes teatrul romanesc in afara tarii. Au fost invitati sa le vada, pe langa publicul romanesc, promoteri internationali, directori de festivaluri si de teatre din lume, in scopul de a le include in programul evenimentelor girate de ei.

Categoria Debut/New Entry este menita sa prezinte spectacolele unor regizori tineri si foarte tineri care sunt la prima lor productie teatrala.
Aceasta categorie contine anul acesta 7 debuturi care au puterea sa mentina ridicat tonusul miscarii teatrale din Romania.

Spectacolele invitate din strainatate/ International Voices aduc in cadrul aceluiasi eveniment realitati teatrale diferite din Franta, Rusia, Marea Britanie, Germania si Letonia. "Vor fi prezenti la FNT 2008 regizori si companii teatrale internationale care traseaza noile tendinte in teatrul lumii, cu spectacole nominalizate sau distinse cu premii europene, prezentate anul acesta in multe alte festivaluri prestigioase. Invitand nume precum Richard Foreman, Kama Ginkas, Alvis Hermanis, Rimini Protokoll, Joel Pommerat, Lev Erenburg, teatrul romanesc intra in circuitul teatral al momentului.
Speram ca asteptarile publicului care va vedea spectacolele acestor creatori vor creste, iar artistii romani se vor putea conecta la teatrul lumii si isi vor putea fixa noi repere." subliniaza directorul artistic al evenimentului, criticul de teatru Cristina Modreanu.

Oferta FNT 2008 este completata cu sectiuni speciale - Spectacole de dans/ Dance Showcase, Debut/ New Entry si Noptile Teatrului Independent /Indie Nights.

Noutatile editiei 2008 sunt, pe langa sectiunea Debut, editarea unei reviste a Festivalului National de Teatru, Scena.ro, organizarea de workshop-uri pentru profesionistii artei spectacolului, lansarea proiectului Piata de teatru si relansarea site-ului FNT (www.fnt.ro).

Spectacolele vor avea loc pe scenele mai multor teatre bucurestene (Teatrul National "I.L.
Caragiale", Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul "Nottara", Teatrul "Ion Creanga" si Teatrul de Opereta "Ion Dacian"). Un rol important si de traditie il are Teatrul National "I.L. Caragiale" care a gazduit spectacolele Festivalului National de Teatru in toate salile sale.

Workshop-urile, conferintele si intalnirile FNT se vor desfasura la UNATC, lansarile de carte la Libraria Carturesti, spectacolele de dans la Centrul National al Dansului, iar majoritatea spectacolelor din cadrul Noptile Teatrului Independent vor avea loc la Teatrul Luni de la Green Hours.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod