Familia Jackson a pierdut procesul cu compania AEG

Rudele lui Michael Jackson nu vor obţine cele câteva sute de milioane de dolari pe care le-au solicitat de la compania AEG, pe care o acuzaseră de neglijenţă, dar care a fost absolvită, miercuri, de un juriu californian, de orice responsabilitate pentru moartea cântăreţului Michael Jackson, decedat în 2009.
După trei zile de deliberări, juriul alcătuit din 12 membri a anulat speranţele mamei şi copiilor "regelui muzicii pop" în mai puţin de zece minute, în faţa unei săli de tribunal pe jumătate goală şi în absenţa principalului avocat al familiei Jackson, care participa la o întâlnire în afara acelei săli, informează agenția Mediafax.

Katherine Jackson, singura membră a familiei Jackson prezentă la Curtea Superioară din Los Angeles pentru a asista la citirea verdictului, a părăsit Tribunalul în jurul orei locale 15.45 (22.45 GMT) fără să rostească niciun cuvânt, dar zâmbitoare, în ciuda refuzului juriului de a da curs cererilor ei.

Familia Jackson solicitase daune între 900 milioane de dolari şi 1,6 miliarde de dolari de la organizatorul ultimului turneu pe care megastarul ar fi trebuit să îl susţină, grupul AEG, pe care l-au acuzat că a dat dovadă de neglijenţă atunci când l-a angajat pe medicul Conrad Murray, condamnat în 2011 la o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru moartea cântăreţului.

Această sumă era considerată "absurdă" de AEG, care a spus că nu l-a angajat niciodată pe doctorul Murray.

Avocatul familiei Jackson, Brian Panish, a lăsat la latitudinea juriului determinarea despăgubirilor de reclamat de la grupul AEG, pe baza sumelor pe care megastarul ar fi putut să le obţină din ultimul său turneu mondial, "This Is It Tour", care urma să includă o serie de 50 de concerte la sala O2 Arena din Londra, începând din iulie 2009.

Pe parcursul unui proces-fluviu care s-a întins pe durata a cinci luni, acuzarea a dorit să demonstreze fără încetare că AEG, orbită de tentaţia profiturilor uriaşe, a închis ochii în faţa dependenţei de medicamente şi a sănătăţii şubrede a cântăreţului Michael Jackson.
AEG a spus de fiecare dată că nu l-a angajat niciodată pe medicul Murray şi că grupul nu se face vinovat de faptele şi gesturile acestuia.

Asupra acestui ultim punct, juriul a dat dreptate familiei Jackson, considerând că medicul Murray a fost într-adevăr angajat de AEG. Însă, juriul a considerat că medicul nu era incompetent pentru îndeplinirea sarcinilor sale, excluzând astfel orice vină a grupului AEG.

"Decizia juriului dezvinovăţeşte în întregime AEG şi confirmă ceea ce ştiam de la bun început: deşi moartea lui Michael Jackson a fost o tragedie, această tragedie nu a fost cauzată de AEG", a declarat avocatul AEG, Marvin Putnam, într-un comunicat.

Adresându-se jurnaliştilor prezenţi în faţa tribunalului, el a spus că "nimeni nu a câştigat în acest proces", pentru că nimic nu ar putea compensa moartea lui Michael Jackson. Avocatul a dat asigurări, totodată, că nu s-a gândit niciodată să negocieze un acord cu familia Jackson în afara tribunalului, plecând de la principiul că grupul AEG era nevinovat.

Într-un comunicat, patronul grupului AEG, Randy Phillips, unul dintre martorii-cheie din proces, a declarat la rândul său că "Michael Jackson era un partener foarte creativ şi un prieten".

"Am pierdut unul dintre cele mai mari genii muzicale ale planetei, dar sunt uşurat şi extrem de recunoscător pentru faptul că juriul a considerat că nici eu, nici altcineva de la AEG, nu a jucat vreun rol în tragica moarte a lui Michael", a adăugat el.

Kevin Boyle, unul dintre avocaţii familiei Jackson, nu a exclus posibilitatea de a face apel.
"Nu suntem, evident, mulţumiţi de rezultat. Vom analiza toate opţiunile şi vom lua o decizie ulterior", a spus acesta, în faţa tribunalului.

Greg Barden, unul dintre juraţi, a spus că juriul "nu a ieşit din tribunal gândind că victoria ar aparţine vreuneia dintre părţi. A fost o situaţie tragică. Moartea unei persoane a făcut ca noi să fim aici".

Fanii cântăreţului american, care au ascultat cu multă răbdare cele câteva sute de ore cât au durat audierile din acest proces, nu şi-au ascuns decepţia după aflarea verdictului.

Michael Jackson a murit pe 25 iunie 2009 la vârsta de 50 de ani din cauza unei supradoze de propofol, un anestezic puternic pe care starul american îl utiliza pe post de somnifer cu complicitatea medicului său, în perioada în care artistul american se afla la Los Angeles şi efectua repetiţii intense pentru ultimul său turneu din carieră, intitulat "This Is It Tour", care ar fi trebuit să debuteze în iulie 2009 la sala O2 Arena din Londra, notează Mediafax.



Foto: AFP/Mediafax

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod