Facebook a pierdut procesul pentru o pictură veche de 149 ani, care prezintă sexul unei femei

O pictură celebră veche de 149 de ani, care ilustrează părţile intime ale unei femei, este subiectul unui proces care implică un tribunal din Franţa, reţeaua de socializare Facebook şi cenzura online, informează site-ul theverge.com, citat de Mediafax.

Potrivit AFP, un tribunal din Paris a stabilit săptămâna trecută că are putere de decizie asupra unei acţiuni intentate de un profesor francez al cărui cont de Facebook a fost suspendat după ce a postat o fotografie cu "L'Origine du Monde" - o pictură faimoasă din secolul al XIX-lea, de Gustave Courbet, care ilustrează părţile intime ale unei femei goale.

Bărbatul, al cărui nume nu a fost făcut public, a intentat o plângere împotriva Facebook la o instanţă din Franţa, susţinând că drepturile sale la libera exprimare au fost încălcate, deoarece reţeaua de socializare nu a putut face distincţia dintre artă şi pornografie.

Pictura în cauză, realizată de Gustave Courbet în 1866, este expusă la Musée d'Orsay din Paris.

La o audiere care a avut loc în luna ianuarie, avocatul care reprezintă interesele Facebook a argumentat că tribunalul francez nu are nicio competenţă în caz, pentru că bărbatul a fost de acord cu termenii reţelei de socializare, în care se precizează că plângerile împotriva companiei pot fi judecate numai în instanţele din California.

Dar tribunalul din Paris nu a fost de acord cu acest lucru, stabilind că această clauză este "abuzivă", joi, printr-o hotărâre care ar putea crea un precedent important pentru Facebook şi pentru alte companii de profil din SUA.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod