Expozitia "De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului", la MNAR

Facebook Twitter Comenteaza
Expozitia

Muzeul National de Arta al Romaniei invita luni, 6 octombrie 2008, orele 11:00 la vernisajul expozitiei "De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului. Icoane bizantine si post-bizantine din Grecia" va avea loc luni, 6 octombrie, orele 18:00, in prezenta doamnei Roxana Theodorescu, Director General al Muzeului National de Arta al Romaniei, a domnului Michalis Liapis, Ministrul Culturii din Grecia, a domnului Adrian Iorgulescu, Ministrul Culturii din Romania, a E. S. domnul Georgios Poukamisas, Ambasadorul Greciei in Romania si a domnului George Babionitis, Presedintele Fundatiei Culturale Grecesti, precum si a numeroase personalitati din mediul diplomatic, cultural si de afaceri din Romania.
 
Expozitia "De la Intruparea Cuvantului la Indumnezeirea Omului.
Icoane bizantine si post-bizantine din Grecia" cuprinde 64 de icoane bizantine si postbizantine care dateaza din secole XIII-XVIII si are o scenografie speciala.

Expozitia va oferi iubitorilor de arta din Romania posibilitatea de a admira exponate pretioase care provin din mai multe muzee de prestigiu din Grecia: Muzeul Bizantin si Crestin din Atena, Muzeul Culturii Bizantine din Tesalonic, Muzeul Bizantin din Veria, Muzeul Bizantin din Kastoria, Muzeul Benaki din Atena, precum si dintr-o colectie particulara.

O serie aparte o constituie cele 14 icoane, cu scene vetero-testamentare de Theodore Poulakis, din colectia Dimitris Kontominas.
Acestea apartin scolii cretane, care combina tehnica bizantina cu influente stilistice occidentale.

Expozitia doreste sa promoveze spiritualitatea credintei ortodoxe, asa cum este ea exprimata in arta din momentul de apogeu al Imperiului Bizantin si modul cum a fost pastrata traditia in timpul dificilei perioade de ocupatie otomana. Icoanele prezentate reveleaza unitatea expresiei spirituale a artei bizantine, mai evidenta pana la sfarsitul secolului al XV-lea.

In cadrul expozitiei va avea loc, pe 10 si pe 11 noiembrie 2008, un spectacol intitulat "Amintirile Nascatoarei de Dumnezeu" in regia lui George Remoundos.
Spectacolul interpretat de actrita Katerina Chelmi, solistul George Remoundos si un cor bizantin este inspirat din pasaje evanghelice in care sunt evocate amintirile Fecioarei Maria despre viata si patimile lui Iisus.

Fundatia Culturala Greaca isi incepe activitatea educationala si culturala in Romania prin aceasta expozitie de icoane bizantine si postbizantine prezentata la Muzeul National de Arta al Romaniei. Pe data de 6 octombrie va avea loc si inaugurarea centrului Fundatiei Culturare Grecesti din Bucuresti. Expozitia este realizata cu sprijinul Eurobank EFG Group.

Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, in intervalul 10:00-18:00.
In prima duminica a fiecarei luni, intrarea este gratuita.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod