Expozitia "Atelierul. Modelul. Pictorul" la MNAR

Facebook Twitter gplus Comenteaza
Expozitia

Muzeul National de Arta al Romaniei prezinta miercuri, 18 iunie, ora 18:00, vernisajul expozitiei "Atelierul. Modelul. Pictorul", care are loc la sediul MNAR, in salile Stirbei (intrare prin Str. Stirbei Voda nr. 1).

Expozitia "Atelierul. Modelul. Pictorul" cuprinde o selectie tematica de aproximativ 80 de lucrari din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, ce urmareste in evolutie procesul de aparitie a operei de arta, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si pana in perioada interbelica.

Structurata pe trei nivele conceptuale - atelierul, modelul, pictorul - expozitia invita publicul sa asiste la instaurarea tabloului, printr-un parcurs in spatiul de faurire a operei de arta - atelierul artistului, alaturi de modelul-muza, urmarind dialogul esential al pictorului cu sine, reflectat in autoportret.

In expozitie sunt prezenti artisti precum: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Sava Hentia, G.D.
Mirea, Nicolae Vermont, Alexandru Satmari, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Jean Al.
Steriadi, Eustatiu Stoenescu, Samuel Mutzner, Iosif Iser, Camil Ressu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, sau mai putin cunoscuti ca: Ion Tincu, Theodorescu Romanati, Tache Soroceanu, Nicolae Enea sau Adam Baltatu.

Parcursul expozitional trece in revista principalele tipuri de ateliere in care artistii si-au conceput si realizat creatiile: casele-atelier ale pictorilor - a caror atmosfera divulga personalitatea artistului, atelierul-scoala - cu modelul in centru si studentii in fata sevaletului, atelierul in aer liber - coloniile artistice de la Barbizon si Balcic sau Baia Mare, unde pictorii creau in aer liber, stabilind noi coordonate stilistice, sau chiar atelierul improvizat in timp de razboi.

Expozitia ramane deschisa pana pe 27 iulie.


Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod