Eurovision 2014: Kitsch, pop şi politică, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina la "doamna cu barbă"

Cântăreţi din 26 de ţări participă, sâmbătă seară, la Copenhaga, la finala Eurovision Song Contest 2014, un cocktail de kitsch, pop şi politică, cu o "doamnă cu barbă" reprezentând Austria, care concurează cu surori gemene din Rusia şi o preferată a publicului din Ucraina.
Potrivit caselor de pariuri, suedeza Sanna Nielsen, cu piesa ei new-age pop "Undo", este cotată cu cele mai mari şanse de a câştiga ediţia de anul acesta a Eurovision. Dacă va câştiga, aceasta va fi a doua oară în ultimii trei ani când concursul s-ar organiza în această ţară. De la înfiinţarea Eurovision, Suedia a câştigat acest concurs de cinci ori, de menţionat fiind victoria din 1974 - Abba, cu piesa "Waterloo", notează agenția Mediafax.

Însă ecourile geopolitice ale conflictului Rusia - Crimeea ar putea domina competiţia care a contribuit la lansarea carierelor unor artişti precum Abba şi Celine Dion.
Mulţi dintre spectatorii de la Copenhaga le-au huiduit pe reprezentantele Rusiei - gemenele Tolmachevy, în vârstă de 17 ani -, marţi, când acestea au concurat în prima semifinală.

Pentru a adăuga noi controverse, organizatorii competiţiei au spus că voturile din Crimeea - anexată recent de Rusia - vor fi adăugate celor din Ucraina. Acest lucru se întâmplă pentru că voturile se bazează pe codurile telefonice naţionale existente.

De altfel, s-a speculat foarte mult asupra faptului că participarea la Eurovision a Rusiei va avea de suferit, din cauza acestei anexări, dar şi pentru că nu respectă drepturile minorităţilor sexuale.
Eurovision este o competiţie muzicală extrem de populară în rândul comunităţii gay.

Surorile Tolmachevy, Anastasia şi Maria, care au câştigat competiţia Eurovision Junior în 2006, nu au dorit să comenteze asupra aspectelor politice ale acestui conflict.

În schimb, cântăreaţa ucraineană Mariya Yaremchuk, care a fost îndelung ovaţionată marţi, când a participat la prima semifinală, a spus că pregătirea ei pentru această competiţie a fost afectată de criza din ţara sa. "De fapt, când mă pregăteam în Ucraina, nu puteam să mă concentrez pe munca mea, pentru că toată lumea era influenţată de asta (conflictul ruso-ucrainean, n.r.)", a spus aceasta pentru Reuters.

De altfel, organizatorii danezi ai Eurovision 2014 au declarat ca temă principală a evenimentului toleranţa, iar steaguri în culorile curcubeului - simbolizând comunitatea gay - au fost afişate peste tot în Copenhaga.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod