„Dacă aş rămâne” – o călătorie afectivă şi alegerile care ne definesc

Viaţa se aşterne între deciziile pe care le luăm şi cele pe care destinul le ia în locul nostru. Pentru Mia (Chloë Grace Moretz), o tânără adolescentă violoncelistă, un accident îngrozitor dintr-o zi de iarnă îi marchează existenţa şi o aruncă în lumea dintre viaţă şi moarte, forţând-o să facă o alegere pe care numai ea o poate face, în filmul „Dacă aş rămâne / If I Stay”, regizat de R.J. Cutler.
Ecranizare a romanului best-seller al lui Gayle Forman – publicat în traducere românească la Editura RAO –, filmul „Dacă aş rămâne” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 12 septembrie 2014.

„Am citit cartea dintr-o răsuflare şi m-a zdruncinat”
, spune regizorul R.J. Cutler. Adaptarea pentru marele ecran marchează debutul său ca regizor de filme de ficţiune. „Premisa centrală a filmului – suntem pe cine iubim – a fost atât de evocatoare, de emoţionantă, încât am ştiut că trebuie să traduc în film conexiunea profundă pe care am avut-o cu acele pagini.” Însă indiferent dacă ai citit sau nu cartea, el adaugă: „«Dacă aş rămâne» este o poveste de dragoste care parcurge o călătorie afectivă, explorând un adevăr fundamental: poate că soarta ne defineşte, dar şi dragostea. Iar alegerile pe care le facem din iubire pot transforma totul.”

Actorii

O componentă esenţială a ecranizării a reprezentat-o alegerea actriţei care să o întruchipeze pe Mia.
Chloë Grace Moretz a fost atrasă cu totul de lupta dată între iubire, speranţă şi tragedie, spunând: „Când te îndrăgosteşti pentru prima dată, totul este nou. Îşi auzi inima bătând pentru celălalt. Cartea lui Gayle descrie minunat acest sentiment, arătând cum iubirea scoate la iveală totul felul de puncte tari şi slăbiciuni, mai ales când e vorba despre o catastrofă.”

Cel care devine centrul lumii Miei – şi omul care determină cea mai importantă decizie a tinerei – este prietenul ei Adam, jucat de Jamie Blackley. „Cei doi se găsesc pentru că împărtăşesc aceeaşi pasiune pentru muzică, iar relaţia lor este nuanţată şi complicată, lucru care m-a atras. Iar apoi, cât ai clipi din ochi, totul se schimbă fără nici o avertizare. A te gândi dacă vei mai vedea sau nu pe cineva din nou şi a putea să-i spui tot ce ai crezut mereu că vei avea timp să-i spui este foarte intens”, spune actorul.

Scenariul


Un alt element cheie l-a reprezentat transpunerea spiritului cărţii în scenariu.
„A fost o alchimie extraordinară între vocea vibrantă şi actuală a scenaristei Shauna Cross şi natura sfâşietoare a scrierii lui Gayle. Scenariul este emoţionant şi înduioşător, însă puternic înrădăcinat în realitate”, spune producătoarea Alison Greenspan. Aceasta a luat decizia încă de la început de a-l implica îndeaproape pe Forman, iar Cross a apreciat colaborarea cu autorul, declarând: „Romanul are atât de multe straturi – este amuzant, şi cool, şi apăsător, şi dătător de speranţă. Trebuie să modifici lucrurile pe alocuri, însă filmul este tot lumea lui Gayle şi o are pe Mia a lui.”

Muzica ♫  

În „Dacă aş rămâne”, muzica reprezintă ţesutul care ţine laolaltă lumea Miei Hall. De asemenea, funcţionează şi ca „metaforă pentru pasiunile noastre în viaţă”, spune Cutler. Viaţa Miei a fost dintotdeauna marcată de muzică, aceasta fiind o prioritate în casă. Tatăl Miei a fost toboşar în trupa punk Nasty Bruises, înainte de a deveni profesor.
Mama sa o lua pe Mia de mică la concerte şi adoră femei precum Deborah Harry de la Blondie. Fratele mai mic al Miei, Teddy, care este la rândul său deja foarte bun la tobe, îl idolatrizează pe Iggy Pop.  Iar Mia vrea să cânte la violoncel şi să intre a faimoasa academie Juilliard, avându-i drept eroi pe Yo-Yo Ma şi Beethoven.

 

De altfel, filmul se deschide cu o Sonată pentru Violoncel de Beethoven, trecând apoi printr-o multitudine de genuri, incluzând: Zoltan Kodaly, Bach, Buzzcocks, Beck, Sonic Youth, Blondie, Iggy Pop sau The Dandy Warhols. „Muzica este un element definitoriu incontestabil în film, creând o oportunitate minunată pentru mine”, spune Cutler. „A spune poveşti despre oameni care cântă îţi permite să intensifici firul narativ în nenumărate feluri. Te raportezi la conţinutul versurilor, la natura reprezentaţiei, la tonul scenei. Este extraordinar să combini toate aceste lucruri şi să găseşti muzica potrivită, care le leagă perfect.”

Sinopsis

Mia Hall (Chloë Grace Moretz) a crezut că cea mai grea decizie pe care o va avea de luat va fi dacă să-şi urmeze visele de a studia muzica la Juilliard sau de a urma o altă cale, pentru a fi împreună cu iubirea vieţii ei, Adam (Jamie Blackley).
Însă ce ar fi trebuit să fie o excursie relaxată cu familia schimbă totul într-o clipă, iar acum viaţa ei atârnă de un fir de aţă. Prinsă între viaţă şi moarte, în decursul unei zile revelatoare, Mia are o ultimă decizie de luat, care va fi hotărâtoare nu doar pentru viitorul ei, ci pentru întregul ei destin.

Distribuţia este întregită de Mireille Enos, Joshua Leonard, Stacy Keach, Liana Liberato, Aisha Hinds, Jakob Davies şi Gabrielle Rose.

Trailerul filmului: http://www.cinemagia.ro/trailer/if-i-stay-10046/

Cartea după care a fost realizată ecranizarea filmului a apărut în România la Editura RAO.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod