Cristina Gheorghiu, costum vechi de peste 60 de ani

Interpreta de muzică populară, artistă a ansambului „Ciocârlia” se poate mândri cu un cadou valoros care i-a umplut sufletul de bucurie.
În urmă cu câțiva ani, Cristina Gheorghiu a primit în dar un costum popular vechi de peste 60 de ani, ce a aparținut soției maestrului Constantin Arvinte și pe care îl va îmbrăca foarte curând. „Am colaborat cu maestrul pentru ultimul meu album„Of, Leliță Fevronița” (n.r. - al șaselea album al artistei). Pe parcursul numeroaselor întâlniri pe care le-am avut cu maestrul, perioadă în care selectam materialele pentru că mi-a pus la dispoziție întreaga colecție și din ce a cules personal și din culegerile cunoscute și recunoscute din zona de nord a Moldovei.
Am selectat din sute de piese 25 care se regăsesc pe album. Practic orchestrarea lor s-a împărțit între maestrul Constantin Arvinte și un tânăr de la Suceava, Răzvan Mitoceanu, foarte capabil și talentat care reprezintă generația nouă, cea mai tânără de orchestratori și dirijori. M-am bucurat că am făcut posibilă întâlnirea între generații, colaborarea fiind benefică inclusiv pentru discul meu. Cum spuneam, pe parcursul acestor întâlniri, am cunoscut-o și pe soția mestrului Arvinte care este de loc din Păstrăveni, județul Neamț, un sat relativ aproape de comuna în care m-am născut eu, Vadu Moldovei.
(La Vadu Moldovei se întâlnesc trei subzone folclorice, una este cea de Neamț, una este de Bucovina și alta zona de Botoșani- Pașcani-Roman, aceasta fiind o zonă amalgam și din aceste motive în acest material se găsesc cele trei subzone bine reprezentate)....Cert este că doamnei i-am placut și la una dintre întâlniri a venit cu costumul în mână și mi l-a dăruit. Mi-a arătat chiar și fotografii cu dânsa îmbrăcată cu el. Mi-a spus că acest costum s-a plimbat foarte mult prin Franța, a fost în nenumărate expoziții, a fost purtat de nepoatele dânsei.
Am primit costumul cu foarte mare bucurie și îl am dar trebuie modificat, recondiționat ca să îl pot purta.  Are o vechime de peste 60 de ani
”, ne-a mărturisit Cristina Gheorghiu. Artista pregătește în noul an piese noi dar și câteva colaborări inedite.
 
Cariera artistica a Cristinei Gheorghiu a început încă de pe băncile școlii și, cu perseverență, a devenit o artistă cu o voce distinctă în peisajul folcloric românesc, cu un stil propriu. A cântat alături de artiști vocali consacrati ca Angela Moldovan, Sofia Vicoveanca, Laura Lavric, Daniela Condurache.
A participat cu succes la multe festivaluri nationale de folclor și a reprezentat România în festivaluri internaționale. Din 2001 este solista ansamblului „Ciocârlia” și are un repertoriu de aproximativ 700 de piese din toate genurile muzicale: de la romanțe și muzică de petrecere până la muzică ușoară românească și internațională. 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod