Ce conţine un hot dog? Lista care te face să nu-l mai mănânci

Hot dog-ul e un aliment extrem de îndrăgit în întreaga lume, iar industria acestui tip de mâncare se dezvoltă. Însă nu toată lumea ştie exact ce conţine un hot dog, iar adevărul i-ar putea determina pe mulţi să renunţe la plăcerea de a-l mânca.
Hot dog-ul e un aliment extrem de îndrăgit în întreaga lume, iar industria acestui tip de mâncare se dezvoltă. Însă nu toată lumea ştie exact ce conţine un hot dog, iar adevărul i-ar putea determina pe mulţi să renunţe la plăcerea de a-l mânca.

Într-o fabrică de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate în vase uriaşe de metal cu zeama care rezultă după ce carcasele de pui sunt presate pe grătare de metal şi amestecate cu apă.
Rezultatul este amestecat cu conservaţi pudră, arome, colorant, apoi scufundat în apă, înainte de a fi introdus în membrane de plastic pentru a fi preparat şi ambalat, relatează cotidianul britanic Daily Mail, citat de agenția Mediafax.

Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era la început un cârnat de porc servit cu pâine. Imigranţii germani au susţinut ulterior că au introdus gustarea în America în secolul XIX, aceasta devenind, cu timpul, alimentul procesat din zilele noastre.

Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este însă benefic pentru sănătate.
S-a demonstrat ştiinţific că hot dog-ul creşte riscul de cancer la intestine.

Fondul pentru Cercetarea Cancerului recomandă oamenilor să evite sau să reducă consumul de carne procesată.

Ce conţine un hot dog:

    Carne

De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi.

Însă unele varietăţi de hot dog conţin foarte puţină carne. În schimb, conţin până la 64% carne recuperată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă). Carnea rezultată din acest proces este de zece ori mai ieftină decât cea obişnuită.

    apă

Apa este adăugată pentru a obţine consistenţa necesară pentru introducerea pastei în membrană.

    Amidon

De obicei, hot dog-ul conţine amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare.
Amidonul conferă mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leagă compoziţia şi face ca aceasta să fie mai plăcută pe limbă.

    Sare

Hot dog-ul conţine aproximativ 2% sare, ceea ce înseamnă că intră în categoria aimentelor cu nivel ridicat, iar consumat în exces poate creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct şi boli de inimă.

Un singur hot dog de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

    Proteină din lapte

Proteinele din lapte ajută la legarea compoziţiei din hot dog. Nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Unii producători folosesc proteină din soia, care poate, de asemenea, să confere volum produsului.

    E250 - nitrit de sodiu

Nitritul de sodiu este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului, însă se crede că determină creşterea riscului de cancer.

Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi (echivalentul unui hot dog şi jumătate) au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer.

    Arome

Conform legii, nu este obligatoriu ca pe ambalajul de hot dog să scrie ce arome sunt folosite.
Mulţi producători folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, ţelină şi pudră de usturoi.

    E451 - trifosfaţi de potasiu şi sodiu

Sunt săruri produse sintetic, ce acţionează ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. E451 este folosit şi în detergenţi.

    E452 - polifosfaţi

Sunt emulsificatori şi stabilizatori, îmbunătăţind textura hot dog-ului şi împiedicând râncezirea. Ajută şi la prevenirea bacteriilor care provoacă toxiinfecţii alimentare. Nu există nicio evidenţă a riscului pentru sănătate.

    E301 - ascorbat de sodiu

Este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

    E120 - carmin

Este un colorant care se găseşte în iaurturi, rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

    E160c - extract de ardei iute

Este un colorant natural produs din ardei iuţi indieni.
Sunt întotdeauna la curent cu știrile interne și externe. Îmi place să vă aduc noutăți din viața vedetelor și povești din toate colțurile lumii.
19 Iulie 2012
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Costin pe 4 Aug 2012, 15:08
    mancare

    lasati hot-dogii ca va omoara... romanii mananca prost si nu se trateaza. si ca un bun roman ce sunt asa am facut si eu pana am ajuns la urgente anul trecut la Clinicco din Brasov....colesterol mare, hipertensiune, asta face fast-foodul. noroc cu doctorii de-acolo.

    0
    0

  • alina arghirescu pe 20 Iul 2012, 15:08
    ar trbui popularizat acest mail

    de mult am auzit despre amestecul acesta destul de nociv dar ce sa spui si unde ca toti fug la MD sa ia ciulamaua aia mizera cartofii care suntasa cum stim si prostii la fel de greu de convins la IKEIA se vinde un carnacior intr-un corn ,amandoua groaznice pentru om dar ieftine pentrubuzunarele amaratilor,care fac uneori coada la asa zisul cremwurst cu mustar si sos de..... va rog de ce ny se iau masuri ? cine are interes mare la profituol acesta ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod