"Carte veche romaneasca", la Muzeul National al Literaturii din Praga

Facebook Twitter Comenteaza
Institutul Cultural Roman din Praga, Muzeul Tiparului si Cartii Vechi din Complexul National Muzeal "Curtea Domneasca" din Targoviste si Muzeul National al Literaturii din Praga organizeaza, in perioada 9 octombrie - 6 noiembrie 2008, expozitia aniversara "Carte veche romaneasca. Jumatate de mileniu de carte tiparita pe teritoriul Romaniei". Expozitia de carte si obiecte de patrimoniu este gazduita de Muzeul National al Literaturii din Praga, in complexul cultural al Manastirii Strahov.
 
Cu prilejul aniversarii a jumatate de mileniu de la aparitia Liturghierului lui Macarie (1508), prima carte tiparita pe teritoriul Romaniei, expozitia prezinta publicului ceh 36 de obiecte din fondul patrimonial romanesc, printre care 18 carti bisericesti si laice de mare valoare, precum si mijloace tehnice folosite in secolul al XVIII-lea: tiparnita din 1778, calimari de brau, matrite pentru ferecatura si ornamente pentru carte.
 
Cartile prezente in expozitie apartin perioadei 1642 - 1828 si provin din diferite centre tipografice de pe teritoriul Romaniei, acoperind intreaga perioada veche a scrisului si tiparului romanesc: Evanghelie invatatoare - 1644, Dealu; Noul Testament de la Balgrad - 1648, Alba Iulia;  Evangheliar - 1682, Bucuresti;  Biblia lui Serban Cantacuzino - 1688, Bucuresti; Carte sau lumina tiparita de Antim Ivireanul, 1699, Snagov; Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie - 1702, Buzau; Molitvelnic - 1730, Ramnic; Liturghier - 1733; Octoih - 1742, Ramnic; Strastnic - 1773, Blaj; Octoih romanesc dedicat tarinei Ecaterina a II-a a Rusiei - 1774; Psaltire - 1779, Ramnic; Ceaslov - 1785, Bucuresti; Cazanii - 1792, Ramnic; Apostol - 1794, Ramnic; Psaltirea proorocului si imparatului David - 1813, Buda; Acatist - 1823, Bucuresti; Cazanie - 1828, Bucuresti.


Din expozitie fac parte si trei carti laice fundamentale pentru sistemul pedagogic si cel juridic romanesc: Carte romaneasca de invatatura - 1643, Iasi; Indreptarea legii - 1652, Targoviste; Gramatica romaneasca de I. H. Radulescu - 1828, Sibiu. Lucrarile expuse apartin tipografilor Antim Ivireanul, Popa Mihai Atanasievici, Ieremia Athanasievici, care au tiparit in Tara Romaneasca si Moldova in timpul domnitorilor Constantin Brancoveanul, Serban Cantacuzino, Vasile Lupu, Matei Voievod Basarab, Mihai Racovita, Grigorie Ghica, Alexandru Moruzi, Mihai Constantin Sutu, precum si la tipografia din Pesta, in timpul imparatului Francisc I al Austro-Ungariei.

In cadrul expozitiei va fi prezentat si un film documentar despre metode si tehnici de conservare si restaurare a cartii, precum si emisiunile aniversare - moneda jubiliara emisa de Banca Nationala a Romaniei si colita filatelica emisa de Romfilatelia, precum si editia de lux a Liturghierului lui Macarie, retiparita, dupa formatul original, de Arhiepiscopia Targovistei.


Institutul Cultural Roman de la Praga a dedicat anul 2008 promovarii literaturii si artelor vizuale romanesti. Proiectul expozitional jubiliar "Carte veche romaneasca. Jumatate de mileniu de carte tiparita pe teritoriul Romaniei" incheie un an in care s-au derulat numeroase proiecte de promovare a cartii romanesti, prin lecturi publice, participari ale scriitorilor romani la festivaluri de gen si la targurile de carte. Spatiul cultural ceh a demonstrat o receptivitate crescuta fata de cultura scrisa romaneasca, fapt dovedit de traducerile in ceha din ultimii ani, din autorii romani Mircea Eliade, Petru Cimpoesu, Lia Bugnar, Mihai Ignat, Alina Nelega, Anca Maria Mosora, Norman Manea (traducerea si publicarea acestora a fost facuta prin programul TPS - Translation and Publication Support Programme, al Institutului Cultural Roman).

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod