"Caramitru - Malaele, câte-n lună și în stele" TURNEU NATIONAL

După ce la sfârșitul anului trecut au fost aplaudați în aceeași zi în două spectacole jucate cu casa închisă, Ion Caramitru si Horatiu Malaele au decis sa dea curs cererilor venite din partea publicului pentru un turneu national cu spectacolul „Caramitru – Malaele, câte-n luna si in stele”.

După ce la sfârșitul anului trecut au fost aplaudați în aceeași zi în două spectacole jucate cu casa închisă, Ion Caramitru si Horatiu Malaele au decis sa dea curs cererilor venite din partea publicului pentru un turneu national cu spectacolul „Caramitru – Malaele, câte-n luna si in stele”. 

Au fost stabilite deja primele 3 orașe în care vor avea loc spectacole: în data de 5 martie - pe scena Naționalului bucureștean, pe 21 martie - în sala Filarmonicii Banatul din Timisoara și pe 22 martie - la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj. Invitatul special al acestor seri este violoncelistul Adrian Naidin.
Biletele pentru spectacolul de la Bucuresti au fost puse astăzi în vânzare și se găsesc la casieria Teatrului National din Bucuresti (tel 021. 314.71.71), la Sala Palatului, la Palatul Copiilor, în Unirea Shopping Center (parter), Librăriile Adevărul, Libraria Mihai Eminescu si online, pe www.biletoo.ro, www.blt.ro si pe www.bilete.ro sau în oficiile Postei Române semnalizate Bilete.ro.

 

Grație de primavară


Actorii Ion Caramitru și Horațiu Mălăele își reiau dialogurile pe scena Teatrului Național din București pentru a alege din tot mai multele înțelesuri ale vietii doar pe acelea care au un sens profund. Schimbând, în succesiuni rapide, versurile de dragoste pe cele satirice sau umoristice, Ion Caramitru îi răspunde cu inteligență și subtilitate unui partener vulcanic, irezistibil în rolurile comice, impresionant în cele dramatice - Horațiu Mălăele.


În zeci de ani de excepțională carieră, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele nu au avut ocazia să-și dea replica, nici în film, nici în teatru, deși publicul aștepta un dialog între doi actori care au în comun, pe lângă experiență și har, și dragostea pentru teatru și pentru poezie. “Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele” este concept creativ care aduce două forțe pentru prima data pe aceeași scenă. Grație și improvizație de primăvară cu doi vechi prieteni iubitori de versuri, care au puterea și profunzimea pentru a face din orice întâlnire o lecție de teatru și poate chiar o lecție de viață.


Arbitru al duelului de cuvinte va fi violoncelul lui Adrian Naidin. Sună ca o întreagă orchestră uneori, iar alteori pictează sau soptește versuri. Adrian Naidin l-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Cu vocea sa deosebită și tehnica desăvârșită, Adrian Naidin i-a impresionat întotdeauna și pe iubitorii de muzică: “Un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le-am auzit numai la marii cântăreţi de operă.

Sincer, mi-a tăiat respiraţia!”

 

“Câte’n lună și în stele”


“<<Caramitru-Mălele, câte’n lună și în stele>> este un spectacol de improvizație… pentru că improvizația este, de fapt, starea de grație a actorului", spune Horațiu Mălăele. Cei doi parteneri de dialog au urcat pe scenă pentru prima dată în această formulă în toamna anului trecut, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti. Aplauzele au validat de fiecare dată o rețetă irezistibilă: cu har, forță și subtilitate, cei doi actori reușesc să ridice publicul în picioare, în reprize viguroase de un haz spumos, sau să-l oblige la reflecție – în momente de profunzime dramatică. “Horațiu Mălăele este cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. O personalitate complexă ca actor, ca regizor de teatru și ca regizor de film mai nou”, spune Ion Caramitru, explicând de ce și-a dorit să-l apropie pe Mălăele de Teatrul Național din București. Admirația este reciprocă: “Marele artist Caramitru este alcătuit dintr-un material maleabil și ductil, ce poate lua forma oricărui act artistic de interes public”, spune Horațiu Mălăele.

 

Cine este Adrian Naidin?

 

L-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Deși are o structură și o educație orientate spre clasic, violoncelistul Adrian Naidin a experimentat și alte limbaje, de la conceptele uneori abstracte ale jazz-ului contemporan, până la world music sau pop. În etno-jazz a strălucit încă de la prima încercare, în grandiosul spectacol “Damian’s Fire”, montat de Damian Drăghici în 2001 la București. Este compozitor de muzică de scenă, confirmat, printre altele, în colaborările cu compania de teatru Alekton din Atena.


Orice gen poate suna perfect dacă violoncelul simte muzica în mâinile unul profesionist înzestrat cu har - spun cei care l-au ascultat pe Adrian Naidin la violoncel sau voce în concertele de folclor românesc și grecesc susținute în urmă cu câțiva ani la Atena, alături de Thanassis Polikandriotis, sau în spectacolele de flamenco de la București, alături de dansatorul și percuționiștul argentinian Lucas Molina.


Absolvent al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, licențiat în Violoncel și Muzică de Cameră, Adrian Naidin s-a perfectionat cu muzicianul Mischa Maisky. A debutat în 1988 la Opera Maghiară din Cluj Napoca și este, din 2001, membru al Orchestrei Naționale Radio București.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod