"California Dreamin' " - 100 de festivaluri de film si 50 de premii in palmares

Facebook Twitter Comenteaza


Dupa ce in luna mai a anului trecut, filmul "California Dreamin' " se intorcea de la Cannes cu prestigiosul trofeu "Un Certain Regard", slalomul national si international al productiei a continuat sa atraga pe parcursul anului alte 50 de premii care i s-au alaturat cu mandrie primului pana in acest moment.

Avandu-i in distributie pe Armand Assante, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Ion Sapdaru, Jamie Elman, Andi Vasluianu, Alex Margineanu, "California Dreamin' " este un film care vorbeste cu ironie despre visele romanilor. Este un film care aduce in mod natural noul. Populatii si culturi diverse au ocazia, odata cu vizionarea acestui film, sa inteleaga un popor si o mentalitate de care au auzit razant, stirile despre Romania au fost mereu asociate cu regimul comunist care totodata a fost si izvorul tuturor productiilor cinematografice ce au ajuns la ei pana acum.

Acum insa apare pe panza marelui ecran un film care le povesteste in tonalitati dramatice si comice in acelasi timp, viata romanilor, un popor aparent insignifiant, cu un mod de viata surprinzator de interesant in care se reunesc trairi pasionale izvorand din radacini latine si tristeti creatoare datatoare de depresii cu accente balcanice, toate trecute insa prin sita sarcasmului autentic romanesc.

Reactiile in urma vizionarii acestui film sunt coplesitoare, incantarea spectatorilor este unanima si foarte dinamica, deoarece pe parcursul intregului film deloc scurt (doua ore si jumatate) se aud aplauze, rasete, aprobari sau reactii de uimire. De aici izvoraste pentru majoritatea romanilor, in special a producatorilor si distribuitorilor, din pacate tardiv pentru creatorul filmului (regretatul regizor Cristian Nemescu), o satisfactie enorma in urma castigarii tuturor acestor trofee aducatoare de prestigiu international.

Filmul a participat pana in acest moment la peste 100 de evenimente nationale si internationale de gen: de la cel mai important festival al lumii - Festivalul de Film de la Cannes, la o serie de alte festivaluri, de asemenea, de rang inalt, precum: Festivalul de Film Karlovy Vary, Festivalul de Film de la Toronto, Festivalul de Film European de la Bruxelles, TIFF Romania, Festivalul Anonimul etc si pana la evenimente regionale unde filmul a fost inscris de catre distribuitorii sai locali.

Numarul de premii castigate este, de asemenea, unul impresionant: peste 50 de premiii care aduc recunoasterea nationala si internationala a unui film purtator de prestigiu pentru o echipa de realizatori si actori cu adevarat exceptionali. Washington Post comenteaza despre "California Dreamin' " ca fiind "unul dintre cele mai reusite filme despre modul in care America este perceputa in strainatate".

Bazat pe un scenariu de Cristian Nemescu si Tudor Voican, filmul porneste de la o intâmplare reala petrecuta în 1999, in timpul conflictului din Kosovo, cand un sef de gara dintr-un sat romanesc a oprit un tren NATO. In film, acelasi sef de gara opreste trenul NATO cu echipament militar pazit de soldati americani, ce traverseaza Romania fara acte de transport, dar avand aprobarea verbala a guvernului roman. Echipamentul trebuie sa ajunga de urgenta in Kosovo, iar oprirea neasteptata de la Capalnita va genera o serie de probleme, transformand mica asezare romaneasca intr-un sat al tuturor posibilitatilor.

Festivaluri de gen din intreaga lume continua sa doreasca prezenta in competitie a filmului "California Dreamin' ", un film care are toate sansele sa ramana in istoria cinematografiei romanesti si mondiale.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod