"Calatorie la curtea shogunala", la MNAR

Facebook Twitter Comenteaza
Muzeul National de Arta al Romaniei invita publicul sa ia parte la vizita cu ghidaj gratuit din cadrul expozitiei "Calatorie la curtea shogunala". Toyohara Chikanobu (1838-1912). Gravura  japoneza din epoca Meiji. Aceasta va fi sustinuta de Carmen Brad, specialista in arta extrem orientala. Vizita are loc vineri, 29 august, de la orele 17.00. Participarea se face pe baza de programare la telefon: 021.314.81.19 sau prin e-mail la: veronica.leca@art.museum.ro. Se plateste doar biletul de intrare in expozitie (4,00 lei), fara taxa de ghidaj obisnuita.

Deschisa pana la 3 septembrie 2008, expozitia cuprinde o selectie de opere apartinand unui artist aproape uitat, Toyohara Chikanobu (1838-1912), un gravor important al epocii Meiji (1868-1912), a carui creatie a inceput abia acum sa fie revalorizata si atent studiata de catre cercetatori.


Sunt prezentate gravurile care alcatuiesc o serie faimoasa intitulata Chiyoda no on-omote (Scene din afara Palatului Chiyoda). Publicata in anul 1897, seria ilustreaza diverse evenimente, ceremonii si activitati de la curtea shogunala din capitala Edo (Tokyo de astazi), dintr-o perioada anterioara epocii Meiji. Muzeul National de Arta al Romaniei pastreaza in colectiile sale 30 de tripticuri din cele 32 cat cuprinde in total seria, precum si dipticul pe care este imprimat cuprinsul.

Seria de gravuri prezentata in expozitie, singulara in cadrul creatiei lui Chikanobu, este caracterizata printr-o maniera grafica apropiata stilistic de desenul european, ceea ce o face mai accesibila publicului occidental.
Cu toate acestea, imaginea pastreaza nealterate precizia desenului si decorativismul propriu stilului nipon. Cateva scene reprezentate in aceasta serie se desfasoara in zona omote a Palatului Chiyoda, dedicata strict primirilor oficiale, ceremoniilor si audientelor. Avand in vedere ca ultimul shogun Tokugawa Yoshinobu nu a locuit in palatul Chiyoda, lucrarile pot fi interpretate drept o nostalgica restituire a unui trecut glorios, definitiv apus.

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod