"Boogie", premiat in Franta

30 Octombrie 2008
Facebook Twitter Comenteaza


Lungmetrajul "Boogie", in regia lui Radu Muntean, a primit zilele trecute inca o distinctie - "Premiul Special al Juriului", in cadrul Festivalului Cinematografului European de la Essonne, Franta, editia a zecea.

"Premiul Special al Juriului a fost decernat unui film care ne-a emotionat prin forta si simplitate", spune Eric Dalizon, delegat general al festivalului, citind motivatia juriului. "Plecand de la povestea obisnuita a unui cuplu, regizorul a reusit, fara sa foloseasca "trucuri", filmand frontal ceea ce il intereseaza, sa realizeze un film despre o calatorie.
"Boogie" nu isi tradeaza nici o clipa personajele si nu judeca moralizator povestea lor, nu are un unghi de abordare artificial. De la problemele care apar cand esti intr-o relatie de dragoste, sau cand traiesti alaturi de partenerul tau, povestea din "Boogie" este universala. Ne-au emotionat foarte mult loialitatea lui Radu Muntean fata de personajele sale, dialogurile firesti, si, nu in cele din urma, libertatea si naturaletea actorilor cand isi interpeteaza personajele."

Festivalul de la Essone a avut loc intre 10-25 octombrie, iar marele premiu a fost castigat de slovacul Juraj Lehotsky, pentru filmul "Amours Aveugles" (Blind Loves).
12 filme europene au participat in competitie, din Romania, Slovacia, Polonia, Belgia, Ungaria, Franta, Anglia, Italia, Macedonia, Austria.

Juriul a fost compus din Maurice Benichou (actor), ca presedinte al juriului, Jocelyne Desverchere (actrita), Pierre-Yves Borgeaud (regizor), Jean-Pascal Hattu (regizor), Jerome Mallien (jurnalist).

Invitati de onoare au fost regizorul britanic Ken Loach (Premiul Juriului la Cannes pentru "Hidden Agenda" (1990) si pentru "Raining Stones" (1993); Premiul Felix pentru Cel mai bun film european - "Riff-Raff' (1991), Premiul FIPRESCI al criticilor de film si Premiul Juriului Ecumeic de la Berlin pentru "Land and Freedom", 1995, nominalizat la premiile BAFTA pentru televiziune pentru "The Navigators", "Days of Hope"), Robert Guediguian (regizor, producator, scenarist si actor francez, nominalizat la Ursul de Aur pentru Lady Jane, la Palme D’Or, pentru Marie-Jo et ses 2 amours, la Premiile Cesar pentru Marius et Jeannette, castigator al Premiului FIPRESCI pentru La Ville est tranquille) si Arnaud Demuynck (regizor, scenarist, producator francez, specializat in scurt-metraje de animatie).

In saptamana 31 octombrie–6 noiembrie, spectatorii romani pot viziona "Boogie" la cinematografele Hollywood Multiplex (Bucuresti), Arta (Cluj), Cityplex (Constanta) si Lotus (Oradea).

Ai nevoie de un sfat?

Intreaba pe

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletter »
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod